Home » Din București » Indicele calității aerului în București, marți, 27 aprilie. Care este situația în fiecare sector din Capitală

Indicele calității aerului în București, marți, 27 aprilie. Care este situația în fiecare sector din Capitală

Manolică Anca / 27.04.2021, 09:38
Indicele calității aerului în București, marți, 27 aprilie. Care este situația în fiecare sector din Capitală

Care este indicele calității aerului în București, marți, 27 aprilie. Cum este aerul din Capitală în primele ore ale zilei și de unde poți obține informații în timp real despre nivelul de poluare.

Care este calitatea aerului în București astăzi, 27 aprilie

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care înregistrează depășiri constante ale factorilor poluanți –  monoxidul de carbon (CO), dioxidul de azot (‎NO2), ozonul (O3), particulele în suspensie (PM10, PM2.5), dioxidul de sulf (SO2), hidrocarburile și plumbul. Sursele de apariție a acestor substanțe sunt diferite, la fel și impactul asupra sănătății umane, ceea ce determină ca poluarea atmosferică să fie un proces greu de combătut.

Cu ajutorul a zece senzori amplasați în mai multe puncte din Capitală, stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc mediile orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă. Dacă vrei să vezi care este indicele calității aerului în București la orice zi și din noapte, trebuie să accesezi aerlive.ro, iar acolo regăsești toate informațiile în timp real.

Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti
Cum arata calitatea aerului in principalele cartiere din Bucuresti

Nivelul de poluare în București pe sectoare

Indicele de calitate a aerului (ICA) ne arată unde sunt zonele cu probleme de calitate a aerului. Acesta este determinat pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Marți, 27 aprilie, nivelul de poluare din București este ceva mai ridicat față de ziua de luni, la aceeași oră. Astfel, indicele calității aerului în București, marți, 27 aprilie 2021, ora 8.00, arată un nivel scăzut de poluare în majoritatea punctelor din București.

Sector 1 – Și astăzi, stația Aerogării înregistrează cel mai ridicat indice de poluare din toată Capitala, 76. De asemenea, și în zona Expoziției se menține un nivel scăzut de poluare, indicele fiind 28.

Sector 2 – Și în acest sector, indicele poluării păstrează limite decende, maximul fiind 45, la stațiile Pantelimon și Doamna Ghica. Cel mai bine se respiră în zona Universității, pentru că, la ora 8.00, indicele era 29.

Sector 3 – În acest sector, cel mai mic nivel de poluare se regăsește, din nou, la stația Fizicienilor, indicele fiind 34. Din păcate, astăzi, stația Pallady este cea care dă a doua cea mai poluată zonă din București, indicele de poluare, la ora 8.00, fiind la un nivel mediu, 62. Din păcate, acest sector dă în această zi și a treia zonă cu cel mai ridicat nivel de poluare din București, în zona Matei Basarab, aici indicele fiind 57.

Sector 4 – Și astăzi, acest sector se laudă, la stația Timpuri noi, cu cel mai scăzut nivel de poluare din toată Capitala. Aici indicele este 18.

Sector 5 – De asemenea, la stația de la Progresului, indicele calității aerului în București, marți, 27 aprilie 2021, indică un nivel scăzut de poluare, 30.

Sector 6 – În această dimineață, și sectorul șase înregistrează un nivel scăzut de poluare. Cel mai ridicat indice de poluare este înregistrat la stația Regie, mai exact 50. Cel mai scăzut nivel se înregistrează, și astăzi, în zona Iuliu Maniu, unde indicele este 24.