Home » Cum să faci orice » Soluții și idei eficiente pentru a reduce factura la energia electrică

Soluții și idei eficiente pentru a reduce factura la energia electrică

Alexandru Cazacu / 10.01.2022, 15:32
Soluții și idei eficiente pentru a reduce factura la energia electrică

Din cauza facturilor mari, în ultima vreme mulți dintre români încearcă să reducă costurile la energia electrică și caută fel și fel de soluții în acest sens. Dacă și tu te afli printre aceștia, în rândurile următoare vei găsi o serie de idei și soluții pentru a reduce factura la energia electrică. Iată ce poți să faci ca să reduci cheltuielile la curent.

Idei și soluții pentru a reduce factura la energie electrică

Românii care aleg să folosească soluții inteligente în locuințele lor sunt din ce în ce mai mulți, iar astfel reușesc să reducă costurile la energie electrică chiar și cu 30%. Un locuitor al Capitalei a făcut o economie uriașă, după ce a apelat la aceste soluții. Cum a reușit să facă acest lucru? Ei bine, acest lucru îl vei afla în continuare.

Mai exact, prizele și termostatele controlate cu telefonul mobil, dar și becurile inteligente sunt doar câteva dintre soluțiile pe care le avem la îndemână și cu ajutorul cărora putem reduce factura la energie electrică. Potrivit Antena 3, în ultimul an, piața dispozitivelor smart home a crescut în țara noastră cu aproximativ 70%.

„Temperatura putem să o setam în funcție dacă suntem acasă sau nu.  În momentul în care nu suntem acasă, putem să pornim de la distanță”, spune Dragoș Molotca, specialist în case smart, conform sursei citate.

Se pare că un astfel de sistem inteligent a fost montat într-o locuință din București și are senzori pentru majoritatea consumatorilor de energie electrică, cum ar fi pentru stingerea becurilor, reglarea temperaturii și pornirea aerului condiționat. De asemenea, în sezonul estival, când soarele bate în geam, draperiile se trag automat. Cu ajutorul acestui sistem, proprietarul a reușit în 2 ani de zile să facă o economie enormă.

Cu aceste soluții inteligente poți reduce factura la energie electrică

IT-ist de meserie, Dragoș Molotca și-a transformat pasiunea pentru dispozitive smart într-o afacere, iar acum amenajează în locuințe sisteme care te pot ajuta să economisești  energie. Potrivit bărbatului, un tablou de automatizare pentru o locuință inteligentă va integrată atât partea de încălzire și răcire, cât și cea de lumini dintr-o locuință.

Sistemul inteligent are mai mulți senzori în anumite puncte cheie din casă și ne ajută să reducem consumul de energie. Așa se face, că afacerea sa a câștigat teren în ultimul an, deoarece din ce în ce mai mulți români caută soluții pentru reducerea facturilor la energie electrică sau la gaze.

Cum poți să reduci factura la energie electrică
Cum poți să reduci factura la energie electrică

Cât ajunge instalarea unui sistem smart pentru toată locuința

Pentru a avea o factură mai redusă la energie, nu este necesar ca întreaga casă să fie transformată într-una inteligentă, deoarece există și soluții mai simple. De exemplu, puteți încerca să înlocuiți doar becurile normale cu unele inteligente și prizele clasice cu cele controlate prin smartphone.

În ceea ce privește becurile inteligente, acestea pot fi pornite de pe dispozitivele mobile, cum ar fi tableta sau telefonul. De asemenea, ele pot fi transformate în becuri de veghe, deoarece își schimbă intensitatea și culoarea.

În țara noastră există chiar și furnizori care pune la dispoziția consumatorilor pachete inteligente cu ajutorul cărora clienții pot controla centralele pe gaze, aparatele de aer condiționat sau caloriferele.

Cu toate acestea, costurile nu sunt chiar foarte mari. De exemplu, un bec inteligent poate fi achiziționat cu o sumă cuprinsă între 35 și 120 de lei, iar o priză costă între 50 și 100 de lei. Pe de altă parte, dacă vrei să îți montezi un sistem inteligent pentru toată locuința, prețurile pornesc de la 500 de euro și pot ajunge la două sau trei mii de euro, în cazul caselor mai mari.