Home » Cum să faci orice » Cum să fierbi corect pastele și ce e bine să faci ca să nu se lipească. 7 trucuri și pași simpli pentru un rezultat perfect

Cum să fierbi corect pastele și ce e bine să faci ca să nu se lipească. 7 trucuri și pași simpli pentru un rezultat perfect

Alexandru Cazacu / 25.03.2022, 17:27
Cum să fierbi corect pastele și ce e bine să faci ca să nu se lipească. 7 trucuri și pași simpli pentru un rezultat perfect

Pastele fierte într-un mod corespunzător stau la baza multor rețete minunate. Cel mai probabil, mulți dintre noi suntem de părere că gătitul pastelor nu este deloc greu, mai ales că trebuie doar să pui apa la fiert și să arunci pastele în oală. Ei bine, în realitate nu este chiar atât de simplu, mai ales că este posibil ca acestea să lipească de cratiță. Așadar, în continuare noi îți vom spune cum se fierb corect pastele și ce trebuie să faci ca să nu se lipească.

Cum se fierb corect pastele și să faci ca să nu se lipească

De la cantitatea de sare și până la apa în care vom fierbe pastele, există mai mulți factori care influențează calitatea pastelor fierte. Deși pentru unii poate părea un lucru extrem de simplu, alții mai puțin pricepuți în bucătărie ar putea întâmpina probleme din acest punct de vedere. Ei bine, noi vă vom spune astăzi cum se fierb corect pastele. Iată câteva trucuri utile care te vor ajuta să obții un preparat perfect.

Pentru început, trebuie să menționăm faptul că, pentru a fierbe corect pastele, vei avea nevoie de o oală încăpătoare. Spunem asta deoarece pentru a nu se lipi, pastele au nevoie de suficientă apă și spațiu. Așa că, este recomandat să folosim aproximativ 1l de apă pentru fiecare 100 g paste.

Cum se fierb corect pastele
Cum se fierb pastele. Trucuri utile pentru un preparat perfect

De asemenea, înainte de a pune pastele la fiert, trebuie să ne asigurăm că apa a început să fiarbă. În caz contrar, ele se vor lipi. Abia după ce le-am pus în oală, adăugăm sarea (1 linguriță la 1 litru de apă).

Timpul de fierbere este de asemenea foarte important. Pastele se fierb, în medie, între 5 și 15 minute la foc mare, însă acest lucru depinde de tipul pastelor și de modul de preparare. De obicei, dacă sunt din comerț, timpul de fierbere este menționat pe ambalaj. Temperatura nu o vom reduce în timp ce pastele fierb, iar pe parcurs vom amesteca de câteva ori în oală.

Trucuri utile pentru fierberea pastelor

Scurgem pastele de apă imediat după fierbere, însă nu le vom clăti. Făcând acest lucru, spălăm toți nutrienții, iar pastele nu vor mai avea același gust. În schimb, dacă ai de gând să faci și un sos la paste, poți folosi cu încredere apa în care le-ai fiert. Este important să menționăm și faptul că, pastele se servesc fierbinți.

Unii specialiști în arta culinară susțin că la fierberea pastelor nu se adaugă ulei. Se pare că în acest fel uleiul se va depune pe paste, iar acestea nu se vor amesteca omogen cu sosul.

Odată ce am fiert pastele corespunzător și le-am strecurat, le vom amesteca cu celelalte ingrediente pe care le avem pregătite (brânză, sos, carne, ciuperci etc.). Totodată, atunci când facem paste cu sos, cantitățile trebuie să fie egale. Mai exact, este bine să pregătim o cantitate de sos egală cu cea de paste. În plus, este indicat să adăugăm pastele în cratița cu sos și nu invers.