Home » Film & Seriale » Florin Piersic – 5 lucruri neștiute. Drama care i-a marcat viața marelui actor

Florin Piersic – 5 lucruri neștiute. Drama care i-a marcat viața marelui actor

Manolică Anca / 19.11.2021, 11:00
Florin Piersic – 5 lucruri neștiute. Drama care i-a marcat viața marelui actor

Florin Piersic este unul dintre cei mai iubiți și apreciați actori din România. Mereu cu zâmbetul pe buze, mereu cu glumele la el, Florin Piersic a făcut deliciul publicului întotdeauna. Deși ai spune că îi știi viața în detaliu, ei bine, în acest articol vei afla câteva lucruri neștiute de toată lumea de Florin Piersic. Ce mare dramă i-a marcat viața.

Lucruri neștiute despre Florin Piersic

Născut din părinți bucovineni, cu mama originară din Valea Seacă, și tatăl, medic veterinar, originar din Corlata, Florin Piersic și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți și, mai apoi, la Cluj-Napoca. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1957.

Debutul în film a fost în același ani, înterpretând rolul lui Tănase în „Ciulinii Bărăganului”. După doi ani, debuta și pe scena Teatrului Național din București, înterpretând rolul principal în piesa „Discipolul diavolului”. Au urmat apoi zeci de roluri care au evidențiat talentul și naturalețea sa.

1. Însă, există însă și lucruri neștiute despre Florin Piersic. Unul dintre acestea se leagă de numele de familie al marelui actor, care în timp a suferit o oarecare transformare. Ei bine, generațiile de dinaintea lui se numeau Piersică, însă se pare că litera „ă” s-a pierdut, numele său transformându-se din fruct în pom.

„Se întâmpla în urmă cu câteva generații. Cel care scria acolo probabil băuse o balercă înainte. Rudele mele se numeau Piersică, dar ăla a scris Piersic. Și așa am ajuns pom. Toți ceilalți au fost fruct, eu sunt pom” a povestit maestrul, în cadrul unui interviu pentru Antena3.

Florin Piersic în tinerețe
Florin Piersic în tinerețe

A fost „într-un amor nebun” cu Angela Similea

2. De-a lungul anilor, despre viața sa amoroasă s-au scris multe. Însă, puțină lumea știe faptul că Angela Similea și Florin Piersic, două adevărate simboluri ale frumuseții și talentului, au avut o legătură cu totul și cu specială, dincolo de luminile scenei și de aplauzele spectatorilor. Angela Similea a făcut numeroase cuceriri, dar Florin Piersic a fost marea sa iubire.

În anii ’80, cei doi formau unul dintre cele mai frumoase cupluri pe scenă de la acea vreme. Însă, se pare că legătura lor a depășit aceste granițe. Cu toate că fiecare avea deja un partener, dragostea dintre ei a fost prea puternică pentru a nu se lăsa pradă sentimentelor. La început s-a vorbit doar despre o idilă, însă Florin Piersic a mărturisit, într-un final, că a fost o aventură în toată regula.

„Cu Angela am fost într-un amor nebun. Luni întregi am plecat cu ea în deplasări şi era imposibil să nu avem ceva, mai ales că Similea era foarte frumoasă şi dorită de toţi. Era cel mai mare trofeu, cum ar fi Angelina Jolie acum. La început ne şicanam, apoi am început să ne apropiem din ce în ce mai mult, ne mai şi pipăiam, până ne-am cuplat de tot. A fost o „lipitură” în toată regula, o poveste de dragoste frumoasă, de care acum îmi aduc aminte cu plăcere”, a declarat el pentru Wowbiz.

Florin Piersic și Angela Similea
Florin Piersic și Angela Similea

Lucruri neștiute despre Florin Piersic. Drama care i-a marcat viața marelui actor

3. Pe lista de lucruri mai puțin neștiute despre Florin Piersic se înscrie și drama cae i-a marcat viața lui și a întregii familii. Deși vorbește foarte rar despre clipele urâte din viața sa, el a ales să își deschidă sufletul în fața lui Dan Negru, la emisiunea „Legende”.

