Home » Din București » Povești din Bucureștiul de altădată. Strada din Capitală unde femeile nu aveau voie să calce neînsoțite

Povești din Bucureștiul de altădată. Strada din Capitală unde femeile nu aveau voie să calce neînsoțite

Cojocaru Cristian / 28.12.2021, 14:33
Povești din Bucureștiul de altădată. Strada din Capitală unde femeile nu aveau voie să calce neînsoțite

Orașul București numără peste 600 de ani, însă puțini dintre locuitorii Capitalei au idee despre poveștile vehiculate de-a lungul acestor secole. Un exemplu în acest sens este redat de strada unde femeile nu aveau voie să meargă neînsoțite. Află cele mai interesante povești din Bucureștiul vechi pe care probabil că nu le știai.

Care sunt cele mai interesante povești despre Bucureștiul vechi

De-a lungul secolelor, multe povești au fost transmise din generație în generație despre Bucureștiul de odinioară. În Capitală exista strada pe care femeile nu aveau voie să meargă singure. În perioada interbelică, chiar înainte ca războaiele să aibă loc, Bucureștiul era considerat micul Paris. Acest loc era unul boem și aglomerat, însă femeile trebuiau să aibă tot timpul pe cineva lângă și nicidecum neînsoțite.

O altă poveste, de această dată despre actuala Calea Victoriei, fosta Podul Mogoșoaia, constă în faptul că după izbucnirea Primului Război Mondial, femeile nu aveau voie să meargă pe jos pe acea stradă. Astfel, toate femeile care ajungeau în zonă, trebuiau să vină cu ajutorul unei trăsuri și totodată să fie alături de soț, rudă, prietenă sau servitoare.

Cu toate acestea, se pare că așa se obișnuia la acea vreme, pentru că, tot în acea perioadă, o femeie intra într-un local, restaurant sau cafenea doar dacă era la brațul unui bărbat. Totodată, atunci când femeile mergeau la cumpărături, chiar și aristocratele, trebuiau să fie în permanență însoțite de cineva.

povești bucureștiul
Bucurestiul era cunoscut drept si Orasul Bordelurilor

Anterior era denumit Orașul Bordelurilor

Tot dintre poveștile vechiului București face parte și cea care are legătura cu zona pe care astăzi o știm cu toții ca Băneasca. În perioada interbelică, această zonă era cunoscută drept cartierul lăptăreselor, iar acest lucru pentru că fetele dintr-un sat din nordul Bucureștiului, Cârstănești, veneeau în fiecare dimineață în București cu lactate. Istoricii arată că acestea intrau pe șoseaua Kiseleff și purtau pe umeri donițe cu smântână și brânzeturi.

Cu toate că este o poveste mai sensibilă, ea circulă și în prezent, astfel că Bucureștiul era un fel de Amsterdam în trecut, iar acest lucru pentru că numărul de bordeluri de aici era foarte mare. În trecut, mulți străini considerau Bucureștiul ca fiind Orașul Bordelurilor. Una dintre cele mai frecventate zone ale acelor vremuri era Casa de Piatră. Această practică a durat până în perioada comunistă, atunci când au fost închise, iar prostituția interzisă.

Astfel, la poarta fiecărui bordel era atârnat un felinar roșu pentru a lăsa de înțeles că este deschis. Felinarul roșu reprezenta semnul discret prin care se indica faptul că în acel loc se găsesc femei care sunt dispuse să ofere relații intime contra-cost. Ba mai mult, se zvonește că prețurile erau foarte mici, din cauza faptului că cele care practicau această meserie proveneau din mahala și nu aveau educație. Cele mai aglomerate zile erau zilele de sâmbătă și duminică.  Cu toate aceste povești, în continuare Bucureștiul rămâne un important oraș din România care oferă nenumărate locuri ale căror povești probabil că nici în ziua de astăzi nu au ieșit la suprafață.