Home » Când, unde, cum » 43 invenții făcute de femei care au schimbat lumea. Datorită inovației feminine există aceste lucruri uimitoare

43 invenții făcute de femei care au schimbat lumea. Datorită inovației feminine există aceste lucruri uimitoare

Cojocaru Cristian / 09.03.2022, 17:11
43 invenții făcute de femei care au schimbat lumea. Datorită inovației feminine există aceste lucruri uimitoare

La 5 mai 1809, Mary Kies a devenit prima femeie care a primit un brevet în Statele Unite, fiind pentru tehnica ei de a țese paie cu ajutorul mătăsii. Desigur, femeile inventatoare au existat însă și acestei perioade, dar legile proprietății din multe state ale lumii arătau că este ilegal ca femeile să dețină proprietăți pe cont propriu. Află care sunt cele mai interesante invenții pe care mai multe femei le-au făcut de-a lungul timpului, schimbând lumea.

Invenții realizate de femei de-a lungul ultimelor două secole

Fiind ilegal, unele femei au dorit să solicite brevete pe numele soților lor. Foarte multe persoane care utilizează și în prezent anumite tehnolgii, nu au nici cea mai mică idee că acestea au fost dezvoltate de către femei. Iată care sunt cele mai ingenioase invenții ale reprezentantelor sexului frumos.

Fierăstrău circular – Tabitha Babbitt (1812)

În timp ce locuia într-o comunitate și lucra ca țesător, Babbitt a urmărit oamenii care se luptau să taie lemnul cu un ferăstrău, care necesita doi utilizatori și tăia doar într-o singură direcție. Hotărâtă să ajute, ea a atașat o lamă circulară la roata ei care se învârte și a inventat ferăstrăul circular mult mai eficient.

Acvariu – Jeanne Villepreux-Power (1832)

Un naturalist francez, Villepreux-Power încerca să demonstreze anumite lucruri cu privire la scoici. Pentru a observa creatura pentru o perioadă lungă de timp și pentru a studia viața marină, ea a inventat un acvariu de sticlă.

Aparat de inghețată – Nancy Johnson (1843)

Johnson și-a avut prioritățile chiar înainte ca primele congelatoare să fie inventate. Ea a creat o mașină de înghețată cu manivelă cu doi cilindri. Putea crea două arome care sunt congelate în același timp, dar separat.

Algoritm de calculator – Ada Lovelace (1843)

În timp ce traducea notele profesorului de matematică Charles Babbage pentru invenția sa teoretică, motorul analitic, Lovelace și-a adăugat propriile note, triplând textul original și i se atribuie scrisul primului algoritm computerizat din lume.

Lampă submarină și telescop – Sarah Mather (1845)

Brevetul lui Mather din 1845 era pentru „telescopul ei submarin”, un aparat cu o lampă care a fost atașată la un tub, care a fost apoi scufundat sub apă. A fost folosit nu de navele subacvatice, ci de oamenii de deasupra apei care încercau să vadă în adâncuri pentru a investiga epavele, corpurile navelor deteriorate și activitatea inamicului în timpul Războiului Civil.

Mașină de fabricat pungi de hârtie – Margaret Knight (1871)

După ce i s-a furat invenția de către un bărbat care a susținut că nu exista nicio cale ca o femeie să fi inventat așa ceva, Knight a primit în sfârșit un brevet în 1871 pentru o mașină care putea produce pungi de hârtie cu fundul pătrat.

Mașina de spălat vase – Josephine Cochran (1872)

Deși existau alte prototipuri, a fost nevoie de bunul simț al unei femei pentru a crea o mașină de spălat vase care să curețe efectiv vasele. Designul lui Cochran a fost primul care a folosit presiunea apei pentru a îndepărta resturile.

Coș de locomotivă – Mary Walton (1879)

Pasionată de îmbunătățirea condițiilor urbane și de poluarea aerului, Walton a inventat un sistem de coș de tren care a redus poluarea aerului prin filtrarea fumului prin apă, prinzând substanțele chimice din aer și ținându-le în suspensie.

