Home » Din București » Locul secret pe care îl ascunde Gara de Nord. Nimeni nu bănuiește ce bijuterie se află în spatele acestor uși

Locul secret pe care îl ascunde Gara de Nord. Nimeni nu bănuiește ce bijuterie se află în spatele acestor uși

Manolică Anca / 07.09.2021, 10:23

Cu siguranță, mulți din cei care au ajuns în București au trecut și pe la faimoasa Gara de Nord. Aici este o lume în miniatură, cu oameni de toate felurile care vin și pleacă. Trolere, geamantane, pachete de la mama, despărțiri, lacrimi, revederi, îmbrățișări, grabă, toate astea se văd la fiecare minut în cea mai mare gară din București. Deși tranzitată de mii de oameni zilnic, nu mulți știu despre locul secret pe care îl ascunde Gara de Nord. Iată despre ce bijuterie este vorba.

Locul secret din Gara de Nord

Gara de Nord, locul în care sunt plimbate zilnic mii de trolere, locul în care curg zilnic lacrimi, locul din care vin și pleacă mii de oameni. Acestea sunt lucrurile care se văd. Însă, impozanta clădire are și aspecte mai puțin știute. Printre acestea se numără și Salonul Regal, o bijuterie bine ascunsă în ziua de astăzi.

În spatele ușilor încuiate, la Coloane, se regăsește Salonul Regal, sala de așteptare a Regilor României și a iluștrilor lor invitați. Din păcate, superbele fotolii roșii din piele, englezești, statuile, candelabrul uriaș, tablourile, tot ce a fost de valoare a dispărut în timp.

Locul secret din Gara de Nord / Sursă foto: b365
Locul secret din Gara de Nord / Sursă foto: b365

Dacă intri în Gara de Nord pe la coloane, ai putea observa o bornă foarte, foarte mică ce arată că acolo a fost odată o linie de cale ferată. Linia cu numărul 1 începea chiar din holul central al gării, fiind linia capetelor încoronate. Trenul trăgea chiar până în fața Salonului Regal.

Din păcate, numai o placă de marmură așezată de ASR Principesa Moștenitoare Margareta (placă pusă în timpul ministrului Transporturilor Ramona Mănescu) mai amintește că, în spatele ușilor veșnic încuiate, se regăsește o sală de așteptare ieșită din comun, nobilă și, cândva, extrem de luxoasă.

„Dacă ați veni dintr-o altă țară a lumii și ați intra pe ușă, fără să știți unde vă aflați, ați putea crede că sunteți în Sala tronului sau în sala unui palat. Atât de elegant, de solid, de vizionar și de frumos este, pentru că așa a fost tot ce a făcut Carol I în cei 48 de ani de domnie”, spunea Principele Radu al României, despre locul secret pe care îl ascunde Gara de Nord.

Pe aici au trecut toți Regii României, vii sau morți

Tavan decorat spectaculos, cu plafoniere aduse de la Paris, pereți acoperiți cu marmură, coloane, oglinzi de cristal, un salon de protocol realizat în stil grandios în care au intrat toți Regii României și musafirii lor care ajungeau la București cu trenul. Tot aici, în anul 1914, a fost depus sicriul drapat în negru al Regelui Carol I, în drumul spre locul de veci de la Curtea de Argeș.

De asemenea, în anul 1928, în prezența Voievodului Mihai, a fost prezentată prima locomotivă cu aburi din România, de tip G10, construită de machidonul Nicolae Malaxa, la Uzinele Malaxa, denumite mai apoi de comuniști „Uzinele 23 August”.

Salonul Regal astăzi / Sursă foto: b365
Salonul Regal astăzi / Sursă foto: b365

În această încăpere, pe 21 decembrie 1947, a intrat Regele Mihai după întoarcerea de la Londra, de la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Și tot aici, când Regele a murit, funcționarii de la Gara de Nord i-au așteptat sicriul, numai că a fost dus la Gara Regală Băneasa. Astăzi, Salonul Regal nu a rămas decât o încăpere prăfuită, îmbătrânită și nefolosită, deși ar fi putut fi transformat într-un obiectiv turistic, un muzeu regal, care ar fi atras cu siguranță mulți turiști.

Împăratul Franz Joseph a fost întâmpinat cu mare pompă de peronul Gării de Nord

Mai jos se poate vedea o fotografie document care dovedește cum arăta încăperea în ziua ei cea mai glorioasă, ziua în care sosea la București venerabilul Franz Joseph, Împăratul Austro-Ungariei. Între 16/28 septembrie – 18 septembrie/30 octombrie 1896, Împăratul Franz Joseph a efectuat o vizită oficială în România, participând la inaugurarea canalului navigabil de la Porțile de Fier (Orșova), alături de Regele Carol I.

Salonul oficial de primire din Gara de Nord a fost special făcut de Regele Carol I pentru Venerabilul. În fotografie, se pot vedea impresionantele tablouri, candelabrul imens, oglinzile de cristal, marmura, draperiile și, la loc de cinste, bustul mărețului oaspete. Garnitura Împăratului a tras chiar în fața Salonului Regal, lângă covorul roșu.

Salonul regal la inaugurare / Sursă foto: b365
Salonul regal la inaugurare / Sursă foto: b365

Astăzi, numai călătorii din Orient Express sunt primiți în cocul secret din Gara de Nord

În prezent, când trenul Orient Express garează la Gara de Nord, de două ori pe an, ușile Salonului Regal se deschid pentru călători. Numai ei pot intra în capsula timpului. „Numai că nu prea avem ce să le arătăm”, spun angajații Gării de Nord, potrivit b365.ro.

Toate lucrurile de valoare au dispărut de aici. Nu se mai regăsește nici măcar un portret al Regelui Carol I, nimic care să amintească de imensa istorie a locului. Nu mai este decât un uriaș covor făcut de măicuțele de la Mănăstirea Agapia, care are țesut pe el secera și ciocanul și pe care este înscris: „1930, Mănăstirea Agapia”.