Maestrul a povestit tragedia care s-a abătut asupra familiei sa, pe când el era numai un copil. Din păcate, la numai 15 ani, sora sa a murit înecată în Prut, în încercarea de a-și salva o colegă de la înec.

„Noi am trăit cea mai mare tragedie a familiei noastre. Când joc în piesă mă gândesc la părinții mei și la Lucica, sora mea, care la 15 ani s-a înecat în Prut, sărind să își salveze o colegă. A luat-o un vârtej. La 11 km, în Basarabia, au găsit-o niște pescari plutind. Apoi pe ai mei nu i-am mai văzut o lună de zile. Au plecat la București să facă spiritism. O lună am stat la familia Spânu. Stăteam la geam și așteptam. Într-una dintre zile, au coborât mama și tata dintr-o birjă. Mama mea mi-a spus: Florinel, Lucica nu mai vine!”, a povestit Florin Piersic.

Răfuiala cu Nicu Ceauşescu, fiul dictatorului

4. Despre Florin Piersic au circulat o mulțime de legende și povești. Una dintre ele face referire la un conflict pe care l-a avut într-o benzinărie cu Nicu Ceaușescu. Este cunoscut faptul că acesta avea o fire recalcitrantă, însă se pare că nu i-a mers și cu Florin Piersic. Obișnuit să primească tot ce dorea, ca orice băiat de bani gata, „Nicușor” s-a luat la ceartă cu actorul, după ce s-a așezat în fața lui Florin, iar acesta l-a apostrofat. Așa cum i se părea firesc, lui Nicu îi plăcea să „stea în față”, iar nimeni nu-i stătea în cale.

A fost un schimb de replici dur și se spune că, după câteva zile, Florin a fost chemat de Nicolae Ceaușescu să vorbească. S-a vorbit chiar și despre o bătaie care ar fi avut loc între cei doi, însă nu se știe nimic cu exactitate. Florin Piersic nu prea vorbește despre momentele delicate din viața sa, iar Nicu Ceaușescu nu se mai află printre noi.

Lucruri neștiute despre Florin Piersic. Coincidență sau nu, actorul a fost cenzurat mai apoi

5. Chiar dacă unii susțin că a fost vorba numai despre o simplă ceartă, se pare că Florin Piersic a avut de suferit, după momentul respectiv. A urmat o perioadă în care aparițiile sale la Televiziunea Română erau foarte rare. Fusese cenzurat, iar lucrul acesta era vizibil, pentru că Piersic era o figură obișnuită pe micile ecrane la acea vreme.

„Știți ce făceau oamenii? Îi puneau bani în mașină, ca să-l ajute. Ce înseamnă iubirea publicului față de un actor”, completat Dan Negru.

Ce pensie are Florin Piersic, după 60 de ani de activitate

Sunt mai bine de 60 de ani de când marele actor este în lumina reflectoarelor. A dat viață unor mulțime de personaje Vreme de 60 de ani, și-a petrecut viața pe scenă, în lumina reflectorelor. Florin Piersic a dat viață multor personaje, de care ne amintim și astăzi cu drag.

Și, cu toate că s-ar putea retrage din această lume, Florin Piersit spune că trăiește pentru scenă și spectatori și, de fiecare dată când va avea prilejul să îi încânte pe cei care îl iubesc, el va face tot ce îi stă în putință pentru a se ridica la nivelul așteptărilor.

Desigur, având în spate o carieră atât de impresionantă, mulți sunt curioși să afle cât primește din partea statului omul care a înveselit o țară întreagă cu personajele și glumele sale. Ei bine, Florin Piersic primește lunar pentru activitatea sa profesională suma de 2.000 de lei, la care se adaugă o indemnizație de merit, din partea Uniunii Teatrale din România, care valorează 2.700 lei. După 60 de ani de activitate…