Pogača în sârbo-croată, poğaça în turcă, pogácsa la maghiari, pogace pentru români este un gen de turtă coaptă în cenușa șemineului, iar mai târziu în cuptor, similară cu focaccia, găsită în bucătăriile din Bazinul Carpatic și din Balcani.
Aluatul poate fi dospit sau nedospit, însă numai bucătarii exprimentați pot prepara pogača nedospită de bună calitate, în timp ce produsele de patiserie cu drojdie sunt mai ușor de făcut. Multe ingrediente pot fi folosite fie în aluat, fie presărate deasupra înainte de coacere.
Trebuie remarcat faptul că fiecare popor își creează propria versiune sau mai multe varietăți, astfel încât pogăcelele acestea vin cu texturi și arome diferite. Unele au diametrul de 4-6 cm, altele sunt mult mai mari.
Pogăcelele pot fi folosite ca aperitive și sunt perfecte în orice ocazie, mai ales iarna. Iată mai jos o rețetă de pogăcele de casă cu jumări și brânză sărată! Bunătăți perfecte pentru iarnă!
Ca ingrediente se folosesc:
-500 g făină
-25 g drojdie proaspătă
-200 ml lapte cald
-2 linguri smântână
-1 ou,
-1 linguriță sare și 1 zahăr
-ulei
-200 g jumări
– piper după gust
Mod de preparare
Se dizolvă drojdia în lapte cald amestecat cu puțin zahăr. Se amestecă făina cu smântâna și se adaugă drojdia dizolvată, oul și sarea. Se frământă un aluat neted și elastic. Acoperiți-l cu o cârpă și lăsați-l la odihnă 30 de minute.
Măcinați jumările, fie la mașina de tocat, fie la robot, apoi adăugați puțină sare și piper. Întindeți aluatul cu un sucitor, puneți 1/3 din tocătura de jumări. Înpăturiți-l și lăsați-l să stea o vreme, apoi întindeți-l din nou, adaugați restul de jumări, îndoiți-l în două și repetați procedura (de trei ori se face lucrul acesta, pentru ca aluatul să fie pufos, iar jumările să se încorporeze bine).
Tăiați pogăcele la dimensiunea dorită, lăsați-le să se înmoaie în apă timp de 15 minute în cuptor cald (50 de grade). Se scot, se ung cu gălbenuș de ou, se presară sare, chimen, semințe de susan, după dorință. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade, coaceți pogăcelele pe o tavă unsă cu puțin ulei timp de 20 de minute, până se rumenesc frumos. Se consumă calde.
Ingrediente pentru aluat:
– 550g făină
– 1 lingură drojdie uscată
– 1 ou
– 2 linguri untură de porc (rece)
– 220 ml lapte
– 1 linguriță zahăr
– 1 linguriță sare
Pentru umplutură se folosesc:
– aproximativ 100 g unt moale
– 100 g telemea sărată dată pe răzatoare mică
Se încălzește puțin laptele în care puneți lingurița de zahăr și lingura de drojdie. Într-un castron se freacă făina cu untura și sarea până capătă aspect nisipos. Se adaugă oul și laptele, frământând până la omogenizare.
Se acoperă aluatul cu folie de plastic și prosop de bucătărie, se lasă la dospit o oră. După care se pune pe planul de lucru presărat cu făină și se întinde o foaie dreptunghiulară cu grosimea de aproximativ 8mm. Se unge foaia cu unt și se presară deasupra telemeaua rasă.
Se împăturește foaia, aducând marginile spre mijloc și se închid. Apoi se mai îndoaie o dată pe verticală și se lasă la frigider 30 de minute. Se repetă procedeul de două ori, după care se întinde din nou o foaie și se decupează cu un decupător sau cu un pahar cercuri, pe care le ungeți cu ou. Deasupra puteți pune seminte de chimen și cascaval.
Pogăcelele se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25 de minute sau până cand se rumenesc.
Sursa: retetediana.wordpress.com