Home » Cum să faci orice » Cum se face corect aerisirea caloriferelor. Pașii esențiali pe care trebuie să-i urmezi

Cum se face corect aerisirea caloriferelor. Pașii esențiali pe care trebuie să-i urmezi

Alexandru Cazacu / 10.11.2021, 12:27
Cum se face corect aerisirea caloriferelor. Pașii esențiali pe care trebuie să-i urmezi

Deși nu am intrat încă oficial în iarnă, din cauza temperaturilor scăzute, unii români au pornit deja centralele termice. Cu toate acestea, atunci când facem acest lucru trebuie să aerisim și caloriferele. Află în rândurile de mai jos, cum se face corect aerisirea caloriferelor și ce pași trebuie să urmezi atunci când faci această operațiune.

Cum se face corect aerisirea caloriferelor și ce pași trebuie să urmezi

Frigul de afară ne forțează să pornim centralele, iar în acest context, caloriferele din locuința noastră trebuie aerisite corespunzător. În caz contrar, acestea nu vor da randament și nu se vor încălzi cum trebuie. Așadar, pentru a face aerisirea caloriferelor, vei avea nevoie de o cheiță specială (o poți găsi în majoritatea magazinelor de instalații sanitare) și un vas în care să curgă apa. De asemenea, ar fi bine să ai și o cârpă la îndemână, în caz că stropești peretele sau cad picături pe jos.

Cu toate acestea, dacă nu găsești totuși acea cheie specială despre care vorbeam, poți folosi o simplă șurubelniță dreaptă, însă nu este indicat să faci acest lucru, deoarece în timp aerisitorul caloriferului se va uza. Așadar, ar fi bine să găsești o cheie, pentru că aceasta se va potrivi perfect.

Dacă nu sunt aerisite, calorifere nu se încălzesc corespunzător

După cum vă spuneam și mai sus, facem aerisirea caloriferelor deoarece acestea nu se vor încălzi pe toată suprafața. Mai exact, în partea de jos (sau sus) vor fi calde, însă în partea opusă vor fi doar călii sau chiar reci. Așadar, pentru o distribuție optimă a căldurii, este absolut necesar să facem aerisirea caloriferelor.

Cu toate acestea, de ce rămâne rece o parte a caloriferului? Ei bine, acest lucru se întâmplă din cauza aerului blocat în calorifer, care poate fi eliminat făcând aerisirea. Acestea fiind spuse, hai să vedem cum se face acest lucru.

Ce pași trebuie să urmăm pentru aerisirea caloriferelor
Cum se face aerisirea caloriferelor

Cum aerisim caloriferele

Așadar, cu ajutorul cheii sau cu șurubelnița, desfacem aerisitorul și imediat aerul blocat va ieși afară. Aici intervine și vasul de care vă spuneam, pe care trebuie să îl avem aproape pentru că după ce iese aerul din calorifer va ieși și apă. Acum că am scos tot aerul, închidem robinetul și ștergem bine cu o cârpă uscată. Trebuie să ne asigurăm că nu curge nicio picătură de apă pe podea după ce plecăm din acel loc.

Continuăm în acest fel până când am aerisit toate caloriferele din casă. Ei bine, după ce am terminat cu acestea, va trebui să verificăm presiunea centralei, pentru că odată cu eliminarea aerului aceasta va scade puțin (sau mai mult). Așadar, presiunea optimă trebuie să fie cuprinsă între 1,2 și 1,5 bari.

Acesta este modul în care se aerisesc caloriferele, iar după cum ați putut observa, nu este chiar foarte greu să faci acest lucru, mai ales dacă urmezi cu atenție pașii prezentați mai sus. În concluzie, nu ai nevoie de un specialist pentru a aerisi caloriferele, deoarece este foarte simplu și poți face chiar tu asta, în doar câteva minute.