Home » Cum să faci orice » Cum îți dai seama dacă un ou este bun pentru consum. Trucul inedit prin care verifici dacă este stricat sau nu

Cum îți dai seama dacă un ou este bun pentru consum. Trucul inedit prin care verifici dacă este stricat sau nu

Alexandru Cazacu / 02.06.2021, 17:09
Cum îți dai seama dacă un ou este bun pentru consum. Trucul inedit prin care verifici dacă este stricat sau nu

Foarte bogate în nutrienți, ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, aminoacizi, vitamina A, fier și calciu. Multe dintre preparatele gătite de gospodinele din România au în compoziția lor și ouă, așadar este bine să știți dacă acestea sunt bune. Cum afli dacă un ou este bun pentru a fi consumat îți spunem noi mai departe.

Cum îți dai seama dacă un ou este bun pentru consum

De obicei, mulți dintre noi ne bazăm pe datele inscripționate pe ambalajele produselor pe care le cumpărăm, iar acest lucru este valabil și când vine vorba de ouă. Cu toate acestea, informațiile inscripționate sunt de multe ori destul de arbitrare și nu sunt corelate cu datele de expirare. De exemplu, dacă ai aruncat ouăle pe baza datelor de pe ele, s-ar putea ca acestea să fi fost bune pentru consum.

Ne putem baza pe văz sau pe miros pentru a determina prospețimea unor produse alimentare, însă nu putem face acest lucru și în cazul ouălelor, dacă nu le spargem. Chiar dacă termenul inscripționat pe ambalaj arată că ouăle sunt expirate, de cele mai multe ori, acestea pot fi încă consumate. Mai departe îți vom prezenta câteva trucuri cu ajutorul cărora poți afla dacă ouăle sunt bune pentru consum.

Pune ouăle în apă

Pentru a determina prospețimea ouălelor, puteți umple un bol cu apă rece în care să puneți ouăle. Dacă acestea se vor scufunda în partea de jos și stau pe fundul vasului cu apă, asta înseamnă că ele sunt foarte proaspete. În cazul în care ouăle sunt vechi de câteva săptămâni, dar încă pot fi consumate, ele se vor ridica la suprafață, însă se vor înclina într-un oarecare unghi. Pe de altă parte, dacă ouăle care plutesc la suprafață, acesta este un semn că ele nu mai sunt comestibile.

Cum îți dai seama dacă un ou este bun
Cum îți dai seama dacă un ou este bun

Testarea ouălelor prin agitare

Un alt truc pentru a afla dacă ouăle sunt bune este cu ajutorul auzului. Mai exact, dacă ții un ou la nivelul urechii și îl agiți, îl poți testa pentru prospețime. Așadar, dacă din ou se aude un zgomot ca și cum ai agita apa, atunci oul nu poate fi mâncat. Însă, în cazul în care agiți oul și nu se aude nimic din interior, atunci alimentul este proaspăt și poate fi mâncat cu încredere.

Testul prin spargerea oului

Dacă nu aveți nevoie ca oul să fie întreg (ca atunci când aveți de gând să faceți ouă roșii), puteți îl spargeți pentru a determina dacă acesta este proaspăt sau nu. Atunci când este proaspăt, gălbenușul oului trebuie să fie galben strălucitor sau portocaliu, iar albușul acestuia nu trebuie să se răspândească mult. Ba chiar mai mult de atât, dacă tot ați spart oul și nu sunteți sigur că este bun, puteți să îl mirosiți pentru a determina dacă este proaspăt. Asta deoarece ouăle proaspete nu ar trebui să aibă miros. De asemenea, dacă gălbenușul este plat și albușul este subțiat, atunci oul este vechi.