Home » Cum să faci orice » Rețetă de turte oltenești pufoase pe care le faci în tigaie. Așa e cel mai bine să faci aluatul

Rețetă de turte oltenești pufoase pe care le faci în tigaie. Așa e cel mai bine să faci aluatul

Manolică Anca / 03.11.2021, 15:02
Rețetă de turte oltenești pufoase pe care le faci în tigaie. Așa e cel mai bine să faci aluatul

Rețetă de turte oltenești pufoase făcute în tigaie. Mulți dintre noi am crescut cu acestea și ne reamintesc cu drag de bunici și de copilăria petrecută la țară. Aşa că, să facem turte la ceaun, să cinstim şi să ne bucurăm de aceste amintiri frumoase.

Turtele pufoase, o întoarcere în copilărie

Deși vremurile în care trăim astăzi par că ne îndepărtează din ce în ce mai mult de prispa casei bunicilor, amintirile cu aceștia rămân veșnic vii în mintea noastră. De aceea, nu de puține ori tindem să ne reîntoarcem la turta noastră ţărănească, frământată și coaptă cu multă dragoste de bunicile noastre.

Aceasta ne-a bucurat pe mulți, ne-a crescut şi ne-a dat şi reper care, chiar dacă de multe ori nu îl vedem, el se află în noi cu siguranță. Aşa că, să mâncăm turte la ceaun, să cinstim şi să ne amintim cu drag de bunicii noștri dragi.

Rețetă de turte oltenești pufoase

Iată cum faci cea mai bună rețetă de turte oltenești pufoase, ca cele din copilărie:

Ingrediente rețetă de turte oltenești pufoase

  • un kg de făină
  • 650 ml de apă
  • 10 g de drojdie uscată / 25 g de drojdie proaspătă
  • 10 g de sare

Mod de preparare rețetă de turte oltenești pufoase

Se pune drojdia într-o ceaşcă cu apă călduţă, peste care se adaugă și o lingură de făină, se amestecă bine, după care se lasă să se dizolve şi să se umfle puţin. Atenție! Nu se pune sare în apa cu drojdie pentru că aceasta inhibă acţiunea drojdiei. Se poate pune, eventual, puțin zahăr. Într-o oală lată se pune un kg de făină, un praf de sare și se face un lăcaș în mijloc unde se toarnp amestecul de apă, făină şi drojdie.

Rețetă de turte oltenești pufoase
Rețetă de turte oltenești pufoase

Apoi se amestecă cu mișcări concentrice în mijloc până ce se încorporează bine toată făcina și apa și se formează un aluat. După aceasta, se începe frământarea aluatului. Dacă este lipicios, se mai pune făină în pumn şi se presară peste el în timp ce se frământă în continuare. Asta se va face până când aluatul devine nelipicios și omogen.

Ulterior, se acoperă vasul cu o folie şi se pune lângă aragaz sau lângă o sursă de căldură pentru a crește cât mai repede. Se lasă circa 30 minute, după care se verifică dacă a crescut. Dacă și-a dublat volumul, se poate trece la pasul următor. Se rupe în bucăți mari de mărimea unui pumn, se presară făină pe masa de lucru și se formează cu sucitorul turtiţe rotunde.

Între timp, se pune ceaunul/tigaia la foc mediu şi când s-a încins, se pun turtiţele la copt. Se rumenesc pe o parte și pe cealaltă. Grosimea ar fi de preferat să fie cât latul unei palme. Pe măsură ce acestea se coc, este bine să fie acoperite cu un prosop pentru a nu se răci brusc şi a le menţine pufoase mai mult timp (la pâinea caldă, ingredientele lucrează şi după ce este luată de pe foc).

Ceaunul de fontă este cel mai recomandat pentru a face turte oltenești pufoase, pentru că acesta se apropie cel mai mult de turtele coapte pe plita țărănească. Dacă se coc în tigaie de teflon, focul trebuie să fie mic, pentru a evita rumenirea rapidă la suprafață și să râmănă mai crude în interior.