Home » Film & Seriale » 11 filme bazate pe fapte reale, care au fost ușor modificate pentru un impact emoțional puternic. Cum arăta de fapt povestea în realitate

11 filme bazate pe fapte reale, care au fost ușor modificate pentru un impact emoțional puternic. Cum arăta de fapt povestea în realitate

Cojocaru Cristian / 29.01.2022, 17:29
11 filme bazate pe fapte reale, care au fost ușor modificate pentru un impact emoțional puternic. Cum arăta de fapt povestea în realitate

Filmele bazate pe evenimente reale pot fi foarte interesante și ne apropie puțin de viața oamenilor pe care îi admirăm sau de evenimente istorice despre care vrem să aflăm mai multe. Totuși, trebuie să avem în vedere că uneori ficțiunea depășește realitatea. Pentru a crea mai multă dramă sau pentru a face intriga mai distractivă, de multe ori aceste filme bazate pe fapte reale sunt modificate pentru a avea un impact emoțional mai mare asupra privitorului.

Filme bazate pe fapte reale care sunt departe de ceea ce s-a întâmplat în realitate

Desigur, lista de jos cuprinde doar câteva dintre filmele ale căror detalii au fost schimbare pentru a avea un impact emoțional mai puternic. Astfel, faptele au fost schimbate sau s-au făcut greșeli istorice, însă chiar și așa, nu le-a împiedicat să devină titluri foarte cunoscute în lumea cinematografiei, lăsând o puternică amprentă asupra telespectatorilor. Iată ce diferă față de realitate.

În The Theory of Everything, povestea de dragoste a lui Stephen Hawking a fost schimbată

Acest film spune povestea de dragoste a astrofizicianului Stephen Hawking și a soției sale Jane, precum și provocările grele cu care s-au confruntat timp de 30 de ani din cauza bolii degenerative a lui Stephen. În film, Stephen și Jane se întâlnesc la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, însă acest lucru nu este corect.

Jane însăși a dezvăluit că cei doi s-au intersectat de fapt la St. Albans când era în liceu și, de acolo, dragostea lor a evoluat. Ea a mai spus că filmul nu ține cont de călătoriile constante și obositoare în străinătate și cât de greu i-a fost să se ocupe de pregătirile totale.

Rivalitatea piloților din Rush a fost împinsă la limită

Filmul prezintă viețile piloților Niki Lauda și James Hunt, care au concurat pentru campionatele de Formula 1 în anii 1970. În film, rivalitatea și antipatia reciprocă sunt duse la niveluri exagerate, în timp ce în viața reală șoferii au format o prietenie solidă și de durată și chiar au împărțit o casă.

Au existat mai multe erori și fapte istorice modificate în Gladiatorul

Capodopera din 2000, care a încântat mii de spectatori, a avut mai multe erori. Într-una dintre scene, printre spectatorii Colosseumului sunt împărțite pliante de hârtie tipărite, ceva de neconceput pentru epocă. O altă eroare este că în timpul Imperiului Roman, Colosseumul era cunoscut sub numele de Amfiteatrul Flavian, iar numele său actual a fost popularizat încă din Evul Mediu.

Dar cea mai mare inexactitate a fost moartea împăratului Marcus Aurelius și relația sa complicată cu fiul său Commodus, interpretat de Joaquin Phoenix. În viața reală, împăratul roman a murit de o boală naturală, însoțit de fiul său până în ultima zi. Spre deosebire de ceea ce arată filmul, Commodus a avut o relație foarte strânsă cu tatăl său și a condus imperiul împreună cu el.

În The Imitation Game au schimbat numele mașinii

Acest film spune povestea vieții fascinante a lui Alan Turing, omul de știință britanic care a reușit să inventeze mașina care a spart codurile germane și a reușit astfel să pună capăt războiului. În film, mașina a fost numită „Christopher”, presupus inspirat de dragostea de adolescent a lui Turing pentru partenerul său Christopher Morcom, dar acest lucru nu ar putea fi mai departe de adevăr. Numele real al mașinii era „Bomba”.

