Home » Din București » Când și cum a apărut București. Scurt istoric despre capitala României

Când și cum a apărut București. Scurt istoric despre capitala României

Manolică Anca / 10.08.2022, 10:08
Când și cum a apărut București. Scurt istoric despre capitala României

Bucureștiul este cel mai mare oraș din țară și în același timp capitala României. Compus din 6 sectoare și 47 de cartiere, acesta se întinde pe o suprafața totală este de 240 kilometri pătrați. Și continuă să fie într-o permanentă expansiune, având în vedere faptul că numără o populație rezidentă de 2 milioane de oameni, dar în fiecare zi este tranzitat de peste 3 milioane. Iată un scurt istoric al „micului Paris”.

Scurt istoric al orașului București

Atestarea oficială a capitalei României este în anul 1459, dar modul în care a apărut stă sub umbra mai multor legende, nefiind recunoscut oficial primul cetățean ale acestor meleaguri.

Prima și cea care a rămas în memoria colectivă este că omul din spatele numelui este un cioban pe nume Bucur. El păștea oile pe malurile unui râu și, uimit ce frumusețea locului, a decis să întemeieze un cătun.

Această legendă este asociată cu o biserică de lângă Mănăstirea Radu Vodă, care se numește Biserica lui Bucur. Chiar și datarea lăcașului de cult le dă bătăi de cap cercetătorilor. Deși se vorbește despre aceasta în textele mai multor autori români și străini și se spune că ar fi fost construită de însuși Bucur, unii cercetători sunt de părere că a fost zidită în 1416, adică ceva mai târziu.

Cea de-a doua legendă i se atribuie lui Negru Vodă, voievod al Țării Românești. Se crede acesta a fost fondatorul Țării Românești, dar cei mai mulți autori susțin ideea că Negru Vodă a întărit un oraș care deja exista.

Vechiul București
Vechiul București

La aceste două ipoteze se adaugă și povestea care spune că Mircea cel Bătrân (1386-1395, 1397-1418) este cel care ar fi clădit orașul de bucurie în urma unor victorii împotriva turcilor. Oficial, prima atestare documentară a Bucureștiului a fost făcută pe data de 20 septembrie 1459, atunci când Vlad Țepeș a scutit de dări și a consolidat dreptul de proprietate pentru mai mulți locuitori.

Cel mai vechi cartier al Capitalei

Bucureștiul este format din peste 40 de cartiere, cele mai importante dintre ele fiind: Lipscani, Primăverii, Dorobanți, Cotroceni, Rahova, Tineretului, Ferentari, Drumul Taberei, Obor sau Titan-Balta Albă. Numele fiecăruia dintre ele are o însemnătate istorică, majoritatea având legătură cu diferite evenimente care au avut o anume influență asupra evoluția orașului.

De exemplu, numele cartierului Drumul Taberei provine de la taberele pandurilor lui Tudor Vladimirescu care au rămas aici în timpul Revoluției din 1821. Numele Titan Balta Albă vine dintr-o legendă în care în timpul epidemiei cunoscute ca Ciuma lui Vodă Caragea, exista o groapă în care se aruncau aruncate cadavrele bolnavilor, după care erau acoperite cu var nestins.

Cel mai vechi cartier al orașului care încă există este Lipscani. El datează din 1459, pe când Vlad Țepeș și-a stabilit curtea domnească la Curtea veche. A fost denumit în cinstea orașului Leipzig, iar aici veneau comercianții saxoni pentru a face afaceri cu localnicii. De asemenea, locul este plin de clădiri istorice care au supraviețuit cutremurelor, războaielor și a schimbărilor sociale.

În ceea ce privește cea mai veche clădire încă locuibilă din București, aceasta se numește Casa Melik și a fost ridicată în jurul anului 1750. În prezent, în acest loc se regăsește Muzeului Theodor Pallady.