Home » Life & Style » 6 lucruri pe care e bine să le faci pentru a te trezi mai odihnit. Aceste obiceiuri vor face diferența

6 lucruri pe care e bine să le faci pentru a te trezi mai odihnit. Aceste obiceiuri vor face diferența

Manolică Anca / 09.04.2022, 09:02
6 lucruri pe care e bine să le faci pentru a te trezi mai odihnit. Aceste obiceiuri vor face diferența

Scopul unui somn bun este să te trezești dimineața cu un sentiment de revigorare și să te simți pregătit de o nouă zi. Din păcate, din cauza a o mulțime de factori, oamenii se luptă cu inerția somnului, care îi face să dorească să se întoarcă la somn. Iată șapte lucruri pe care le poți face pentru a te trezi mai ușor și a te simți odihnit.

Ce se întâmplă când te trezești

Trezirea este controlată de două procese, homeostazia trezire/somn și ritmul tău circadian. Homeostazia înseamnă că, cu cât stai mai mult timp treaz, cu atât corpul tău simte mai mult nevoia de a dormi. Ritmul circadian, însă, provoacă maxime și minime de-a lungul zilei de veghe și somnolență.

Adulții sunt, în general, cel mai obosiți între orele 2-3 dimineața și 1-3 după-amiaza (motiv pentru care cu toții ne dorim un pui de somn la mijlocul zilei). Dormitul suficient ajută la echilibrarea scăderilor cu creșterile și îți permite să fii mai puțin amețit când te trezești.

Ritmul tău circadian este controlat de o zonă a creierului numită nucleul suprachiasmatic (SCN), situată în hipotalamus. Aceasta este sensibilă la semnalele de lumină și întuneric primite de la ochi. SCN declanșează eliberarea de cortizol și de alți hormoni care te trezesc dimineața, precum și de melatonină seara.

Trezire de dimineață
Trezire de dimineață

Lucruri pe care e bine să le faci pentru a te trezi mai odihnit

Cum să dormi mai bine, experții sugerează câteva mijloace sigure. Iată câteva sfaturi utile de la specialiști:

  1. Trezește-te la o oră fixă în fiecare zi – acest lucru este extrem de important pentru un somn mai bun. Medicii sugerează menținerea unui program de somn și de trezire pentru o viață sănătoasă și un somn bun.
  2. Dormi în funcție de cronotipul tău – fiecare trebuie să își dea seama de propriul cronotip de somn pentru a avea un somn mai bun și mai liniștit. Majoritatea oamenilor se încadrează în unul dintre cele patru cronotipuri de somn: lupi, lei, urși și delfini.
  3. Nu mai amâna alarma – somnul este îngreunat de amânarea alarmei. Experții spun că acest lucru poate da un somn prost pentru a doua zi. De asemenea, ei mai spun că amânarea alarmei te face să te trezești mai amețit.
  4. Trezirea în lumina dimineții – trezirea într-o cameră luminoasă și plină de lumina soarelui este cel mai bun lucru pe care îl poate face cineva, spun medicii. Lumina dimineții ajută la învioraare. De asemenea, ajută la obținerea unui somn mai bun în timpul nopții.
  5. Nu sări niciodată peste micul dejun – experții și specialiștii certificați în somn sugerează că săritul peste micul dejun poate provoca tulburări de somn. Trebuie să luăm micul dejun în fiecare zi la aceeași oră, mai spun experții.
  6. Tratează orice tulburare de somn – faptul de a avea o tulburare de somn, cum ar fi insomnia sau apneea obstructivă de somn, poate afecta negativ capacitatea de a te trezi dimineața. Căutarea unei evaluări și a unui tratament adecvat pentru orice tulburare de somn subiacentă, își va fi de mare ajutor.