Home » Cum să faci orice » De ce se aruncă cu sare peste cărbunii încinși. Ponturi prețioase pentru un grătar excelent

De ce se aruncă cu sare peste cărbunii încinși. Ponturi prețioase pentru un grătar excelent

Manolică Anca / 11.08.2021, 11:02
De ce se aruncă cu sare peste cărbunii încinși. Ponturi prețioase pentru un grătar excelent

Prepararea grătarului în grădină sau la picnic este un eveniment deosebit, pentru că, de regulă, cu această ocazie foarte mulți bărbați pot fi suprinși gătind. Și pentru ca bucuria acestei imagini să fie completă, ține cont și de următoarele sfaturi prețioase, pentru un grătar excelent. Iată de ce se aruncă cu sare peste cărbunii încinși.

Ponturi pentru un grătar reușit

În timpul verii, dar și toamna, petrecerile la grătar sunt mereu o modalitate excelentă de socializare și relaxare. În jurul său se adună prietenii și cei apropiați și este numai voie bună. Petrecerile până seara târziu se dovedesc a fi mai relaxante ca niciodată. Și pentru ca petrecerea sau ieșirea la iarbă verde, după caz, să fie o experienţă cât mai reuşită din punct de vedere culinar venim cu câteva sfaturi mai mult decât utile pentru un grătar excelent.

Nu găti carnea rece  

Asigură-te că aduci mereu carnea la temperatura camerei înainte de a o pune pe grătar. Dacă scapi acest lucru din vedere, riști să arzi carnea la exterior până ajunge interiorul să fie pătruns.

Curăță bine grătarul și aruncă sare peste cărbunii încinși

Dacă vrei ca rezultatul să fie unul demn de masterchef, gust şi aspect deopotrivă, mai întâi trebuie să ai grijă ca grătarul să fie bine curățat și apoi bine încins. Așadar, curăță-l mai întâi cu o perie de sârmă, după care freacă-l puțin cu slănină. Aceasta ajută ca bucățile de carne să nu se lipească. Lasă puțin grătarul să se încingă, înainte de a așeza carnea pe el și nu uita să arunci niște sare peste cărbunii încinși.

„Grătarul trebuie să fie curat. Ne vom ajuta de o perie de sârmă pentru grătar şi o bucată de slănină, încingem grătarul, îl frecăm cu peria de sârmă după care frecăm puţin cu slănina, grăsimea ajutând foarte mult ca bucăţile de carne să nu se lipească.

Un truc pe care îl ştiu de vreo 20 de ani: peste cărbunii încinşi arunc o mână de sare grunjoasă. Aceasta ajută foarte mult pentru păstrarea unei temperaturi  constante dar şi pentru a diminua posibilitatea ca grătarul să ia foc de la grăsimea scursă din carne.”, ne sfătuiește Chef Cristi Dobre, potrivit Adevărul.

Grătarul este o modalitate excelentă de socializare și relaxare
Grătarul este o modalitate excelentă de socializare și relaxare

Taie carnea subțire

Cu cât este mai subţire tăiată, cu atât mai repede se pătrunde. Grosimea ideală este de aproximativ un centimetru. Şi dacă vrei ca rezultatul final să fie fraged şi foarte aromat, presează uşor cu mâinile bucata până ajunge la jumătatea grosimii originale.

Aromatizează grătarul

Dacă vei unge grătarul încins cu ceapă sau usturoi vei vedea că friptura va căpăta un plus de aromă.

Nu „deranja” carnea

Cărnii îi ia ceva timp până se rumenește apetisant, așa că ai răbdare. Nu o tot întoare pe o parte și pe alta la fiecare 5 secunde. De asemenea, nu o presa pe grătar pentru a îi grăbi facerea, pentru că va pierde tot sucul din ea.

Fără grăsime în exces

Ai observat, sigur, cum se afumă totul atunci când curge grăsime pe cărbuni. Ei bine, pentru a nu mai păți asta, scapă de excesul de marinată înainte de a așeza carnea pe grătar. În cazul în care ai o bucată de carne mai grasă, o poți pune înainte puțin pe o plită.

Toate la timpul lor

Ordinea corectă de așezare a preparatelor pe grătar este următoarea: porc, pui, mici, legume. Aceasta este stabilită în funcție de timpul de pătrundere a fiecăruia în parte.

Curăță grătarul la final

Sigur că după ce ai mâncat numai chef de curățat grătarul nu mai ai. Însă, dacă vrei să ai grătarul cât mai mult timp, nu îl neglija și lasă-l pe cât de curat posibil. Nu te baza pe faptul că, dacă îl lași pe foc și după ce ai terminat treaba cu el, resturile vor arde și vor dispărea miraculos.