Home » Cum să faci orice » Pașapoarte 2022. Cum să faci o programare online ca să eviți statul la coadă

Pașapoarte 2022. Cum să faci o programare online ca să eviți statul la coadă

Alexandru Cazacu / 15.03.2022, 09:36
Pașapoarte 2022. Cum să faci o programare online ca să eviți statul la coadă

Dacă ți-ai planificat o vacanță în străinătate și ai nevoie de pașaport pentru a călători în țara respectivă, trebuie să știi că îți poți face programare la pașapoarte și în mediul online. Astfel vei evita aglomerația și nu vei mai pierde timpul cu statul la coadă. Află în continuarea acestui articol cum să faci programare online la pașapoarte.

Pașapoarte 2022. Cum să faci o programare online

După cum bine știm, pașaportul este unul dintre documentele necesare pentru putea intra pe teritoriul unei țări care nu face parte din Uniunea Europeană. Dacă ți-ai planificat o astfel de vacanță și ai nevoie de documentul de călătorie, trebuie să afli că cererile pentru eliberare pot fi depuse la orice serviciu de pașapoarte din România.

Este important să menționăm și faptul că, în cazul în care la centrul de pașapoarte din județul tău nu există locuri disponibile, poți să încerci să faci o programare și în alte județe. De asemenea, trebuie să mai știi că programările se pot face și în mediul online, iar noi îți vom spune în continuare cum se procedează.

Cum se face programarea online la pașapoarte

În primul rând, pentru o programare online trebuie să accesezi site-ul epasapoarte.ro și să completezi formularul pus la dispoziție acolo. Acesta include câteva câmpuri obligatorii. Mai exact, solicitanții trebuie să treacă în formularul respectiv numele și prenumele, dar și un număr de telefon.

De asemenea, pentru a face programarea online vei avea nevoie și de o adresă de e-mail valabilă, unde vei primi detalii legate de programare. Apoi, va trebuie să alegi tipul de document pentru care ai depus cererea, iar la locație vei alege localitatea în care aceasta a fost depusă.

Cum sa faci programare online la pașapoarte
Cum sa faci o programare online la pașapoarte

Tot în formularul menționat, vei găsi și câmpul „Număr de persoane”. Aici va fi trecut numărul de persoane pentru care se face programare. Este de asemenea important să știi că poți face programare doar pentru membrii familiei tale. Așadar, la secțiunea „Persoane suplimentare” vei menționa numele și prenumele fiecărei persoane pentru care faci programare online.

Totodată, poți alege ziua și ora la care vrei să te programezi pentru eliberarea pașaportului. După ce ai completat toate aceste câmpuri vei primi un e-mail în care ți se va solicita confirmarea programării online. Așa că, ai la dispoziție 2 ore pentru a face confirmarea, în caz contrar ea va fi anulată. Potrivit autorităților competente, nu se fac programări prin e-mail, pe telefon sau prin fax, iar ridicarea documentului de călătorie nu se face pe baza unei astfel de programări.

Programarea online poate fi anulată

Dacă din diferite motive nu poți ajunge la programare, trebuie știi că ea poate fi anulată. Mai exact, poți face acest lucru prin accesarea linkului „Anulează rezervarea”, primit în e-mailul de confirmare.

Dacă ai făcut o programare online și nu te prezinți la data menționată sau dacă datele trecute în formular nu corespund cu cele din documentul de identitate, programarea va fi anulată automat. De asemenea, rezervarea va fi anulată și dacă nu ai toate actele necesare eliberării documentului sau dacă nu ai achitat taxa aferentă. Mai multe detalii poți afla pe epasapoarte.ro.