Home » Life & Style » 5 lucruri fascinante despre corpul uman

5 lucruri fascinante despre corpul uman

Manolică Anca / 28.01.2022, 12:31
5 lucruri fascinante despre corpul uman

Corpul uman este o mașinărie frumoasă, ciudată și misterioasă. Trăim cu el și suntem atât de obișnuiți cu el, încât ne este foarte ușor să uităm cât de uimitor este. În timp ce majoritatea dintre noi înțelegem funcțiile corporale de bază care ne mențin în viață, s-ar putea să nu fim conștienți de unele dintre cele mai incredibile funcții pe care le îndeplinește corpul nostru. Descoperă câteva lucruri uimitoare despre el.

Lucruri fascinante despre corpul uman

Corpul uman este uimitor. Este o structură complexă de sisteme interconectate și organe vitale care lucrează mereu pentru a îndeplini funcțiile necesare pentru viața de zi cu zi. De exemplu, pentru a mânca, gura, esofagul, stomacul, ficatul, pancreasul și intestinele trebuie să lucreze împreună în sincronizare pentru a descompune și digera ceea ce mănâncâm, extrăgând în același timp substanțele nutritive necesare pentru a ne menține sănătoși.

Există o mulțime de lucruri care se întâmplă în corpul nostru, de care poate nu avem nicio idee, timp în care noi ne vedem liniștiți de ziua noastră. Te-ai întrebat vreodată câți microbi există în intestine sau cât cântărește creierul la naștere? Iată 5 lucruri fascinante despre corpul uman.

  • De cât timp știm că avem un sistem imunitar

Deși știm deja că sistemul imunitar nu se odihnește, că în timp ce ne uităm la televizor sau ne plimbăm în parc, el lucrează pentru a ne apăra de agresiunile externe și interne. Dar de cât timp știm despre sistemul imunitar? S-ar putea să fii surprins.

Potrivit cărții „A mind-boggling journey inside the human body” (O călătorie uluitoare în interiorul corpului uman) de Nicolás Medrano și Daniel Prefasi, cea mai veche referire la imunitate apare în timpul ciumei din Atena din 430 î.Hr., când Tucidide și-a dat seama că unele persoane care se vindecaseră după o epidemie anterioară puteau ajuta alți bolnavi fără să se mai îmbolnăvească a doua oară. Această observație a istoricului și militarului atenian a fost folosită mai târziu de Louis Pasteur în dezvoltarea vaccinării moderne.

Lucruri fascinante despre corpul uman
Lucruri fascinante despre corpul uman
  • Virușii sunt considerați organisme neviețuitoare

De ce? Este simplu. Nu dispun de mașinăria biologică necesară pentru a se replica singuri, astfel încât se pot reproduce numai atunci când infectează celulele vii. De fapt, nu se pot înmulți prin diviziune celulară și nici nu au metabolism. În esență, un virus este doar o entitate biologică infecțioasă care se poate înmulți numai în cadrul altor organisme.

  • Lucruri fascinante despre corpul uman. Microbiota noastră cântărește aproximativ 2 kilograme

Microbiota sau flora intestinală este populația de microbi care locuiește în intestinele noastre. Volumul de bacterii din corpul nostru este destul de frapant: la o persoană care cântărește aproximativ 70 de kilograme, există aproximativ 2 kg de microbiotă intestinală.

Aceasta este cantitatea de care organismul are nevoie pentru a digera alimentele, pentru a produce vitamine (B și K) și chiar pentru a se apăra împotriva atacurilor microorganismelor dăunătoare. Avem peste 1.000 de specii diferite în interior.

  • Câți neuroni există în creierul nostru

În doar 1.400 de grame de creier avem aproximativ 80 de miliarde de neuroni, adică există mai mulți neuroni într-o ființă umană decât există ființe umane pe Pământ. La rândul său, fiecare neuron realizează între 5.000 și 50.000 de conexiuni cu neuronii vecini, ceea ce echivalează cu construirea unei rețele neuronale de aproximativ 100 de trilioane de conexiuni. Nu e de mirare că tot spunem că creierul este cel mai complicat lucru cunoscut din univers.

  • Lucruri fascinante despre corpul uman. Cât cântărește creierul la naștere

Când ne naștem, creierul nostru cântărește aproximativ 350 de grame, care aproape se triplează în primii doi ani de viață, ajungând la o greutate medie de 1,4 kilograme. În ciuda acestei cifre, creierul uman este de până la aproape cinci ori mai mic decât cel mai mare creier din regnul animal: cel al cașalotului. Creierul său poate cântări până la 8 kilograme.