Home » Film & Seriale » Liam Neeson – actor: viața, cariera, filme celebre. Povestea neștiută a starului de la Hollywood

Liam Neeson – actor: viața, cariera, filme celebre. Povestea neștiută a starului de la Hollywood

Manolică Anca / 24.11.2021, 14:11
Liam Neeson – actor: viața, cariera, filme celebre. Povestea neștiută a starului de la Hollywood

Liam John Neeson este un actor cu o carismă incontestabilă și un talent impresionant, un star deja consacrat pe marile ecrane de la Hollywood. Deși a avut o acensiune lungă și grea, acest lucru nu l-a împiedicat să primească numeroase distincții, având în palmares nominalizări toate cele trei colosuri: Oscar, Bafta și Globurile de Aur. Totuși, în spatele succesului de pe marile ecrane se ascunde și o mare dramă.

Cine este Liam Neeson

William John Neeson, pe numele său complet, s-a născut pe 7 iunie 1952, în Ballymena, Antrim, Irlanda de Nord. A fost al treila copil din familie și singurul băiat dintre cei patru frați, tatăl său, Barnard Neeson, fiind îngrijitor la o școală catolică, iar mama sa, Kitty, bucătăreasă.

La vârsta de nouă ani a început să practice boxul la un club local, iar șapte ani mai târziu câștigase deja de trei ori consecutiv titlul de campion al Irlandei la categoria grea. Visa să concureze la Jocurile Olimpice, însă a decis să renunțe la sport la vârsta de 17 ani, din cauza unor lovituri puternice la cap, în urma cărora a avut câteva momente de pierdere a cunoștinței. S-a speriat foarte tare și a decis să își canalizeze, mai departe, interesul spre pasiunea pentru actorie, de care devenise interesat încă de la 11 ani.

Atunci el luase parte la audițiile unei piese de teatru din școală, pentru că și fata de care îi plăcea la acea vreme apărea în ea. După ce a obținut rolul, a descoperit că îi place să fie pe scenă și, în adolescență, a decis să se alăture unei trupe locale și să meargă în turnee la festivaluri de teatru irlandeze.

De pe scena de teatru a ajuns în băncile facultății unde studia matematica și fizica

În 1971, Neeson s-a înscris ca student la Universitatea Queen’s Belfast din Belfast, unde a studiat matematică, fizică i geologie, însă și-a dat seama rapid că viața de student nu era pentru el. A rezistat puțin înainte de a se întoarce în orașul natal pentru a ocupa o serie de locuri de muncă temporare, De la operator pe stivuitor la fabrica de bere Guinness, până la meseria de șofer de camion.

Deși nu a renunțat niciodată complet la actorie, nu era sigur că o vede ca pe o carieră cu normă întreagă, așa că, inspirat de două dintre surorile sale care deveniseră profesoare, s-a înscris și el la un curs de formare a profesorilor în Newcastle.

Liam Neeson
Liam Neesons

Liam s-a gândit în cele din urmă să se dedice actoriei în 1976, după ce a câștigat un rol de două minute într-o producție de la Belfast’s Lyric Theatre. Din acel moment, cariera sa a început să urmeze un trend ascendent, iar în 1980 a făcut deja tranziția pe marele ecran. Atunci, regizorul Deliverance, nominalizat la Oscar, a fost impresionat de interpretarea lui Liam din Of Mice And Men și i-a oferit un rol în Excalibur, axat pe legenda regelui Arthur și a cavalerilor Mesei Rotunde.

Filmul s-a dovedit o experiență care i-a schimbat viața în mai multe moduri

Nu numai că l-a prezentat pe Liam publicului larg, dar pe platourile de filmare a acestei pelicule a avut ocazia să o întâlnească și pe celebra Helen Mirren, interpreta Morganei. Între cei doi s-a înfiripat o frumoasă poveste de iubire, iar Liam s-a mutat la Londra pentru a fi alături de aceasta.

Relația nu a durat decât până în anul 1986, când actorul decide să o părăsească pentru a-și putea construi o carieră și mai solidă în America. Cu un an înainte el călătorise de mai multe ori la Los Angeles, unde a avut întâlniri cu agenți de film de la Hollywood. Aceștia i-au spus că are puține șanse să își construiască o carieră dacă nu va locui în America.

