Home » Life & Style » 5 moduri în care poți să răcești ușor și rapid o sticlă de vin

5 moduri în care poți să răcești ușor și rapid o sticlă de vin

Voicu Costin / 23.03.2022, 20:00
5 moduri în care poți să răcești ușor și rapid o sticlă de vin

Temperatura vinului la care acesta poate fi consumat este inscripționată pe eticheta sticlei acestuia. Cum tipurile de vin diferă, și temperatura optimă la care acesta poate fi băut va fi diferită. Dar cu siguranță, într-o zi toridă de vară, am vrea să bem un vin rece. Dar ce ne facem dacă acesta doar a fost cumpărat și este cald? Cum îl putem răci rapid?

Cum răcești rapid o sticlă de vin

Răcirea vinurilor scoate în evidență aromele și aciditatea lor, iar răcirea excesivă poate înăbuși aromele. Când vorbim de vinul roșu, servirea lui prea rece îi va da un gust prea acid. Este un echilibru delicat care poate deveni puțin complicat. Așadar, temperatura optimă de consum a vinului va fi mereu inscripționată pe etichetă. Citiți cu atenție sau puteți să vă documentați pe internet, înainte să îl consumați.

Scufundă-l în apă cu gheață sărată

Scufundarea sticlei de vin în apă cu gheață este una dintre variantele propuse, dar de ce trebuie să adăugați și sare? Sarea reduce punctul de îngheț al apei, ceea ce îi permite să se răcească, dar fără să înghețe. Depozitează sticla de vin într-un recipient mai mare unde să ai loc să adaugi și gheața și puțină apă. Apa este importantă pentru că ajută gheață să se topească mai repede, deci vinul se va răci mai repede. Adaugă apoi sarea.

Unii spun că este suficient să adaugi câteva linguri de sare, dar o cantitate atât de mică nu va scădea semnificativ temperatura băii de gheață. În schimb, toarnă cel puțin câteva căni de sare în apă. Apoi, adună cuburile de gheață. În aproximativ 15 minute sau mai puțin, vinul va fi rece.

Pune vinul în congelator

Dacă nu mai aveți răbdare să așteptați ca vinul să se răcească în frigider, puteți apela și la congelator. Poziția în care așezi vinul este foarte importantă. Cel mai bine se va răci în poziția laterală. Suprafața rece a congelatorului care atinge suprafața sticlei, o va răci mult mai repede decât dacă îl așezi în poziție verticală.

Lăsați sticla în congelator pentru 30 de minute până la o oră pentru a ajunge la o temperatură optimă și pentru a evita ca sticla să se spargă sau să explodeze.

Toarnă vinul în pahare și pune-le în frigider

Dacă dorești să savurezi cât mai rapid vinul, poți deschide sticla de vin şi să îl torni în pahare. Poți pune și o folie protectoare la gura paharului pentru a sigila aromele, a minimiza oxidarea și a ține departe de orice mirosuri din frigider.

Acesta se va răci mult mai repede în acest mod. De ținut minte! Nu merge să procedați în acest caz și cu sticlele de vin spumante. Vinul se va demineraliza, iar gustul nu va mai fi același.

Foloseşte gheață

Cea mai rapidă soluție este să folosești gheață. Pentru a nu strica gustul vinului cu apă, ce va rezulta în urma topirii gheții, puteți folosi cuburi de gheață reutilizabile. Acestea sunt învelite într-un strat protector de plastic, iar apa se va topi la interior, fără să ia contact cu vinul. Astfel, veți reuși să îl topiți într-un timp foarte rapid şi să vă bucurați de același gust plăcut.

Depozitează sticla de vin afară

În cazul în care stați la casă, puteți scoate sticla de vin afară, pentru a se răci mai repede. Astfel, vinul se va răci într-un mod natural. Acest truc îl puteți face doar în zilele reci cu temperaturi sub 10˚C, exact aceeași temperatură regăsită și în frigider.