Home » Film & Seriale » 7 filme bazate pe evenimente reale care te vor învăța adevărate lecții de viață

7 filme bazate pe evenimente reale care te vor învăța adevărate lecții de viață

Voicu Costin / 31.01.2022, 13:40

Filmele biografice ale marilor personalități ale lumii, care au scris o pagină în istorie, au atras adesea cinefilii în cinematografe. Perspectiva regizorilor de a interpreta unele întâmplări sau viziunea lor asupra istoriei a dat o altă față cinematografiei. Vă prezentăm mai jos o listă cu filme bazate pe întâmplări reale care merită să le urmăriți!

7 filme bazate pe evenimente adevărate

Genius

Este un film dramă biografică britanic-american din 2016 regizat de Michael Grandage și scris de John Logan, bazat pe romanul lui A. Scott Berg, Max Perkins: Editor de Genius, câștigător al National Book Award din 1978. Filmul îi are în distribuție pe Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman, Dominic West și Guy Pearce. A fost selectat pentru a concura pentru Ursul de Aur la a 66-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

Filmul spune povestea lui Perkins, un publicist renumit al editurii Scribner, care a lucrat cu genii ale literaturii precum F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway sau Thomas Wolfe, cel pe care îl portretizează Jude Law. Genius se concentrează pe relația dintre Perkins și Wolfe și decăderea lor.

Merită să vezi acest film pentru rolurile interpretate de Nicole Kidman, Jude Law și Colin Firth, dar și pentru povestea deosebită pe care filmul vrea să o facă cunoscută publicului. Cu asemenea actori era inevitabil să nu râzi în unele momente comice!

Eddie the eagle

„Eddie the Eagle” este un film sportiv biografic, din 2016, regizat de Dexter Fletcher. Filmul îl are în rolurile principale pe Taron Egerton în rolul lui Michael Edwards, un schior britanic care în 1988 a devenit primul concurent care a reprezentat Marea Britanie la săriturile olimpice cu schiurile din 1928.

Ieșit din echipa olimpică de schi, atletul britanic Michael „Eddie” Edwards călătorește în Germania pentru a-și testa abilitățile la sărituri cu schiurile. Soarta îl conduce la Bronson Peary, un fost săritor cu schiurile care acum lucrează ca șofer pe plug de zăpadă. Impresionat de spiritul și determinarea lui Edwards, Peary acceptă să-l antreneze pe tânăr. În ciuda faptului că o întreagă națiune îl exclude, atitudinea lui Eddie de a nu renunţa niciodată îl duce până la un spectacol istoric la Jocurile Olimpice de iarnă din 1988 de la Calgary, Alberta.

Eddie reușește să transmită un mesaj pentru toți oamenii: atunci când crezi în puterile tale și îți dorești ceva cu adevărat fă tot posibilul ca visurile să devină realitate! Doar prin perseverență și muncă multă vei obține ce îți dorești, într-un final.

Snowden

Bazat pe cărțile The Snowden Files (2014) de Luke Harding și Time of the Octopus (2015) de Anatoly Kucherena, filmul îl are în rolurile principale pe Joseph Gordon-Levitt în rolul lui Edward Snowden, un subcontractant și informator al Agenției Centrale de Informații (CIA) care a copiat și a divulgat informații foarte clasificate de la Agenția Națională de Securitate (NSA) începând cu 2013.

Cei nouă ani în care tânărul dornic să-și servească patria cu orice preț (inițial s-a înscris în US Army pentru a lupta în Irak) s-a transformat în „cel mai mare trădător al tuturor timpurilor”. Curajul de care a dat dovadă Snowden, prin declarațiile sale care au șocat lumea, l-au catalogat unii nebunie sau sinucidere curată. Dar adevărul a ieșit la iveală mai devreme sau mai târziu!

Hacksaw Ridge

„Fără armă în linia întâi” este un film americano-australian din 2016 regizat de Mel Gibson. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Andrew Garfield (Doss), Sam Worthington, Luke Bracey. Filmul se concentrează pe experiențele celui de-al Doilea Război Mondial ale lui Desmond Doss, un medic pacifist American, care, în calitate de creștin adventist a refuzat să poarte sau să folosească o armă.

A fost decorat cu Medalia de Onoare a Congresului pentru curajul său, de președintele american Harry Truman. Curajosul Desmond Doss a uimit soldații americani, care l-au făcut nebun și l-au privit de multe ori cu detest. Prin modul sau de a salva vieți, a rămas un om pacifist și a dat dovadă de credință și înțelepciune. Printre mesajele care se pot desprinde din această poveste este acela că nu trebuie să încetezi niciodată să crezi în principiile și convingerile tale, căci ele pot reprezenta cheia succesului.

War Dogs

„War Dogs: Tipii cu Arme” este o comedie cu umor negru din 2016. Filmul urmărește doi traficanți de arme, Efraim Diveroli și David Packouz, care primesc un contract cu Armata SUA pentru furnizarea de muniții pentru Armata Națională Afgană în valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari.

Filmul este puternic ficționalizat și dramatizat și unele dintre evenimentele sale, cum ar fi duoul care conduce prin Irak, au fost fie inventate, cum ar fi experiențele proprii ale scenaristului Stephen Chin. Pe lângă figurile periculoase implicate, în tranzacţie mai intervine ameninţător şi guvernul american.

Filmul îi are în distribuție pe Jonah Hill, Miles Teller, Ana de Armas și Bradley Cooper. Dorința de îmbogățire a celor doi, Efraim Diveroli și David Packouz reușește să atragă numai probleme asupra lor, dar perseverența și încrederea îi face să iasă la liman, indiferent de obstacolele greu de imaginat care le ies în cale.

L’odyssée

„Odiseea” prezintă 30 de ani (perioada 1949 – 1979) din viața căpitanului Jacques-Yves Cousteau, faimosul om de știință, explorator, inventator. Filmul prezintăo parte din descoperirile lui, care au dat ştiinţei un mare ajutor.

Căpitanul Jacques-Yves Cousteau reușește prin descoperirile lui să devină unul dintre cei mai mari exploratori ai lumii. Datorită cunoștințelor și credinței sale că poate ajunge la descoperiri fascinante, exploratorul devine un exemplu demn de urmat, când vine vorba de îndeplinirea viselor.

Legend

„Gangsteri de legendă” este un film thriller polițist biografic din 2015 scris și regizat de Brian Helgeland. El spune povestea celor mai cunoscuți infractori britanici, gemenii Reggie și Ronnie Kray, în perioada lor de glorie de la jumătatea anilor ’60. Filmul vorbește despre și susținerea necondiționată care există între cei doi frați, dar și despre faptul că lipsa unor limite în orice situație poate duce la decădere.