Despărțirea a fost una amiabilă, el alegând să se mute peste ocean. El a apărut, mai apoi, în multe emisiuni TV și filme notabile, inclusiv o apariție în The Bounty alături de Anthony Hopkins și Daniel Day-Lewis. Ulterior, norocul i-a surâs la fel la ca începutul carierei, când un alt mare regizor l-a ales să facă parte din proiectul său.

Rolul principal din Schindler’s List

Lui Steven Spielberg i-a plăcut ceea ce a văzut și l-a ales în rolul principal pentru Schindler’s List din 1993. Filmul a primit o mulțime de aprecieri, Liam fiind atunci nominalizat la Premiile Oscar cel mai bun actor. Neeson a fost nominalizat și la premiile BAFTA și Globurile de Aur pentru acest rol, el devenind un actor și mai cunoscut pe plan internațional. A apărut apoi în numeroase alte proiecte, inclusiv Războiul Stelelor, Gangs Of New York , Love Actually sau Cronicile din Narnia .

Pe plan amoros, el susținuse în mai multe rânduri că să se căsătorească și să se stabilească „la casa lui” nu a fost cel mai important lucru din viața lui. Însă, această gândire avea să i se schimbe după ce s-a îndrăgostit iremediabil de Natasha Richardson, fiica celebrei actrițe britanice Vanessa Redgrave.

La un deceniu după ce s-au întâlnit pe platourile de filmare ale serialului Ellis Island, cei doi s-au căsătorit la New York în iulie 1994. Au împreună doi fii, Michael, născut în 1995, și Daniel, care a venit pe lume un an mai târziu. Actorul adoră rolul de tată, astfel că, din 2005 încoace a decis să își reducă volumul de mună pentru a putea petrece mai mult timp cu fiii săi, potrivit Hello Magazine.

Tragedia care i-a schimbat complet viața lui Liam Neeson

Anul 2009 a fost unul din cei mai grei pentru Liam Neeson. În timp ce actorul filma cel mai recent film al său, Chloe, în Toronto, avea să se întâmple o mare tragedie. Soția lui, în vârstă de 45 de ani, a suferit un accident stupid la schi și, refuzând îngrijirile medicale, aceasta a decedat.

Totul s-a întâmplat în timpul unei vacanțe a actriţei în Quebec. Natasha schia alături de un instructor, pe o pârtie de începător, când a căzut şi s-a lovit la cap. Din păcate, căzătura nu a fost una superficială precum s-a crezut, iniţial, mai ales că ea nu purta cască de protecție.

Liam Neeson și Natasha Richardson
Liam Neeson și Natasha Richardson

„Am vorbit cu ea şi mi-a spus: „Oh, dragule. M-am împiedicat şi am căzut în zăpadă”. Aşa a descris ea ce s-a întâmplat”, a povestit, peste ani, Liam Neeson despre ultima conversaţie cu iubita lui soție. De fapt, aceasta suferite o hemoragie intracraniană, care i-a adus decesul. Luând imediat un zbor din Toronto, acesta avea să afle că soţia lui este în comă și că numai aparatele o mai țin în viață.

„Mi s-a spus că e în moarte cerebrală. După ce am văzut radiografia, am zis „wow”. Evident, era ţinută în viaţă de aparate. M-am dus la ea şi i-am spus că o iubesc. I-am zis: „Scumpo, nu o să-ţi revii după asta. Te-ai lovit la cap. Nu ştiu dacă mă auzi, dar asta ţi s-a întâmplat. Te aducem înapoi în țară. Familia şi prietenii tăi vor veni să te vadă””, a povestit Liam Nesson, în cadrul unei emisiunii.

Așa s-a și întâmplat. Întoarsă în New York, aceasta a fost deconectată de la aparate. Însă, se pare că aceasta ar fi fost înțelegerea dintre cei doi: „Am făcut un pact, anterior. Dacă unul dintre noi ajunge în stare vegetativă, celălalt trebuie să ia decizia”.

Atunci, actorul a ales ca organele soției să fie donate celor care au nevoie, salvându-se astfel trei vieți. „Am donat trei dintre organele ei, aşa că a salvat 3 oameni. Inima ei, rinichii şi ficatul au fost donate. Cred că ar fi fost încântată şi bucuroasă de asta”, a mai precizat actorul.