Home » Cum să faci orice » Cum alegi corect perna pentru dormit. Detaliul important pe care trebuie să-l cunoști, înainte de a face alegerea

Cum alegi corect perna pentru dormit. Detaliul important pe care trebuie să-l cunoști, înainte de a face alegerea

Alexandru Cazacu / 28.04.2022, 10:41
Cum alegi corect perna pentru dormit. Detaliul important pe care trebuie să-l cunoști, înainte de a face alegerea

Există mulți factori care influențează calitatea somnului, iar printre aceștia se numără salteaua, temperatura, zgomotele și lumina (sau lipsa acestora). Dar te-ai gândit vreodată că perna ta joacă și ea un rol important din acest punct de vedere? Da, o salteaua potrivită este importantă pentru a dormi mai bine, dar dacă perna ta este groaznică, s-ar putea să te răsucești în pat toată noaptea încercând să adormi. Află mai departe cum alegi corect perna pentru dormit. Trebuie să știi toate aceste lucruri, înainte de a face alegerea.

Cum alegi corect perna pentru dormit

Mai întâi, trebuie să menționăm că, pentru un somn odihnitor, pernele trebuie să fie adaptate felului în care dormim. Găsirea pernei potrivite ne poate îmbunătăți considerabil calitatea somnului, deoarece ne ajută la postura de dormit.

Perna potrivită ne va ajuta să ne menținem coloana vertebrală dreaptă în timp ce dormim, indiferent de poziția preferată. Cu ajutorul unei perne care susține o postură sănătoasă, ne vom trezi dimineața fără dureri. De asemenea, dacă ești o persoană predispusă sau care suferă de alergii, atunci când alegi perna pentru dormit trebuie să ai în vedere faptul că aceasta trebuie să fie confecționată din materiale hipoalergenice.

Cum alegi perna pentru dormit, în funcție de poziția în care dormi

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când cumperi o pernă nou este forma acesteia, iar aici ai de ales între perna clasică și cea anatomică. Aceasta din urmă se adaptează formei corpului, adică a capului, gâtului și umerilor. Totodată, acest tip de pernă oferă o relaxare excelentă mușchilor, fiind perfectă pentru cei care obișnuiesc să doarmă pe spate și pe o parte sau care au umerii lați.

Dacă dormi pe lateral, perna ar trebui să-ți susțină capul într-o poziție neutră, menținându-l aliniat cu coloana vertebrală. Deoarece umărul tău preia cea mai mare parte a presiunii atunci când dormi pe o parte, s-ar putea să-ți dorești o pernă mai plină și mai fermă pentru a-i oferi gâtului sprijinul de care are nevoie și pentru a scăpa de o parte din greutate de pe umăr.

Cum să alegi corect perna pentru dormit
Cum să alegi corect perna pentru dormit

Dormitul pe burtă este cea mai stresantă poziție pentru spate și gât, așa că mulți experți recomandă să încerci să te antrenezi să dormi într-o altă poziție. Știm că nu îți poți schimba obiceiurile de somn peste noapte, așa că dacă dormi pe burtă, vei dori o pernă mai moale și puțin mai puțin plină. Acest lucru vă va ajuta să vă mențineți coloana vertebrală cât mai neutră posibil.

Pentru cei care dorm pe spate, perna ar trebui să îți susțină gâtul și capul, dar nu atât de mult încât gâtul să fie sprijinit într-un unghi nenatural. Coloana vertebrală și gâtul trebuie să rămână aliniate în timp ce dormiți, așa că cei care dorm pe spate vor probabil o pernă de grosime medie, nu prea plină și nu foarte plată.

Cum alegi perna dacă suferi de alergii

De asemenea, perna pentru dormit trebuie să fie adaptată și eventualelor probleme de sănătate. De exemplu, cei care suferă de alergii trebuie să evite pernele umplute cu materiale ce favorizează dezvoltarea acarienilor, cum ar fi puful de gâscă.

Dacă te afli în această situație, poți alege perne umplute cu microfibră sau perne cu spumă de memorie. În schimb, dacă suferi de dureri de gât, atunci este recomandat să alegi o pernă anatomică.