Sistem de reducere a zgomotului trenurilor – Mary Walton (1881)

Pe lângă coșul de fum al locomotivei care reduce poluarea, Walton a brevetat și o modalitate de a reduce considerabil zgomotul căilor ferate înalte din New York, prin izolarea șinelor cu cutii de nisip. Metropolitan Railroad a orașului a cumpărat drepturile aproape imediat.

Pluta de salvare – Maria Beasley (1882)

Deși Beasley făcuse deja avere cu un brevet al unei mașini de cercuri de butoi, acest inventator în serie a continuat să proiecteze o plută de salvare îmbunătățită, cu balustrade care era ignifugă și pliabilă pentru o depozitare ușoară. Plutele ei de salvare au fost folosite pe Titanic și au salvat peste 700 de vieți.

Ieșirea de incendiu – Anna Connelly (1887)

Incendiile de locuințe erau mult mai mortale înainte ca aceasta să inventeze o scară metalică exterioară, fiind prima ieșire de incendiu. Pe lângă salvarea de vieți, invenția ei a precipitat și unul dintre primele coduri de construcție a orașului New York, care impunea clădirilor rezidențiale să aibă un mijloc secundar de evacuare pentru situații de urgență.

invenții femei
Masa de calcat a fost inventata tot de catre o femeie

Masa de calcat – Sarah Boone (1892)

Deși patentele pentru mesele de călcat pliabile au apărut în anii 1860, masa de călcat a lui Boone prezenta o diferență esențială: avea un braț îngust, cu două fețe, care o făcea perfectă pentru călcat mâneci fără a forma cute.

Încălzitorul auto – Margaret A. Wilcox (1893)

Profitând de căldura deja generată ca produs secundar al arderii, Wilcox a inventat o modalitate de a încălzi mașinile prin canalizarea aerului peste motor și în cabină.

Seringă medicală – Letitia Geer (1899)

Cu secole înainte de inventarea de către Greer a unei seringi cu o singură mână, profesioniștii din domeniul medical au folosit seringi care necesitau ambele mâini pentru a administra injecțiile.

Ștergătorul de parbriz – Mary Anderson (1903)

După ce a primit un brevet în 1903, Anderson a încercat să vândă noul ei dispozitiv de curățare a parbrizului unui producător, care a refuzat, declarând că invenția ei nu are valoare practică. Ștergătoarele ei de parbriz nu au reușit să ia amploare înainte ca brevetul să-i expire și au trecut 10 ani până când un dispozitiv similar a devenit standard pentru mașini.

Primul joc de monopol – Elizabeth Magie (1904)

Conceput inițial pentru a demonstra relele capitalismului necontrolat, „The Landlord’s Game” al lui Magie a fost brevetat în 1904, cu 30 de ani înainte ca un bărbat să breveteze un joc foarte asemănător numit Monopoly și să-l vândă către Parker Brothers.

Lesă retractabilă pentru câini – Mary A. Delaney (1908)

În cuvintele lui Delaney, invenția unei lese pe care o puteai scurta dintr-o dată a fost pentru a preveni câinii să „alerge pe partea greșită a stâlpilor sau a pietonilor, provocând astfel multă supărare proprietarului”.

Filtru de cafea – Melitta Bentz (1908)

Fanii de cafea ar putea fi surprinși să afle că firma Melitta nu poartă numele unui aparat de cafea italian. De fapt, poartă numele Melitta Bentz, un antreprenor german care a inventat o modalitate simplă și minimalistă de a face cafea, punând-o într-un filtru și turnând apă peste el.

Frigider electric – Florence Parpart (1914)

Într-o perioadă în care oamenii încă foloseau cutii cu gheață, Parpart a brevetat un frigider electric pe care l-a comercializat cu succes și pe care l-a îmbunătățit de-a lungul timpului.

Boiler electric de apă caldă – Ida Forbes (1917)

Nu se știu multe despre Ida Forbes, în afară de faptul că ea a brevetat primul încălzitor electric de apă caldă într-o perioadă în care majoritatea boilerelor funcționau pe gaz.

Toba de eșapament pentru avion – El Dorado Jones (1917)

Supranumită „Femeia de fier”, El Dorado Jones deținea propria fabrică de prelucrare a metalelor, unde a angajat doar femei de peste 40 de ani. Deși nu a primit niciodată finanțarea pentru fabricarea acesteia, ea a inventat toba de eșapament pentru motorul avionului.

