Home » Life & Style » 5 metode pentru a scăpa de ploșnițe. Sunt cele mai eficiente soluții

5 metode pentru a scăpa de ploșnițe. Sunt cele mai eficiente soluții

Voicu Costin / 12.05.2022, 15:19
5 metode pentru a scăpa de ploșnițe. Sunt cele mai eficiente soluții

Majoritatea oamenilor au avut probleme cu ploșnițele și mulți dintre ei se simt stânjeniți din cauza lor, mai cu seamă că sunt foarte deranjante. Există mai multe metode care să te ajute în această situație, trebuie doar să ai puțină răbdare și să te pui imediat pe treabă după ce sesizezi problema. Prin ce metode putem scăpa de ploșnițe?

Ce este ploșnița?

Ploșnița este o insectă hematofagă parazită a omului și a păsărilor (găina și porumbelul), cu aripi atrofiate, din subordinul heteropterelor, de culoare brună-roșiatică, cu corpul oval, turtit dorso-ventral și miros urât caracteristic.

Trăiește și își depune ouăle prin crăpăturile pereților sau ale mobilelor și iese noaptea pentru a se hrăni cu sângele omului sau al păsărilor, iar în timpul zilei rămâne ascunsă. Ploșnița de pat nu este cunoscută ca fiind vectorul vreunei boli, dar înțepătura ei se poate infecta.

Unde traiește ploșnița

Ca și habitat ploșnița preferă zonele întunecate și liniștite din apropierea gazdei de la care va încerca să se hrănească. Se ascunde în locurile greu accesibile și la colțurile mobilei, la cusăturile saltelei sau pe tăblia sau somiera patului.

Este atrasă la hrană de dioxidul de carbon și de căldura pe care o emit oamenii cu precădere în timpul somnului. De obicei poate fi observată noaptea, atunci când nu este lumină, moment în care va ieși din ascunzișuri să se hrănească. Adeseori sunt prezente în hoteluri și pensiuni și uneori spitale, se pot muta rapid dintr-o cameră în alta acolo unde exista blocuri de apartamente și se pot transporta dintr-un loc în altul în bagaje sau în mobilierul second hand sau chiar prin aparatură electrocasnică mutată dintr-un loc infestat intr-unul neinfestat.

Combaterea ploșnițelor

Combaterea se face cu insecticide speciale sau prin tratamente termice specifice, această insectă fiind sensibilă atât la temperaturi înalte (peste 50 grade celsius) cât și la temperaturi foarte joase (-18˚C (-) -20˚C grade celsius).

Totuși există o diferență importantă în ceea ce privește tratamentele termice și anume, că în timp ce expunerea la temperaturi înalte trebuie să fie pentru câteva zeci de minute pentru a afecta iremediabil insecta sau ouăle acesteia expunerea la temperaturi foarte joase trebuie să fie efectuată pe parcursul câtorva zile pentru ca și ouăle să fie afectate prin înghețare.

Trebuie să scoți afară toate materialele textile invadate de ploșnițe. Spală bine și perimetrul în care au fost și dezinfectează zona. Aspiră încăperea periodic și fii atent mai ales la locurile mici unde ar putea sta. Un ingredient banal pe care cu siguranță îl ai în casă, te va ajuta să rezolvi această problemă. Mai exact, folosește-te de cuișoare. Aroma lui combate mulți dăunători, inclusiv ploșnițele.

De asemenea, o altă soluție este curcuma. Trebuie să o presari în locurile în care sunt insectele și să aștepți câteva zile pentru a vedea rezultatele. Un alt secret în lupta cu acestea este uleiul esențial de mentă. Le provoacă insectelor reacții alergice din cauza mirosului puternic. Stropește constant locurile afectate cu uleiul menționat și cu siguranță în maximum o săptămână vei vedea rezultate.