Home » Cum să faci orice » Rețetă tort Napoleon. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie. Este mai simplu decât credeai

Rețetă tort Napoleon. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie. Este mai simplu decât credeai

Manolică Anca / 14.11.2021, 10:44
Rețetă tort Napoleon. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie. Este mai simplu decât credeai

Tortul Napoleon reprezintă simbolul cofetăriei rusești, un desert deosebit de fin, elegant și gustos. Această rețetă de tort Napoleon îți va prinde bine atunci când ai de sărbătorit ceva sau pur și simplu dorești să te răsfeți cu ceva dulce făcut în casă.

Cum prepari această rețetă de tort Napoleon

Numai cine nu a gustat până acum din tortul Napoleon poate spune că nu-l iubește. Este unul dintre deserturile clasice, care se prepară foarte ușor, salvându-te de la prea multe bătăi de cap în bucătărie. Rezultatul este un tort absolut fantastic, cu blaturi stratificate, îmbibate cu cremă fină de lapte.

Ingrediente pentru blat

  • 400 g de făină
  • 250 g de unt rece
  • 200 g de smântână fermentată rece
  • un ou
  • un praf de sare

Ingrediente pentru crema cu gust de înghețată

  • 400 ml de lapte
  • 200 g de zahăr
  • 40 g de amidon de porumb
  • un ou
  • 100 g de unt
  • 200 ml de smântână pentru frișcă 33%

Mod de preparare rețetă de tort Napoleon

Aluat: Se cerne făina într-un bol adânc, se dă untul prin răzătoarea mare, după care se frământă rapid cu mâinile, până se obține un aluat umed și granulos. Apoi se amestecă smântâna fermentată rece cu un praf de sare și oul rece și se pune peste aluat. Se amestecă mai întâi cu lingura, după care se frământă până se omogenizează. În cazul în care este prea lichid, se mai poate adăuga puțină făină, dar, atenție, aluatul trebuie să rămână lipicios.

Rețetă tort Napoleon
Rețetă tort Napoleon

Se transferă aluatul pe masa presărată cu făină și se mai frământă încă un minut, până când se poate aduna sub formă de bilă. El trebuie să fie moale. Apoi, aluatul se împarte în 14 bucățele egale, de circa 60 de g. Se rotunjesc bine, după care se învelesc în folie alimentară și se dau la frigider pentru o oră.

După ce au trecut cele 60 de minute, bucățelele de aluat se scot, pe rând, de la frigider și, lucrând pe masa presărată cu făină, se întind într-o foaie foarte subțire. Se transferă apoi pe tava presărată cu făină sau tapetată cu hârtie de copt, decupându-se un cerc cu diametrul de 24 cm din ea. Se înțeapă blatul cu furculița, după care se coc timp de 7-8 minute, până când se rumenesc, în cuptorul preîncălzit până la 190°C‌. Se coc și bucățelele rămase în jurul lui împreună cu el.

Cum se prepară crema pentru tortul Napoleon

Crema se prepară, de regulă, în cele 60 de minute în care aluatul este ținut la frigider. Așadar, se pun zahărul, oul și amidonul de porumb într-o crăticioară cu fundul gros și se amestecă cu un tel până la omogenizare. Se adaugă treptat laptele fierbine și se amestecă foarte bine pentru a nu se forma cocoloașe.

Se fierbe crema timp de un minut din momentul apariției primelor bule de clocotire, la foc mic-moderat, amestecând continuu. După asta, se ia crema de pe foc, se adaugă untul și se amestecă până la omogenizare. Apoi, se acoperă crema cu folie alimentară, astfel încât aceasta să intre în contact direct cu suprafața ei, se lasă să se răcească la temperatura camerei, după care se dă la frigider, pentru a deveni și mai rece.

În continuare, se bate smântâna pentru frișcă (rece, abia scoasă din frigider) cu mixerul până la apariția vârfurilor persistente. Se scoate apoi crema fiartă de la frigider, se pune într-un bol adânc, după care se bate cu mixerul până va deveni pufoasă. Se adaugă peste frișca bătută și se amestecă cu spatula până la omogenizare, cu mișcări circulare de jos în sus.

Asamblarea tortului (se lasă deoparte 5-6 linguri de cremă pentru decor): se unde platoul cu puțină cremă, după care se suprapun blaturile pe el, ungându-le cu câte aproximativ 3 linguri de cremă. Ulterior, se ung suprafața și marginile tortului cu crema pusă deoparte, se mărunțesc bucățelele rămase după decuparea blaturilor și se presară peste tort.

La final, tortul se dă la frigider pentru a se pătrunde. Dacă îl preferi mai crocant, lasă-l la frigider 1-2 ore, dacă îl preferi moale și fin, lasă-l 10-12 ore.

Spor în bucătărie și poftă bună!