Home » Cum să faci orice » Povestea bărbatului supranumit „scheletul viu”. La o înălțime de 1,67 m cântărea doar 19 kg. Ce s-a ales de el

Povestea bărbatului supranumit „scheletul viu”. La o înălțime de 1,67 m cântărea doar 19 kg. Ce s-a ales de el

Cojocaru Cristian / 03.09.2021, 14:19
Povestea bărbatului supranumit  „scheletul viu”. La o înălțime de 1,67 m cântărea doar 19 kg. Ce s-a ales de el

După ce Isaac W. Sprague a dezvoltat o afecțiune misterioasă care i-a determinat scăderea greutății la niveluri scheletice, a îndurat o viață de exploatare. Află povestea bărbatului numit ”scheletul viu”.

Cum a devenit Isaac Sprague ”scheletul viu”

Unul dintre cele mai durabile acte de spectacol tradițional a fost scheletul viu. Un interpret imposibil de slab, născut cu o tulburare genetică rară sau care și-a menținut greutatea în mod deliberat periculos de scăzut, ar fi arătat publicului cum să-și câștige existența pentru cei cu puține alternative. Cel mai faimos dintre aceștia a fost Isaac W. Sprague.

După o serie de apariții la carnavaluri din Massachusetts-ul natal, Isaac Sprague și-a pus amprenta în istoria spectacolelor ca fiind Scheletul viu original, dar povestea de viață a lui Sprague a fost una tragică.

Isaac Sprague s-a născut pe 21 mai 1841, în East Bridgewater, Massachusetts, chiar la nord de Boston. Niciunul dintre părinții săi nu a avut probleme de sănătate, nici Isaac, nici în primii 12 ani de viață. Totuși, într-o zi, tânărul Isaac s-a plâns de crampe și, în ciuda apetitului enorm, a început să piardă în greutate rapid și fără încetare.

Părinții săi panicați, fără a afla cum să-l ajute, au apelat la o succesiune de medici, dintre care niciunul nu a putut diagnostica cauza slăbiciunii sale cu știința medicală a vremii. Unul chiar a sugerat că înotase prea mult. Oricare ar fi cauza, pofta de mâncare a lui Sprague a rămas sănătoasă, chiar dacă a devenit din ce în ce mai slab, în cele din urmă cântărind doar 19 kilograme la înălțimea sa de 1,67 m.

A lucrat pentru tatăl său, un cizmar, apoi băcănie, pentru o mare parte din adolescență. Dar, cu greutatea sa scăzând constant, i-a fost greu să-și păstreze energia. Când părinții lui au murit în anii 1860, tânărul nu mai era potrivit pentru muncă și a început să caute o modalitate de a-și transforma starea în avantajul său.

Isaac Sprague se alătură carnavalului

În 1865, un proprietar de carnaval în turnee la văzut pe Isaac Sprague și i-a oferit un loc de muncă. Deși a refuzat la început, în curând și-a dat seama că ar putea trăi în mod constant din apariția sa. Prin urmare, Sprague a decis să se îndrepte direct către cea mai renumită companie a divertismentului la acel moment: P.T. Muzeul American Barnum din Manhattan.

Barnum, un spectacol desăvârșit care a revoluționat conceptul de muzeu al bătrânului, cumpărase locația de pe Broadway în anul nașterii lui Sprague. Inițial Muzeul Scudder, și-a înfrumusețat colecția de obiecte cu valoare științifică autentică cu statui de ceară, spectacole de magie, animale vii și alte forme de divertisment popular. Anul în care Sprague a sosit la New York, muzeul arsese, iar Barnum avea nevoie disperată de noi artiști și atracții pentru reconstrucție.

Contractând cu un agent, Sprague s-a prezentat lui Barnum, care a remarcat laconic: „Om destul de slab, unde l-ai găsit?” Potențialul său a fost imediar remarcat, deoarece bărbatului slab i s-a oferit imediat un loc de muncă la 80 de dolari pe săptămână, echivalentul în prezent a 1.320 de dolari. Sprague și-a luat locul printre doamnele și giganții cu barbă, atrăgând spectatori curioși dornici să vadă Scheletul viu.

scheletul viu
Acesta s-a casatorit si a avut trei fii

Cariera sa în Barnum și Bailey’s Circus

În următorii trei ani, Sprague a continuat să apară în Muzeul American ca o caracteristică obișnuită. Apoi, în 1868, muzeul a ars din nou, iar Sprague abia a scăpat cu viață din clădirea în flăcări. În loc să riște o a treia pierdere, Barnum a decis să-și ia spectacolul pe drum, stabilind „P. Marele Muzeul Călător al lui T. Barnum, Menagerie, Rulotă și Hipodrom ”în 1870.

Hotărând să ia o pauză de la spectacol, Sprague s-a întâlnit, a făcut curte și s-a căsătorit cu Tamar Moore, care provenea din orașul său vecin Hanson din East Bridgewater. Tamar a născut trei fii, fiecare dintre ei crescând la o dimensiune normală sănătoasă, iar Isaac a scris mai târziu: „Viața, care uneori părea atât de puțin păstrată, pare acum mai prețioasă”.

Dar, cântărind doar 40 de kilograme, Sprague era încă prea slab pentru a avea un loc de muncă obișnuit și, cu o familie pe care să o întrețină, s-a întors în curând la Barnum pentru a-și câștiga existența. Cu spectacolul lui Barnum, a devenit un favorit al publicului din Statele Unite, Canada și Regatul Unit.

Succesul durabil al scheletului uman viu

Deși s-a bucurat de o faimă constantă ca „Omul slab” și „Scheletul viu”, Sprague nu s-a bucurat de viața de circ și de mai multe ori a căutat un loc de muncă în altă parte. Cu toate acestea, el a devenit din ce în ce mai slab, cu o greutate care nu a crescut niciodată peste 50 de kilograme. Uneori, era obligat să poarte un balon de lapte la gât doar pentru a rămâne treaz și pentru a-și menține corpul hrănit pe tot parcursul zilei.

Situația sa financiară nu a fost ajutată de datoriile pe care le-a avut pe parcursul vieții datorate obiceiului de jocuri de noroc. Din moment ce nu a reușit niciodată să atragă o mulțime, Sprague s-a întors la circ de nenumărate ori doar pentru a ajunge la capăt. Succesul actului său a inspirat numeroși imitatori, dintre care mulți s-au înfometat pentru a atinge greutăți nesănătoase și pentru a-și garanta un loc în circ.

Moartea lui Isaac Sprague

După numeroase examinări medicale de-a lungul vieții sale adulte, Sprague a fost diagnosticat cu un caz de atrofie musculară agresivă în 1882, o boală care i-a provocat lipsa de țesut muscular. Cu un an după aceea, el a fost de acord ca în schimbul sumei de 1.000 de dolari, la moartea sa, Harvard Medical School ar trebui ”să-mi taie corpul și să facă un examen post-mortem pentru a afla de ce sunt atât de slab. Apoi îl vor … așeza în muzeul colegiului, unde va rămâne, dar voi avea nevoie de el pentru mine în prezent: ei nu îl pot avea până când nu voi muri”.

În cele din urmă, Isaac Sprague a murit de asfixiere și sărăcie în Chicago, în data de 5 ianuarie 1887, asta după ce ar fi pariat 250 de dolari că nu va supraviețui până săptămâna viitoare. Deși nu este clar dacă al său corp a mers într-adevăr la școala medicală de la Harvard pentru studii, mormântul său se află în Hanson, Massachusetts, lângă orașul în care s-a născut.