Home » Cum să faci orice » Cum se prepară rapid și ușor siropul de caise

Cum se prepară rapid și ușor siropul de caise

Ileana Mladinoiu / 10.06.2021, 11:30
Cum se prepară rapid și ușor siropul de caise

Sezonul caiselor îl deschid zarzărele, mult mai mici, cu coaja pătată, gust aspru și sâmburi amari. Urmează varietățile de caise adevărate, suculente, aromate. Cele mai bune sunt caisele mari, cărnoase, viu colorate (denumite caise de Arad). Acestea se desprind ușor de sâmburii lor dulci.

Ce beneficii au caisele

Caisele trebuie lăsate să se coacă bine în pom pentru a avea gust plăcut și aroma lor bine dezvoltată. Necoapte, sunt acre și improprii pentru conservare. Folosirea sâmburilor de zarzăre în loc de nuci, migdale, nu este recomandabilă, ei conținând o substanță foarte otrăvitoare, acidul cianhidric.

Caisa este unul dintre cele mai populare fructe, grație aromei sale, cojii moi și culorii sale galben-portocaliu. Pe lângă gustul unic, fructul acesta este plin de substanțe excelente pentru sănătatea organismului și pe care ar fi păcat să le pierdeți.

Caisele sunt bogate în antioxidanți, caretenoizi, fibre. Sunt sursă de vitamine (A, C) și sărace în calorii. De asemenea, stimulează tranzitul intestinal. Se consumă proaspete, uscate, în dulcețuri, gemuri, siropuri etc. Caisele uscate sunt apreciate de sportivi pentru energia pe care o oferă și pentru conținutul ridicat de fier și cupru.

Conținutul de zahăr dintr-o caisă uscată este același ca într-o caisă proaspătă.

Mai multe studii prospective și epidemiologice au relevat proprietățile caiselor consumate, cum am spus, proaspete sau sub diferite forme.

Siropul de caise
Siropul de caise

Cum se obține siropul de caise

Se poate obține din sucuri proaspete de caise sau din zeamă de fructe macerate. Ambele se pot prepara fie la rece, fie la cald.

Cristalizarea zahărului se produce mai ușor la siropul fiert, decât la sucul îndulcit, și anume când se depășește timpul de fierbere.

Pentru a se evita zaharisirea, se adaugă sare de lămâie dizolvată sau zeamă de lămâie, înainte de ultimele clocote.

Cum se prepară simplu și rapid siropul de caise

Ingrediente:

  • 1 litru suc de caise;
  • 1 kg de zahăr.

Mod de preparare:

Caisele fără sâmburi se pun la fiert cu un litru de apă. Se lasă să se răcorească și se filtrează, dacă este posibil, sau se scurg printr-un tifon. Se lasă să se limpezească, apoi se pune un litru de suc limpede, astfel obținut, cu un kg de zahăr să fiarbă, la foc mic, apoi la foc iute.

Când a scăzut ca o dulceață este gata. Se lasă să se răcească și se pune în sticle care se leagă cu scopul de a se păstra iarna.

Siropurile, în general, se folosesc la prepararea băuturilor răcoritoare etc. și mai ales ca adaos la budinci, sufleuri și alte deserturi.

Rețeta de tartă tropeziană cu busuioc și sirop de caise

Pentru a sărbători sosirea zilelor însorite, ne ducem în sudul Franței, de unde luăm rețeta compusă dintr-o brioșă înmuiată în sirop de caise, aducând o notă de prospețime, care se echilibrează cu ganache de ciocolată albă.

Ingrediente pentru 4 persoane

Pentru brioșe: 250 g de făină, 30 g de zahăr tos, 5 g de sare, 37 g de lapte rece, 20 g de sirop de caise, 2 ouă, 10 g drojdie proaspătă, 125 g unt rece, zahar granulat, 1 ou bătut și puțin lapte pentru culoarea aurie.

Pentru ganache de ciocolată albă: 160 g de ciocolată albă de calitate, 83 g smântână cremă, 243,8 g de smântână lichidă, frunze de busuioc.

Pentru montare: 3 caise proaspete, frunze de busuioc, 50 g sirop de caise, plus 25 g de apă.

Pentru topping: 30 g sirop de caise.

Pași de urmat:

Ganach-ul se face cu o zi înainte. Topiți ciocolata albă la bain-marie. Aduceți 83 g de smântână cremă la fierbere și turnați 3 loturi peste ciocolata topită, adăugați 243 g de smântână lichidă și frunzele de busuioc. Se amestecă bine și acoperiți cu film alimentar. Lăsați preparatul o noapte în frigider.

Pentru brioșe, puneți laptele rece și drojdia în vasul robotului de bucătărie, apoi amestecați. Adăugați ouăle și siropul de caise. Deasupra, puneți făina, zahărul, sarea și frământați la viteză mică timp de 3 minute.

Când totul devine ca o minge, adăugați cuburile de unt și creșteți viteza timp de 15 minute. Lăsați aluatul să crească 1 oră sub o cârpă umedă la temperatura camerei, apoi dați-l la frigider timp de 2 ore.

Întindeți aluatul de peste 1 cm grosime și tăiați 1 cerc de 18 cm. Lăsați brioșa să crească în forme rotunde de 20 cm unse cu unt și înfăinate, timp de 1h și 45, în cuptor, cu o tavă de apă călduță alături.

Periați oul bătut și laptele pe brioșă. Adăugați deasupra zahăr granulat și coaceți timp de aproximativ 25 de minute într-un cuptor preîncălzit la 170 °C.

Pentru montare: puneți 30 g de sirop de caise la foc mediu timp de 5 minute. Lăsați să se răcească. Diluați siropul de caise cu apă. Tăiați brioșa în jumătate, apoi cu ajutorul unei perii înmuiați interiorul.

Scoateți frunzele de busuioc din ganache. Cu un tel electric, bateți ganache-ul ca o frișcă ușor fermă. Puneți bile de ganache până la 3 mm de la marginea brioșei, apoi garnisiți cu bucăți de caise proaspete.

Așezați partea superioară a brioșei apăsând puțin. Adăugați pene de caise ușor acoperite cu siropul scăzut și frunzele de busuioc. Se păstrează la rece cu 2 ore inainte de servire.
Se spune că rețeta a fost descoperită de actrița Brigitte Bardot.