Home » Life & Style » 7 lucruri inventate în Egiptul Antic care se folosesc și în prezent

7 lucruri inventate în Egiptul Antic care se folosesc și în prezent

Voicu Costin / 14.03.2022, 19:00
7 lucruri inventate în Egiptul Antic care se folosesc și în prezent

În Antichitate, o serie de invenţii ale egiptenilor au jucat un rol esenţial în dezvoltarea umanităţii. Unele dintre ele au fost perfecționate și sunt folosite pe scară largă în zilele noastre. Egiptul este cunoscut în special pentru faimoasele sale piramide care atrag anual peste 11 milioane de turişti, însă puţini ştiu că este şi una dintre primele ţări din lume, fiind fondată în mileniul 10 înaintea erei noastre. Ce invenții sunt folosite pe scară largă și în prezent?

Invențiile egiptenilor care sunt folosite și în prezent

Papirusul

Cu 3 mii de ani î.Hr., egiptenii au început să facă hârtie din planta de papirus. În acest scop s-au folosit benzi din miezul plantei. Multe foi de papirus antice au supraviețuit până în zilele noastre în stare perfectă, ceea ce indică calitatea înaltă a materialului. Ulterior, hârtia a fost obținută prin prelucrarea lemnului și este folosită zi de zi în toată lumea.

Limbajul scris

Dacă am menționat mai sus că egiptenii au creat primele foi de scris din lume, tot ei au inventat și primele semne scrise. Primele limbaje scrise au apărut în Egipt şi Mesopotamnia în jurul anului 6.000 înaintea erei noastre. Acestea erau elementare şi constau în diverse pictograme care simbolizau anumite cuvinte: o locuinţă, un teren sau o unealtă.

Treptat, egiptenii au inventat diverse semne scrise, inclusiv de genul unor litere ale alfabetului actual, cu scopul de a putea scrie nume de persoane sau de a explica anumite idei abstracte. Toate aceste pictograme, simboluri şi litere ale alfabetului alcătuiesc ceea ce în prezent numim hieroglife egiptene.

Plugul

Agricultura stă la baza oricărei civilizații. Egiptenii au fost primii care au creat tehnologia necesară pentru o agricultură eficientă. Înainte de inventarea plugului, oamenii se plimbau cu bețișoare de săpat pe care le înfigeau în pământ pentru a face gropi în care aruncau semințe. Fiind foarte mult pământ de arat și săpat, oamenii s-au gândit să creeze un sistem care să ii ajute mai mult. Astfel, ei au proiectat primul plug (cunoscut ca și ard).

Ardul era un băț de săpat obișnuit, cu un mâner în formă de arc și un vârf de piatră sau metal atașat în partea de jos. Cu această invenție, egiptenii semănau câmpul și reuşeau să facă un șanț adânc în care erau plantate multe semințe simultan. Deși această invenție nu este comparabilă cu plugurile moderne, această inovație a lor a schimbat viața fermierilor din acele vremuri.

Sisteme de irigaţii

Aşezarea geografică transformă Egiptul într-o zonă cu trei anotimpuri din punct de vedere agricol: de însămânţare a culturilor, de recoltare şi de inundaţii. Ultimul dintre ele reprezenta un pericol pentru culturi, astfel că egiptenii au dezvoltat o serie de canale pe malul Raului Nil pentru a direcţiona apa departe de zonele agricole. Aşa au apărut barajele în care era stocată apa de la inundaţii. Tot prin acest sistem, ei au reuşit să realizeze şi primele sisteme de irigaţii.

Ulterior, egiptenii au realizat că ar putea folosi apa respectivă pentru a iriga culturile, ceea ce le-a permis să facă agricultură şi în zonele mai îndepărtate de Nil, unele dintre ele fiind şi secetoase.

Încuietoarea pentru uşi

Una dintre cele mai utile invenţii egiptene pentru viaţa de zi cu zi a fost încuietoarea pentru uşi, care a apărut pentru prima oară în jurul anului 4.000 î.Hr. Sistemul se baza pe un şurub cu diverse scobituri care se conecta la o încuietoare cu mai mulţi pini. În momentul în care introduceai o cheie cu o anumită configuraţie, pinii erau împinşi în faţă şi permiteau deschiderea uşii.

Primele încuietori egiptene aveau o lungime de circa o jumătate de metru. Mai târziu, romanii au inventat o încuietoare simplificată, însă aceasta avea dezavantajul că putea fi spartă relativ uşor. În prezent, lăcatele sunt folosite în toată lumea.

Aparatul de bărbierit şi tuns

În Antichitate, egiptenii considerau că părul în exces este inestetic, iar bărbile deveneau dificil de suportat în lunile caniculare. Pentru a uşura bărbieritul şi rasul în cap, egiptenii au utilizat pietre ascuţite, pe care le-au montat pe diverse ustensile din lemn. Astfel, au fost folosite primele aparate de ras din lume. În timp, ei au descoperit că lamele din cupru erau mai bune decât simplele pietre ascuţite. În prezent, oamenii din întreaga lume folosesc aparate de ras electrice și performante.

Pasta şi periuţa de dinţi

La fel ca toţi oamenii, egiptenii aveau o problemă importantă la finalul fiecărei mese: unele resturi alimentare rămâneau între dinţi şi erau dificil de îndepărtat. Prin urmare, ei au creat un dispozitiv de lemn pe care au aplicat o pudră alcătuită din copite de bivoli, coji de ouă şi de piatră ponce, cu care frecau dinţii pentru eliminarea resturilor alimentare. Mai târziu, în timpul ocupaţiei Imperiului Roman, egiptenii au îmbunătăţit reţeta pentru pasta cu dinţi cu sare, mentă, flori uscate şi chiar piper.