Home » Cum să faci orice » Trucuri pentru o friptură fragedă. 4 lucruri simple care te ajută să faci o treabă excelentă

Trucuri pentru o friptură fragedă. 4 lucruri simple care te ajută să faci o treabă excelentă

Manolică Anca / 17.04.2021, 16:33
Trucuri pentru o friptură fragedă. 4 lucruri simple care te ajută să faci o treabă excelentă

Vrei să gătești o masă copioasă pentru cei dragi cu preparate care se topesc în gură? Iată câteva trucuri simple de care să ții cont pentru a obține o friptură fragedă, indiferent de ce tip de carne alegi.

1. Trucuri pentru o friptură de vită fragedă

Friptura de vită poate fi absolut delicioasă dacă știi cum să o prepari corect. Acest tip de carne roșie este mai tare, de aceea trebuie să știi câteva trucuri simple menite să o transforme într-o friptură foarte fragedă și cât se poate de delicioasă. În primul rând, carnea de vită își păstrează savoarea dacă este gătită mediu sau în sânge și devine mai tare dacă este gătită prea mult. Iată cum să prepari o friptură de vită fragedă, potrivit steamykitchen.com:

Folosește bucăți de carne de grosime medie, pressară peste ele multă sare de mare grunjoasă, după care las-o la temperatura camerei, vreme de o oră. După ce s-a scurs timpul, clătește-o în apă rece, usuc-o bine și pune-o într-o tigaie din fontă în care ai adăugat ulei, bine încinsă înainte. Lasă carnea la foc timp de trei minute pe fiecare parte. După ce este gata, pune-o pe o farfurie și este numai bună de mâncat.

Înainte de a fi gătită, carnea trebuie să fie la temperatura camerei
Înainte de a fi gătită, carnea trebuie să fie la temperatura camerei

2. Friptură de porc fragedă

Cea mai simplă metodă prin care poți obține o friptură de porc foarte fragedă este aceea de a marina carnea înainte de preparare. Nu numai că o va frăgezi frăgezire, dar prin marinare va lua o mulțime de arome. Uleiul de măsline, sosul de soia, usturoiul sau ghimbirul vor oferi o aromă deosebită fripturii de porc. Amestecă ingredientele, bagă carnea de porc într-o pungă rezistentă resigilabilă și toarnă peste ea amestecul obținut. Las-o la frigider vreme de patru ore sau chiar peste noapte și ai să vezi că va fi mult mai ușor de gătit, va fi mai fragedă, iar aroma va fi desăvârșită.

Se poate obține o friptură fragedă și dacă aceasta nu se lasă la marinat. Totul este să nu te grăbești. Dacă vei găti carnea de porc prea repede sau la o temperatură prea mare, aceasta se va usca și fibrele se vor întări. friptura ar trebui lăsată la cuptor aproximativ 40 de minute pentru fiecare kilogram de carne, la o temperatură de 160 de grade Celsius. Durata de preparare depinde și de grosimea bucății de carne. După ce aceasta este gata, scoate-o din cuptor și mai las-o 15 minute pe un platou, înainte de a o tăia.

Trucuri pentru o friptură fragedă
Trucuri pentru o friptură fragedă

3. Trucuri pentru o friptură de miel fragedă

Deși adesea evitată din cauza etichetei pe care o are cum că ar fi greu de gătit, nu este deloc așa. Dacă știi metoda potrivită de a o găti, poți obține o friptură absolut delicioasă și foarte fragedă. Pentru a o pregăti la cuptor, trebuie să asezonezi carnea cu aromele tale preferate. Cele recomandate sunt rozmarinul, muștarul, usturoiul sau zeama de lămâie. Important de menționat este faptul că aceasta trebuie să fie la temperatura camerei înainte de a fi pusă la gătit.

Se pune într-o tavă și se bagă la cupturul bine încins, pentru aproximativ 20 de minute, la 220-230 C, pentru ca sucurile din carne să fie blocate în interior, iar friptura să fie fragedă. Ulterior, scade temperatura cuptorului la 160 grade și lasă carnea până când este făcută. După ce o scoți de la cuptor, las-o pe un platou timp de câteva minute înainte de a o tăia.

4. Carnea de pasăre

De obicei, carnea de pui din comerț este foarte fragedă și se prepară rapid. Însă, nu același lucru se poate spune și despre carnea de curcan, gâscă sau rață. O regulă de bază care se aplică în cazul tuturor tipurilor de carne de pasăre este că aceasta trebuie lăsată la temperatura camerei înainte de a o găti. Dacă se pune carnea rece, direct din frigider, în tigaie sau în tava de copt, aceasta își va pierde sucurile din interior și se va usca.