Home » Life & Style » 7 curiozități despre Al Capone, cel mai mare gangster al Americii. Cum și-a găsit “nașul”

7 curiozități despre Al Capone, cel mai mare gangster al Americii. Cum și-a găsit “nașul”

Voicu Costin / 05.05.2022, 11:10
7 curiozități despre Al Capone, cel mai mare gangster al Americii. Cum și-a găsit “nașul”

Alphonse Gabriel „Al” Capone s-a năcut pe.17 ianuarie 1899, în Brooklyn, New York City, SUA şi a decedat pe 25 ianuarie 1947, în Palm Island⁠, Florida, SUA. A fost unul din cei mai faimoși gangsteri americani din anii 1920-1930. De ce a fost unul dintre cei mai mari gangster ai Americii?

Al Capone, gangsterul american milionar

Fiu al unei familii de imigranți italieni din zona Napoli, Al Capone a dominat lumea interlopă din Chicago, ajungând conducătorul unei mari rețele de crimă organizată („Chicago Outfit”), obținându-și veniturile din afaceri de jocuri de noroc ilegale, din rețele de bordeluri, iar în anii regimului Prohibiției în SUA, din trafic ilegal de băuturi alcoolice, la care se adăuga extorcarea de bani sub forma taxelor de protecție.

Până astăzi, numele său se leagă de noțiunea de spălare a banilor, Al Capone camuflându-și sursele încasărilor sale, prin unele afaceri aparent banale ca spălătorii, vânzare de mobilă veche și antichități, pe care le prezenta ca fiind ocupația sa oficială.

Deși a reușit multă vreme să se sustragă justiției și să nu fie niciodată găsit vinovat pentru crimele violente comise de “sindicatul crimei” pe care l-a condus, cariera sa de gangster s-a încheiat, de fapt, în 1931, când guvernul federal a reușit să-l facă judecat și condamnat pentru evaziune fiscală. A petrecut în continuare mai mulți ani în închisori, între care vestita Alcatraz, unde a fost închis în detenția sa cea mai lungă.

Ultimii ani ai vieții i-a petrecut în Florida, bolnav de neurosifilis. A murit în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 48 ani. Poreclit „Scarface” din cauza cicatricilor de pe față, urme ale unor confruntări violente, și „The Big Fellow” din cauza poziției lui de conducător de bandă, Al Capone a devenit un simbol al gangsterismului american și italo-american.

Curiozități despre Al Capone

  1. Al Capone a fost căsătorit din 1918, de la vârsta de 19 ani, cu Mae Josephine, de origine irlandeză catolică, cu care a avut un fiu, Albert Francis „Sonny” Capone.
  2. Mafiotul a trăit visul american şi a devenit milionar înainte de a împlini 30 de ani. Viaţa sa luxoasă includea haine elegante şi foarte scumpe, bijuterii cu diamante, dar şi maşini făcute la comandă.
  3. A devenit cap al mafiei la vârsta de 26 de ani. Mafiotul a acumulat milioane de dolari din contrabanda cu băutură distribuită prin intermediul unei reţele ilegale de transport. Veniturile lui Capone din contrabandă se ridicau la 60 de milioane de dolari anual.
  4. Capul mafiei obişnuia să trimită flori la înmormântările rivalilor săi. La una dintre înmormântări ar fi cheltuit nu mai puţin de 5.000 de dolari doar pentru flori.
  5. Al Capone avea un Cadillac din 1928, modificat special pentru protecţia sa. Maşina blindată l-a costat 20.000 de dolari.
  6. Limuzina blindată pe care a folosit-o Al Capone şi a fost mai apoi confiscată de statul american, a fost utilizată utilizată ulterior pentru transportul preşedintelui SUA Franklin Roosevelt.
  7. În 1917, fața lui Capone a fost tăiată în timpul unei lupte la Harvard Inn, după ce acesta a insultat-o o femeie, iar fratele acesteia a ripostat, lăsându-l cu trei cicatrici. Capone ar încerca să-și apere partea cu cicatrice a feței în fotografii și a încercat să le noteze drept răni de război, deși nu a servit niciodată în armată. După ce a obținut proeminență ca gangster, Capone a fost supranumit Scarface de către presă, o poreclă care nu-i plăcea.