Home » Life & Style » 7 cele mai frumoase locuri din Nazaret, locul unde Iisus și-a petrecut copilăria

7 cele mai frumoase locuri din Nazaret, locul unde Iisus și-a petrecut copilăria

Manolică Anca / 24.04.2022, 20:00

Nazaret este cel mai mare oraș arab din Israel, cu o populație mixtă de arabi creștini și musulmani. O așezare urbană a bisericilor, acesta este o atracție turistică extrem de apreciată și un loc de pelerinaj pentru creștinii din întreaga lume, care cred că este locul Bunei Vestiri, când Arhanghelul Gabriel i-a vestit Fecioarei Maria că se va naște Iisus. De asemenea, se spune că este locul unde Mântuitorul și-a petrecut copilăria, iar în satul Cana, aflat în apropiere, Iisus a făcut primul dintre miracolele Sale. Descoperă cele mai mai frumoase locuri din Nazaret.

Care sunt cele mai frumoase locuri de vizitat în Nazaret

Situat în frumoasa regiune a Galileii Inferioare din Israel și renumit pentru că a fost orașul în care a trăit și a crescut Iisus, Nazaret este astăzi cel mai mare oraș arab din Israel și unul dintre cele mai mari orașe din nordul Israelului.

Faptul de a fi un oraș cu o moștenire creștină, cu o majoritate musulmană și amplasat într-un stat evreiesc se numără printre numeroasele caracteristici care fac acest oraș multicultural atât de unic. Iată ce poți vizita dacă ajungi în acest loc frumos.

1. Biserica Buna Vestire

Biserica Buna Vestire
Biserica Buna Vestire

Înalta biserică catolică din chiar centrul orașului a fost construită pe locul fostelor temple din epoca bizantină și a cruciaților. În interiorul imensului complex bisericesc se află peștera Bunei Vestiri, în care, după cum cred catolicii, Arhanghelul Gabriel a informat-o pe Fecioara Maria despre pruncul Iisus.

Biserica înaltă, de 55 de metri, cu ziduri înalte puternice și o cupolă de beton, arată ca o fortăreață. Ridicată pe două niveluri, în partea inferioară inferior se regăsește Grota Bunei Vestiri, pe care mulți creștini o consideră a fi rămășițe ale locuinței Fecioarei Maria și locul unde a avut loc evenimentul evanghelic al Bunei Vestiri. Partea superioară a bisericii este decorată cu mozaicuri donate de comunități catolice din întreaga lume.

2. Cele mai frumoase locuri din Nazaret. Centrul Internațional Maria din Nazaret

Parte din Centrul Internațional Maria din Nazaret
Parte din Centrul Internațional Maria din Nazaret

Centrul Fecioarei Maria este situat pe strada Casa Nova nr. 15A, Nazareth. Nu aparține niciunei confesiuni creștine, dar promovează unitatea creștină și este deschis tuturor celor care împărtășesc venerarea Sfintei Fecioare Maria. Este situat chiar vis-a-vis de Biserica Buna Vestire, existând o capelă în care oricine poate înălța o rugăciune.

3. Biserica Sfântul Iosif

Biserica Sfântul Iosif
Biserica Sfântul Iosif

Biserica Sfântul Iosif este situată lângă Biserica Buna Vestire și face parte din complexul catolic, care includea un colegiu tehnic, o școală pentru copii, un spital și o casă pentru pelerini. A fost construită pe locul unde, potrivit legendei, se afla un atelier de tâmplărie al Sfântului Iosif.

Se crede că aici se afla casa lui Iosif. În criptă (încăperea subterană de sub altar) se află cisterne antice, mozaicuri, peșteri și hambare din Nazareth din secolele I și II î.Hr. De asemenea, în criptă se află și peștera tâmplarului Iosif. Este imposibil să cobori în ea, dar intrarea sa este evidențiată, ceea ce face posibilă și vederea peșterii din interior.

4. Cele mai frumoase locuri din Nazaret. Biserica Saleziană a lui Iisus Adolescentul

Cele mai frumoase locuri din Nazaret. Biserica Saleziană a lui Iisus Adolescentul
Cele mai frumoase locuri din Nazaret. Biserica Saleziană a lui Iisus Adolescentul

Una dintre cele mai mari și mai frumoase biserici din Nazaret Biserica Saleziană a lui Iisus Adolescentul este situată în cel mai înalt punct al orașului, pe Muntele Nabi Sain, în partea de vest și este vizibilă de departe. La începutul secolului trecut a fost un orfelinat, astăzi este o mănăstire și o școală. Pe acoperișul bisericii se află o statuie impresionantă a lui Mântuitorului.

5. Biserica sinagogă

Biserica sinagogă
Biserica sinagogă

Îngrămădită în cartierul pieței din Nazaret se află Biserica Sinagogii, care aparține comunității greco-catolice Melkite. În stânga ușii se află o altă ușă care duce, în sinagogă, pe care se spune că Iisus ar fi frecventat-o în adolescență.

În ciuda acestei credințe tradiționale, dovezile arheologice indică faptul că sinagoga datează probabil cel mai devreme din secolul al VI-lea d.Hr. Biserica în sine a fost construită în 1887 și are o cupolă destul de grandioasă, flancată de două clopotnițe.

6. Cele mai frumoase locuri din Nazaret. Baia antică

Cele mai frumoase locuri din Nazaret. Baia antică
Cele mai frumoase locuri din Nazaret. Baia antică

Baia romană, deschisă în Nazaret, este una dintre cele mai vechi, mai mari și bine conservate din lume. A fost construită cu cel puțin 100 de ani înainte de Hristos. Nu este întâmplător faptul că aceasta a fost amplasată în apropierea Fântânii Mariei, care până la sfârșitul secolului al XIX-lea a servit ca principal furnizor de apă în Nazaret.

7. Cana (Kfar Kanna)

Obiectiv turistic în Cana (Kfar Kanna)
Obiectiv turistic în Cana (Kfar Kanna)

Cana Galileii este un mic sat arab pe drumul de la Nazaret la Tiberiada, cunoscut din Biblie, unde a avut loc nunta din Cana Galileii și unde Iisus a săvârșit prima sa minune: transformarea apei în vin.

În centrul orașului se află biserica franciscană, sfințită în 1883. Tradiția locală spune că lăcașul de cult a fost construit pe locul în care a avut loc miracolul. Vizitatorii văd de obicei aici un vas vechi, care este considerat unul dintre cele șase vase în care apa a fost înlocuită.

Alte obiective turistice interesante sunt Biserica ortodoxă grecească a Sfântului Gheorghe Biruitorul și Biserica greco-catolică a Sfântului Bartolomeu, un discipol al lui Iisus, originar din Cana.