În ceea ce îl privește pe Christopher, nu există dovezi că ar fi împărtășit dragostea lui Turing, deși au împărtășit o prietenie foarte strânsă, iar moartea lui l-a afectat profund pe omul de știință. Un alt fapt care nu este menționat în film este că Turing nu a construit mașina singur, ci a avut ajutorul matematicianului Gordon Welchman.

filme fapte reale
Masina din The Imitation Game s-a numit in realitate The Bomb

William Wallace nu a fost adevăratul Braveheart

Deși William Wallace, personajul interpretat de Mel Gibson, a existat într-adevăr în viața reală, relevanța sa istorică a fost exagerată, iar pierderea soției sale a fost inventată pentru a-i da o întorsătură dramatică. Porecla din viața reală „Braveheart” a fost dată regelui Robert I al Scoției, jucat în film de actorul Angus Macfadyen, și nu lui Wallace.

Django Unchained a fost cu mult înaintea timpului său

Jamie Foxx și-a lăsat, fără îndoială, amprenta în cinema, jucându-l pe Django, iar unul dintre lucrurile pe care nu le vom uita niciodată este stilul său unic. Practic, pe tot parcursul filmului, personajul poartă ochelari de soare, lucru care nu s-ar fi putut întâmpla cu adevărat, din moment ce acest accesoriu a început să fie purtat popular în anii 1920, la cel puțin 60 de ani de la momentul în care este plasat filmul.

Pirații din Caraibe au avut mai multe greșeli de garderobă și locație

Datorită stilului comic și aventuros, filmul a fost un succes mondial, dar, în realitate, au existat multe greșeli logistice și de garderobă. Filmul prezintă Port Royal ca un oraș înfloritor și un port britanic major în 1720. Dar adevărul este că orașul a fost distrus de un cutremur fatal în 1692 și, în ciuda încercărilor, nu a fost posibil să-l reconstruiască.

Pe de altă parte, uniformele folosite de ofițerii Marinei Regale nu existau la momentul în care este plasat filmul. Primele reglementări au început în 1748, impuse de amiralul George Anson.

Regina Maria a Scoției și gustul ei ciudat pentru piercing-uri în Mary Queen of Scots

Pe parcursul multor scene, o vedem pe Regina Mary Stuart cu cercei multipli și piercing-uri pentru urechi, accesorii mult mai moderne, dar nu se știe dacă au existat în secolul al XVI-lea, epoca în care este plasat filmul.

Mai mult, în niciun portret sau carte nu poate fi văzută regina Maria I a Scoției purtând piercing-urile prezentate în film. Ceea ce nu putem nega este că, în ficțiune, acestea îi oferă o notă de forță și personalitate inegalabile.

Iubirea nu a fost cea care l-a inspirat pe Shakespeare să scrie Romeo și Julieta.

Se cunosc foarte puține lucruri despre viața personală a lui William Shakespeare, așa că este complet firesc ca romantismul descris în Shakespeare in Love să fie fictiv. Ceea ce este destul de inexact este că l-a inspirat să-și creeze capodopera, Romeo și Julieta. În realitate, Shakespeare a bazat-o pe o piesă populară care exista deja scrisă de Luigi Da Porto, un scriitor italian.

De asemenea, nu ar fi posibil ca regina să călătorească pentru a vedea o piesă în acel moment. Companiile de teatru au fost cele care s-au deplasat pentru a face spectacol în fața instanței.

Apollo 13 și eroul uitat despre care nimeni nu vorbește

Filmul ne arată multe confruntări și discuții între astronauți și ceilalți colaboratori ai NASA, dar, în realitate, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. În plus, soluțiile la problemele prezentate în film au fost destul de improvizate pentru a menține tensiunea, dar în viața reală existau planuri de urgență și de criză pentru orice eveniment neprevăzut.

Filmul a uitat să menționeze și un erou foarte important, datorită căruia echipajul Apollo 13 a reușit să supraviețuiască: Glynn Lunney, inginerul și directorul de zbor. Deciziile sale rapide și înțelepte au fost una dintre cheile pentru întoarcerea în siguranță a astronauților acasă.

The Pursuit of Happiness a modificat suma reală a salariului lui Chris

În filmul care spune povestea luptei lui Chris Gardner și a depășirii ulterioare a circumstanțelor sale, protagonistul acceptă să facă un stagiu la o firmă de brokeraj fără salariu. Acest lucru a fost complet exagerat pentru a crește dramatismul filmului. Chris a fost plătit cu o mie de dolari, ceea ce, deși nu este o sumă uriașă pentru un tată care are grijă de fiul său din San Francisco, este departe de ceea ce ne-a făcut să credem filmul.