Home » Film & Seriale » Viața și activitatea lui Jean-Paul Belmondo, unul dintre cei mai mari actori din istoria filmului. Ce rol i-a adus succesul

Viața și activitatea lui Jean-Paul Belmondo, unul dintre cei mai mari actori din istoria filmului. Ce rol i-a adus succesul

Manolică Anca / 07.09.2021, 11:46
Viața și activitatea lui Jean-Paul Belmondo, unul dintre cei mai mari actori din istoria filmului. Ce rol i-a adus succesul

Viața și activitatea lui Jean-Paul Belmondo. Poreclit Bébel de publicul francez, el a fost unul dintre cei mai iubiţi actori francezi din toate timpurile, regăsindu-se, an de an, şi în topul celor mai importante personalităţi din istoria Franţei. Glumeţ şi pus mereu pe şotii, a avut grijă să transforme clipe potenţial terne, întâmplate departe de platourile de filmare, în momente cu adevărat memorabile. Din 6 septembrie, din păcate, nu mai este printre noi!

Viața și cariera marelui Jean-Paul Belmondo

Născut în anul 1933 în cartierul Neuilly-sur-Seine din Paris, fiul sculptorului „pied-noir” Paul Belmondo, Belmondo a urmat cursurile mai multor școli private de elită, care însă nu prea au fost pe placul lui. A arătat mai mult interes pentru sport și a început o scurtă carieră de box amator în adolescență. După ce a contractat tuberculoză, a devenit interesat de spectacole și a aplicat la Academia Națională de Artă Dramatică de elită, câștigând în cele din urmă un loc în 1952.

După absolvire, Belmondo a început să joace teatru, apărând în piesele lui Anouilh, Feydeau și George Bernard Shaw. De asemenea, a asigurat o serie de mici roluri cinematografice, unul dintre ele fiind în comedia Un Drôle de Dimanche a lui Marc Allegret din 1958, când a fost văzut de Jean-Luc Godard, critic pe atunci la Cahiers du Cinéma. Au urmat apoi multe colaborări de succes cu acesta, dar și cu alți mari regizori.

Ascensiunea lui Belmondo avea să vină în 1960, odată cu rolul din „Cu sufletul la gură/ À bout de souffle” (1960), care s-a convertit într-o mișcare culturală ce va fi numită apoi noul val. Belmondo a știut să își exploateze inteligent aspectul lui de „omul cel mai urât din cinematografia franceză”, care l-a făcut să lege o prietenie strânsă cu perechea sa, ce se afla la polul opus, Alain Delon. Împreună, au preferat să se concentreze cu precădere asupra cinematografiei franceze.

S-a specializat în interpretarea rolului de gangster

Belmondo s-a specializat în interpretarea rolului de gangster, printre cele mai cunoscute fiind „Classe tous risques” (1960), de Claude Sautet sau „Borsalino” (1970), de Jacques Deray. Printre alte titluri sonore din filmografia starului francez se află și pelicule „Panică în oraş/ Peur sur la ville” (1975), de Henri Verneuil şi două filme regizate de celebrul Claude Lelouch – romanţa în stil hollywoodian „Un bărbat care îmi place/ Un homme qui me plaît” (1969) şi drama „Viaţa unui copil răsfăţat/ Itinéraire d’un enfant gâté” (1988).

Jean-Paul Belmondo a interpretat multe roluri de gangster
Jean-Paul Belmondo a interpretat multe roluri de gangster

Sportiv din fire, el și-a interpretat întotdeauna singur rolurile în care trebuia să facă cascadorii, fără a fi dublat. A încetat să mai facă acest lucru după ce a suferit un accident în timpul filmărilor la „Hold-Up” (1985).

De asemenea, Jean-Paul Belmondo a jucat şi rolul unui membru al Legiunii Franceze într-un film din seria „James Bond”, thrillerul „Casino Royale” din 1967. Ulterior, avea să renunțe la actorie, pentru numai un an, însă. Revenit pe scenă, într-un ritm mai puțin furios, a realizat filme pentru Truffaut (Sirena din Mississippi), Claude Lelouch (Dragostea este un lucru amuzant) și Jacques Deray (Borsalino).

A fost criticat pentru unele alegeri

Nominalizat de două ori la BAFTA, pentru rolurile din „Léon Morin, prêtre” (1961) şi „Pierrot le Fou” (1965), actorul  a fost premiat cu Cesar în 1989, pentru interpretarea din „Itinéraire d’un enfant gâté”. Potrivit criticilor lumii filmului, aprope 50 din producţiile în care a jucat Belmondo, i-au adus nu doar aprecieri extrem de favorabile, din partea publicului şi a criticii, ci şi reţete financiare de succes, fiecare având peste un milion de bilete vândute.

Însă, decizia sa de a se concentra pe filmele comerciale, pentru publicul larg şi de a se întoarce spatele filmelor de artă i-a atras și numeroase critici. Mulți spuneau că îşi iroseşte talentul indiscutabil, un lucru pe care l-a respins din toate puterile.

„Atunci când un actor are succes, unii îi întorc spatele şi îl acuză că a ales calea uşoară (în carieră n.r.), că nu vrea să facă niciun efort sau să îşi asume vreun risc. Dar dacă ar fi atât de uşor să umpli sălile de cinema, atunci lumea filmului ar fi mult mai sănătoasă decât este. Nu cred că aş fi rămas în lumina reflectoarelor atât de mult timp dacă jucam în toate prostiile. Oamenii nu sunt proşti”, spunea Belmondo.

În anul 2001, a fost internat în spital în urma unui accident vascular cerebral, care i-a lăsat un handicap fizic sever și i-a adus o pauză lungă în carieră. În 2009, a realizat un nou film „Un homme et son chien” în regia lui Francis Huster, care însă a fost un eşec comercial. Efectele stării sale au fost vizibile.

Jean-Paul Belmondo
Jean-Paul Belmondo

Jean-Paul Belmondo a fost căsătorit de două ori și a avut patru copii

Jean-Paul Belmondo a fost căsătorit de două ori, cu colega sa Élodie Constantin între 1952 și 1968 și cu dansatoarea Natty Tardivel din 2002 până în 2008. A avut, de asemenea, mai multe relații cu Ursula Andress la sfârșitul anilor 1960, Laura Antonelli, cu care a jucat în dr. Popaul, în anii 1970 sau cu proprietara clubului de noapte Barbara Gandolfi, de care s-a despărțit în 2012.

El a avut patru copii, inclusiv pilotul de curse Paul Belmondo, și Stella, născută în 2003, pe când actorul avea 70 de ani. Fiica sa cea mare, Patricia, a murit într-un incendiu în 1994.

Actorul Jean-Paul Belmondo a murit la vârsta de 88 de ani

Jean-Paul Belmondo, „Magnificul”, a murit la 88 de ani. Copilul răsfățat al cinematografiei franceze s-a stins din viață luni, 6 septembrie 2021, lăsând în spate o carieră de succes de 50 de ani, în care a interpretat o serie de personaje remarcabile.

Știrea a fost confirmată oficial de către avocatul actorului, Michel Godest. Acesta a precizat că actorul a murit în locuința sa din Paris. În aprilie, el fusese fotografiat zâmbind la petrecerea în care marca împlinirea a 88 de ani, alături de copiii și nepoții săi.

În 2016, Festivalul de Film de la Veneția îi acorda marelui actor un Leu de Aur pentru întreaga sa carieră.