Home » Life & Style » 3 rețete pentru toate tipurile de halva. Cum pregătesc, de fapt, acest Eastern desert

3 rețete pentru toate tipurile de halva. Cum pregătesc, de fapt, acest Eastern desert

Ileana Mladinoiu / 17.08.2021, 10:33
3 rețete pentru toate tipurile de halva. Cum pregătesc, de fapt, acest Eastern desert

Halvaua este un produs dulce, delicios, bogat în proteine, gustos, mai ales atunci când este de casă. Are mai multe nume, halwa, halava, helva, halawa în funcție de țară și regiune.

Nu trebuie confundată cu halvaua indiană care este foarte diferită și care este preparată din griș.

1.Rețeta pentru halva turcească

Ingrediente:

-100 g de făină;

-100 g de unt sau margarină;

-100 g de zahăr;

-sare, 2 pachete de zahăr vanilat

Mod de preparare:

Dintr-o carte veche de bucate, mi-am notat această rețetă care se poate prepara în două moduri:

a)Din zahăr și 500 ml apă se face un sirop. Cât este fierbinte se adaugă  sarea și untul. Făina se pune într-o cratiță și se amestecă la foc domol până se rumenește. Trebuie făcut acest lucru cu mare atenție, deoarece se arde cu ușurință.

Când a devenit maronie se toarnă siropul răcorit și se amestecă bine să nu se facă cocoloașe. Dacă făina nu a fiert suficient, se mai adaugă puțină apă și se amestecă până scade compoziția și devine alifioasă. Se scot din ea bucăți cu lingura și se așează pe un platou. Se pudrează cu zahăr vanilat și se consumă rece.

b) Se face siropul din 100 g de zahăr și 500 ml apă și sare. Se lasă să se răcorească. Se încălzește untul, se presară făina și se amestecă la foc domol până devine maronie. Trebuie aceeași mare atenție ca să nu se ardă. Se stinge cu siropul rece, se amestecă repede să nu se facă cocoloașe și se finalizează în același mod.

2.Rețeta pentru halva grecească

Porțiile sunt pentru 6 persoane, timpul de preparare este de 10 minute, de gătit 40 minute, iar timpul  total este de 50 de minute.

Ingrediente:

-350 g de griș;

-220 g de ulei;

-1 l de apă;

-500 g de zahăr;

-175 g de miere;

-150 g de nuci;

-150 g de migdale;

– 3 batoane de scorțisoară;

-portocale, 2 cuișoare

Mod de preparare:

Puneți apa, zahărul, mierea, scorțișoara (dacă folosiți bețișoare) și cuișoarele într-o cratiță, aduceți la fierbere și fierbeți timp de 5 minute. Scoateți de pe foc.

Încălziți uleiul într-o cratiță, adăugați grișul. Reduceti focul, amestecați. Când grișul capătă o culoare blond-aurie, adăugați nucile și migdalele.

Continuați să amestecați până când culoarea grișului devine maro deschis. Scoateți de pe foc, adăugați siropul din care ați scos condimentele. Dacă utilizați pudră de scorțișoară, adăugați-o acum.

Se amestecă la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute. Aluatul de griș ar trebui să formeze o bilă atunci când este amestecat și să se ridice ușor de pe părțile laterale ale cratiței.

Puneți într-o matriță, apăsați grișul bine, astfel încât să umple toată matrița. Se lasă să se răcească și să se muleze.

Halvaua este un desert pe care îl poți găti cu multă dragoste pentru cei apropiați
Halvaua este un desert pe care îl poți găti cu multă dragoste pentru cei apropiați

3.Rețetă pentru halva cu tahini

Este o pastă tradițională făcută din pastă de susan numită tahini, pe care v-o propunem aici.

-100 g semințe de susan alb;
-125 g semințe de susan auriu sau maroniu;
-60 ml de ulei de susan (de preferat un alt ulei neutru);
-1 vârf de cuțit de sare

Semințele de susan sunt foarte populare în Maghreb în general și în Orientul Mijlociu. Începeți mai întâi prin clătirea semințelor printr-o sită fină. Apoi scurgeți-le pentru a le usca și prăjiți-le într-o tigaie la foc moderat, având grijă să le urmăriți. Lăsați să se răcească.

Amestecați semințele de susan foarte fin și adăugați uleiul, după care folosiți blenderul. Păstrați tahini într-un borcan de sticlă bine închis.

Există mai multe rețete, dar cea mai bună este cea care este preparată cu componente naturale. Puteți înlocui mierea cu glucoză, acestea din urmă contribuind la menținerea produsului mai mult timp, fără întărire sau uscare.

Aromele vor fi în funcție de dorințele dvs.. Puteți folosi fistic în aluat, ciocolată, vanilie etc. Se poate savura cu un ceai bun de mentă, poate fi servită în timpul sărbătorilor sau în post.

Ingrediente pentru halva cu tahini

Este important să folosiți un castron sau o cană de măsurare, pentru a măsura toate ingredientele, cu excepția mierii și a fructelor uscate.

-1 măsură de tahini toată cantitatea rețetă;
-1 măsură de lapte praf;
-1 măsură de zahăr glazură;
-25 g de miere de salcâm sau altfel de miere;
-fructe uscate la alegere

Mod de preparare:

Într-un blender puneți laptele praf și zaharul glazură pentru a se  amesteca uniform. Adăugați tahini, miere și amestecați pentru a obține o pastă omogenă. Într-o matriță puneți fructele uscate în fund, apoi aluatul de halva. Apăsați și neteziți bine cu o spatulă sau cu mâna, astfel încât halvaua să se conformeze formei recipientului utilizat.

Se acoperă și se lasă deoparte câteva ore la frigider, astfel încât halvaua  să înghețe și să poată fi tăiată cu ușurință.