Home » Life & Style »  6 mesaje ascunse în picturi celebre din întreaga lume

 6 mesaje ascunse în picturi celebre din întreaga lume

Ileana Mladinoiu / 17.03.2021, 15:03

Câtorva dintre cei mai cunoscuți pictori ai istoriei le-a plăcut să ascundă mesaje în spatele lucrărilor destinate să rămână secrete, până când oamenii foarte atenți și cu instrumente potrivite au reușit să le descifreze/traducă.

Ce mesaje ascund unele dintre cele mai celebre picturi din lume

Multe dintre simbolurile ascunse au fost descoperite la câteva secole după moartea creatorilor lor, adăugându-le un element suplimentar de mister. Ca să ajungă și în interpretarea omului de rând, ar trebui ca acesta să aibă acces la pictura originală.

Până atunci vă supunem atenției 6 secrete din spatele unor picturi celebre:

1.Iadul muzicienilor în „Grădina Deliciilor Pământești” de Hieronymus Bosch

Creația epică a lui Hyeronimous Bosch, numită “Grădina Deliciilor Pământene”, pictată cu peste 500 de ani în urmă, e considerată una dintre cele mai faimoase și ambițioase lucrări ale maestrului olandez. A fost analizată de mai multe ori și cu diverse intrepretări, de când se știe de existența ei.

Dar panoul care ne interesează este cel care reprezintă Iadul. Spre deosebire de celelalte două, panoul Hell are o paletă de culori mai închisă și mai înspăimântătoare. Hieronymus Bosch reprezintă diferite torturi aplicate păcătoșilor de către demoni.

În partea de jos a panoului, se pare că Bosch a reprezentat un fel de iad al muzicienilor, pentru că mai multe personaje sunt torturate cu ajutorul instrumentelor muzicale.  Răstignirea pe o harpă, tatuajul unei partituri muzicale pe fese sunt  demne de reținut.

2.Fraza ascunsă în „Strigătul” de Edvard Munch

Privind mult timp tabloul original, se poate descoperi o frază scrisă în creion în partea din stânga sus. Foarte mici, aceste inscripții în norvegiană sunt după cum urmează: „Kan kun være malet af en gal Mand!”. Practic înseamnă “poate fi pictat doar de un nebun”, ceea ce este probabil o modalitate prin care Munch își dezvăluie temerile legate de sănătatea sa mintală (mai multe cazuri de depresie în familia sa) sau, dimpotrivă, să trimită la naiba pe toată lumea.

Cadrul scenei este un drum din apropiere de Oslo, lângă dealul Ekeberg. În perioada în care a fost realizat acest tablou, sora artistului, Laura Cathrine, era internată la ospiciul aflat lângă dealul Ekeberg. Lucrarea transmite uzura mentală a artistului, fiind cert că acest lucru nu ar fi posibil de redat într-o reproducere.

Perspectiva, fragilitatea mentală sunt mult accentuate în realitate, iar contrastul complementar albastru – orange este mult mai subtil decât aţi putea crede, mai ales dacă până acum aţi privit “Strigătul” pe un monitor luminat. (sursa artline.ro)

3.Data apocalipsei din „Cina cea de Taină” de Leonardo da Vinci

Un cercetător de la Vatican ar fi descoperit un mesaj ascuns în faimoasa pictură a ultimei cine a lui Iisus. Pe baza ideii că un „cod” real era ascuns în tablou, s-a ajuns la concluzia că data sfârșitului lumii va fi în anul 4006. Potrivit acestui cercetător, 24 de litere din alfabetul latin, precum și semnele zodiacului formează apoi codul secret al picturii.

Cina cea de taină de Leonardo da Vinci
Cina cea de taină de Leonardo da Vinci

4.Scrisorile ascunse în „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci

Una dintre cele mai faimoase picturi din istorie, Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci i-a nedumerit pe iubitorii de artă de secole cu zâmbetul ei abia schițat. Însă, nu acesta este misterul din jurul picturii din secolul al XV-lea.

Pentru “Gioconda” sau “Mona Lisa”, inițialele “LV” au fost găsite în ochiul drept al tinerei, probabil cele ale autorului. Este greu de văzut cu ochiul liber, fiind nevoie de fotografii mega HD și de instrumentele potrivite pentru a o vedea. Cu toate acestea, misterul rămâne îndreptat către literele “BS” sau “CE” care se află în ochiul stâng. Ar putea fi inițialele modelului a cărui identitate reprezintă un mister.

Savantul Silvano Vinceti are o altă interpretare. Susținea în 2010 că a găsit litera „S” în ochiul stâng al femeii și că litera „L” a fost pictată în ochiul drept, iar numărul „72” sub podul arcuit în fundalul capodoperei.

Potrivit lui Vinceti, „L” înseamnă, probabil, prenumele lui da Vinci, în timp ce „S” este o inițială pentru cea care i-a fost model artistului renascentist. “72” se poate referi pur și simplu la numere importante din creștinism și iudaism („7” se referă la crearea lumii, iar numărul „2” se poate referi la dualitatea bărbaților și femeilor).

5.Partitura muzicală din „Cina cea de Taină” de Leonardo da Vinci

O pictură enigmatică ce a făcut obiectul mai multor ipoteze, dintre care una ne va atrage atenția în mod special, deoarece prin trasarea liniilor unui toiag muzical, ne-am putea da seama că mâinile tuturor personajelor din lucrare formau o serie de note.

6.Scrisoarea ascunsă în Capela Sixtină a lui Michelangelo

Ca și Leonardo da Vinci, Michelangelo este renumit, deoarece a ascuns multe secrete în arta sa. Conform EpochTimes România, criticii de artă şi istoricii au fost surprinşi de anumite „nereguli” anatomice în modul în care Michelangelo a înfăţişat gâtul lui Dumnezeu în ultima scenă, cea care îl reprezintă pe Dumnezeu separând lumina de întuneric şi de modul ciudat în care era luminată această regiune.

Concluzia a doi experţi în neuroanatomie de la Şcoala de Medicină a Universităţii Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, afirma că nu este vorba de erori, ci de un mesaj ascuns, respectiv imaginea unui creier uman în chipul lui Dumnezeu.

Pictura, una dintre cele mai cunoscute lucrări din Capela Sixtină, este și o lecție despre anatomia creierului.