Home » Cum să faci orice » Rețetă de papanași. Ce ingrediente să adaugi și ce pașii să urmezi pentru a obține cei mai buni papanași

Rețetă de papanași. Ce ingrediente să adaugi și ce pașii să urmezi pentru a obține cei mai buni papanași

Manolică Anca / 19.06.2021, 12:44
Rețetă de papanași. Ce ingrediente să adaugi și ce pașii să urmezi pentru a obține cei mai buni papanași

Cui nu-i plac papanașii? Acoperiți cu smântână și îndulciți cu dulcețuri de casă din afine, căpșune, zmeură, după preferințe, ei vor fi mereu în topul celor mai delicioase deserturi din România. Cu siguranță, fiecare gospodină a încercat măcar de câteva ori să facă o rețetă de papanași. Și pentru ca să fii sigur că nu dai greș, iată câteva secrete de care să ții cont atunci când îi prepari.

Secretele pentru cei mai buni și mai pufoși papanași

Dacă ultima dată când ai făcut papanași parcă nu ți-au ieșit exact cum te așteptai, ei bine, în acest articol îți vom dezvălui câteva secrete despre cum să faci cea mai bună rețetă de papanași. În niciun caz, aceștia nu ar trebui să fie niște simple gogoși, din aluat dospit, peste pui doar niște smântână și dulceață.

Papanașii trebuie să aibă o consistență onctuoasă și pufoasă, iar această textură se obține numai dacă respecți îndeaproape ingredientele lor speciale. Astfel, indiferent de rețeta pe care o urmezi, brânza pe care o folosești nu trebuie aleasă la întâmplare. Aceasta trebuie să fie proaspătă și grasă, din lapte de vacă eventual amestecată cu lapte de oaie.

Un alt aspect important este ca brânza să fie bine scursă, măcar o oră în tifon, înainte de a fi încorporată în aluatul de papanași. Și dacă ai la îndemână urdă, înlocuiește o treime din cantitatea de brânză din rețetă cu urdă. Vei vedea că gustul va absolut delicios.

Cum se face aluatul pentru papanași pufoși

Este important ca, indiferent de ce rețetă de papanași ai alege să faci, făina să fie cernută de două ori. Apoi, aceasta se amestecă cu praful de copt, după care se presară în „ploaie” peste brânza cu ouă. Ulterior, se adaugă mirodeniile și se amestecă bine totul până se obține un aluat moale și ușor lipicios.

Rețetă de papanași

Dacă ai mai încercat să faci papanași, dar nu rețeta nu a fost pe placul tău, află că poți folosi griș. Mai exact, patru linguri de griș la 500 g de brânză proaspătă. Acesta face aluatul foarte pufos și îi dă o consistență aparte. Vei vedea cum toată familia se va linge pe degete de poftă.

Rețetă de papanași explicată pas cu pas

Daca ai invitați la masă și vrei să îi impresionezi sau pur și simplu dorești să te răsfeți cu un desert delicios făcut chiar de mâna ta, îți propunem să încerci aceasta rețetă simplă, dar gustoasă de papanași cu smântână și dulceață.

Ingrediente

  • 600 g de brânză dulce
  • 300 g de făină
  • trei ouă (2 întregi+1 gălbenuș)
  • două linguri de griș
  • două linguride  zahăr
  • un praf de copt
  • coaja rasă de la o lămâie
  • sare
  • smântână și dulceață, după preferințe

Mod de preparare

Se amestecă bine ouăle cu zahărul și sarea și se lasă să se umfle pentru circa 10 minute. Apoi, se adaugă brânza, făina amestecată cu praful de copt (cum am spus anterior) și coaja rasă de la lămâie. Din cocă, se ia câte o lingură și se fac mingiuțe care se aplatizează și, apoi, la mijloc se face o gaură. Papanașii se coc în cratiță cu ulei mai mult, precum gogoșile, iar când se rumenesc se scot pe un servețel de hârtie pentru a îndepărta excesul de ulei.

Se servesc calzi, cu smântână și cu gem sau dulceață peste. Dacă vrei o dulceață aparte pentru papanași, alege-o pe cea de rubarbă. Vei fi dat pe spate!

Spor în bucătărie și poftă bună!