Încalzirea centrală – Alice Parker (1919)

Designul revoluționar al lui Parker pentru încălzirea centrală, deși nu a fost niciodată utilizat, a fost primul care a folosit gaz natural, mai degrabă decât lemn, pentru a încălzi o casă.

Coș de gunoi cu pedală – Lillian Gilbreth

Gilbreth, inginer și psiholog, a efectuat cercetări exhaustive asupra impactului psihologic pe care spațiile de lucru îl au asupra productivității. Geniul ei în domeniul ergonomiei ne-a adus multe invenții valoroase, inclusiv coșul de gunoi cu pedală.

Microelectrod – Ida Hyde (1921)

Prima femeie cercetătoare de la Harvard Medical School, Hyde a creat unul dintre cele mai vechi modele de electrod cu micropipetă intracelulară, care i-a permis să stimuleze și să monitorizeze o celulă fără a perturba peretele celular. Această tehnologie este încă utilizată pe scară largă în laboratoarele de știință.

Sticlă cu reflexie redusă – Katharine Blodgett (1935)

Înainte de a fi inventat stratul revoluționar de sticlă antireflexiv al lui Blodgett, sticla nu era nici pe departe la fel de utilă sau de fiabilă ca în prezent. Invenția ei s-a dovedit indispensabilă în fabricarea lentilelor pentru camere, microscoape și ochelari de vedere.

Tehnologia transmisiei fără fir – Hedy Lamarr (1941)

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Lamarr, care s-a întâmplat să fie și un star de cinema, a creat un sistem de comunicare cu salt de frecvență care putea ghida torpile fără a fi detectat. Munca ei inovatoare a deschis calea pentru invenția modernă a WiFi, GPS și bluetooth.

Generator de energie termoelectric – Maria Telkes (1947)

Un pionier în domeniul sistemelor solare de stocare termică, cercetătoarea MIT Maria Telkes a creat primul sistem de încălzire solară pentru casa ei din Dover, Massachusetts.

Scutec de unică folosință – Marion Donovan (1950)

Inventând mai întâi un scutec rezistent la scurgeri, ea a inventat apoi un scutec de unică folosință, Donovan a intenționat să ajute cât mai mulți oameni cu ingeniozitatea ei. Deși nu este surprinzător că invențiile ei au fost complet ignorate ca fiind „inutile și impracticabile” de către producătorii bărbați cărora le-a propus, Donovan a luat lucrurile în propriile mâini și le-a vândut direct către Saks Fifth Avenue.

Medicament antifungic – Rachel Fuller Brown și Elizabeth Lee Hazen (1950)

Acești doi cercetători de laborator al Departamentului Sănătății din New York au descoperit Nistatina, unul dintre primele medicamente antifungice eficiente, colaborând la experimente prin poștă.

Software de calculator – Grace Murray Hopper (1952)

Un informatician care a ajutat la proiectarea calculatorului Mark I de la Harvard, Hopper a inventat și un compilator care ar putea traduce limbajul scris în cod de computer și a făcut parte din echipa care a dezvoltat COBOL, unul dintre primele limbaje moderne de programare pentru computer.

Combustibil pentru rachete Hydyne – Mary Sherman Morgan (1957)

Explorer I, primul satelit lansat vreodată pe orbită de Statele Unite, și-a datorat succesul lui Hydyne. Combustibilul îmbunătățit pentru rachete pe care Morgan l-a creat în perioada ei în calitate de șef tehnic la Divizia Rocketdyne a Aviației Nord-Americane.

invenții femei
Vesta antiglont a fost inventata de catre o femeie

Medicament imunosupresor – Gertrude Belle Elion (1957)

De-a lungul carierei sale lungi de farmacolog, Elion a contribuit la dezvoltarea a nenumărate medicamente care sunt folosite în tratamentul SIDA, malariei, herpesului și cancerului. Împreună cu George Herbert Hitchings, ea a inventat primul medicament imunosupresor, Azatioprina, care a fost folosit inițial pentru pacienții cu chimioterapie și, în cele din urmă, pentru transplanturi de organe.

