Home » Cum să faci orice » Focaccia rețeta originală. Cum se face această gustare savuroasă și aromată. Ingrediente și mod de preparare

Focaccia rețeta originală. Cum se face această gustare savuroasă și aromată. Ingrediente și mod de preparare

Manolică Anca / 02.12.2021, 10:10
Focaccia rețeta originală. Cum se face această gustare savuroasă și aromată. Ingrediente și mod de preparare

Focaccia rețeta originală. Este atât de gustoasă încât o mănânci goală. Uite cum faci o focaccia delicioasă acasă, pe care să o servești alături de aperitive, cu care poți face sandwichuri sau pe care o poți mânca simplă. Sfaturile de care să ții cont.

Secretul unei gustări savuroase și aromate

Focaccia este o pâine tradițională italiană care se face la tavă, cu o înălțime de 2-3 cm. Uleiul de măsline din abundență atât în aluat, cât și la suprafața pâinii îi dă o savoare deosebită. Acest preparat poate avea toppinguri dintre cele mai diverse.

Rețeta originală de focaccia (fügassa) este cea alla genovese, stropită cu ulei de măsline și presărată cu sare. În bazinul Mediteranei se prepara diverse variante de focaccia. De exemplu, la francezi există fougasse sau pissaladiere (cu anșoa).

Focaccia se face din aluat dospit, însă cu o hidratare mult mai mare decât cel de pizza. Practic, raportul apă/făina este unul de 0,7 – 0,8. La 1 kg de faină se pun 700 – 800 ml de ap. Aluatul este moale, aproape curgător. Făina din care se face focaccia este una cu mult gluten.

Rețeta originală de focaccia

Este o gustare savuroasă și aromată, foarte potrivită unei cine de vară în familie sau cu prietenii. Iată ingredientele și pașii de urmat.

Ingrediente aluat de focaccia

  • 500 g de făina pentru pâine, pizza sau cozonac
  • 350-400 ml de apă
  • 25 g de drojdie proaspătă sau 7 g de drojdie uscată
  • 40 ml de ulei de masline (două linguri bune)
  • o linguriță de zahăr
  • o linguriță de sare

Ingrediente topping focaccia (la alegere):

  • ulei de măsline și sare marină grunjoasă
  • roșii cherry
  • măsline fără sâmburi (rondele sau jumătăți)
  • crenguțe de rozmarin
  • frunze de busuioc
  • unu-doi căței de usturoi zdrobiți
  • opțional: bucățele de brânză feta (telemea de vacă) sau de capră; capere, fileuri de anșoa (sardine)
Focaccia rețeta originală
Focaccia rețeta originală

Mod de preparare

Pentru început se pune drojdia în puțină apă călduță împreună cu o linguriță de zahăr și o linguriță de făină, se amestecă și se lasă cinci minute la „înflorit”. Apoi se pune restul de făină și apă și se mixează aluatul timp de 2-3 minute, până se obține o compoziție omogenă. Se acoperă cu un prosop și se lasă la odihnit circa 15 minute.

După ce a trecut timpul, se mixează din nou, în timp ce se adaugă sarea și, treptat, uleiul de măsline. Pe măsură ce se frământă, aluatul devine mai consistent deoarece i se dezvolta rețeaua de gluten. Frământarea cu robotul sau cu mâna se face circa 10 minute, până când acesta va deveni unul elastic și curgător.

Se pregătesc și tăvile, în care se pune hârtie de copt (în cazul tăvilor antiaderente este suficient să se ungă cu ulei de măsline). Apoi se pune aluatul în tăvi și, cu palmele unse cu ulei, se întinde pe întreagă suprafață disponibilă, din aproape în aproape. La final, tăvile se învelesc în folie de plastic și se mai las 30 de minute la dospit, la temperatura camerei. Între timp, ce preîncălzește cuptorul la 220 grade C.

În cazul în care preferi ca focaccia să fie cu diferite ingrediente, este timpul să le pregătești și pe ele. Spală-le, taie-le, după care (peste cele 30 de minute) pune-le peste aluat. Se ornează după preferințe, după care se dă 15 minute la cuptor la 220 grade C. Se va rumeni rumos la suprafață și va crește puțin în înălțime.

Spor în bucătărie și poftă bună!