Fibră antiglonț – Stephanie Kwolek (1966)

În timp ce căuta materiale plastice puternice, dar ușoare, pentru a fi folosite în anvelopele auto, cercetătoarea DuPont Stephanie Kwolek a descoperit ceea ce va deveni cunoscut sub numele de Kevlar. Această fibră revoluționară a salvat nenumărate vieți sub formă de veste antiglonț și este, de asemenea, folosită în numeroase aplicații, cum ar fi cabluri de pod, canoe și tigăi.

Sistem de propulsie a rachetei spațiale – Yvonne Brill (1974)

Invenția revoluționară a lui Brill, rezistojetul cu hidrazină, a eficientizat diverse sisteme de propulsie a rachetei, care toate necesitau diferite tipuri de combustibil și adăugau greutate prohibitivă, într-un sistem mai ușor cu o singură sursă de combustibil. Propulsoarele monopropulsante sunt acum standard și de aceea avem sateliți autopropulsați.

Sistem de call-center – Erna Schneider Hoover (1967)

Înainte de inventarea de către Hoover a unui sistem de trafic de apeluri telefonice, echipamentele de circuite telefonice de la Bell Labs – unde ea era cercetătoare – erau supraîncărcate în mod constant. Soluția ei computerizată a monitorizat volumul apelurilor și a ajustat ratele de acceptare în consecință, pentru a nu supraîncărca circuitele.

Sistem de securitate la domiciliu – Marie Van Brittan Brown (1969)

Întrucât poliția din New York a întârziat să răspundă la apelurile din cartierul ei, Brown a luat problema în propriile mâini și a creat un sistem de securitate la domiciliu cu televiziune cu circuit închis – CCTV.

ID apelant și apel în așteptare – Shirley Ann Jackson (1970)

Shirley Ann Jackson a fost o fiziciană teoretică premiată. Contribuțiile ei în domeniul telecomunicațiilor au dus la inventarea a numeroase tehnologii, inclusiv identificarea apelantului și apelul în așteptare, precum și a celulelor solare și a cablurilor de fibră optică.

Procesor de text – Evelyn Berezin (1971)

Pe lângă crearea primului sistem computerizat de rezervare a companiilor aeriene, Berezin a creat primul procesor de text din lume. Dându-și seama că din cauza sexului ei nu va putea evolua în industrie, și-a fondat și propria companie, Redactron, pentru a-și scoate invențiile pe piață.

Îmbunătățirea fotografiilor – Barbara Askins (1978)

În timp ce lucra pentru NASA, Askins a fost însărcinat să găsească o modalitate de a îmbunătăți calitatea fotografiilor făcute din spațiu. Metoda ei de îmbunătățire a negativelor foto a fost mult mai aplicabilă, deoarece putea fi folosită pentru a clarifica fotografiile după ce acestea au fost deja dezvoltate. Tehnologia ei a fost adaptată pentru utilizarea cu raze X și restaurarea fotografiilor istorice.

​​Imprimanta Blissymbol – Rachel Zimmerman (1984)

La doar 12 ani, Zimmerman a inventat un software care permite persoanelor cu dizabilități de vorbire să comunice non-verbal folosind simboluri pe un touchpad care sunt apoi traduse în limbaj scris.

Chirurgie de cataractă cu laser – Patricia Bath (1986)

Sonda Laserphaco patentată de la Bath permite medicilor să dizolve cataracta rapid și fără durere înainte de a aplica lentile noi pe ochii pacienților. Această tehnologie este folosită în întreaga lume pentru a preveni orbirea din cauza cataractei.

Izolarea celulelor stem – Ann Tsukamoto (1991)

O descoperire esențială în cercetarea cancerului, procesul co-patentat de Tsukamoto de izolare a celulelor stem umane găsite în măduva osoasă a salvat sute de mii de vieți.

Bumbac colorat natural – Sally Fox (1997)

Înainte de munca inovatoare de ameliorare a plantelor a lui Fox, bumbacurile colorate în mod natural erau rare, temperamentale și puteau fi culese și filate doar manual. Munca ei a condus la bumbacuri care cresc într-o gamă largă de culori și care pot fi recoltate la mașină și filate. Acest lucru permite o reducere drastică a procesării chimice și a înălbitorului și nevoia de coloranți sintetici.