Este important de știut faptul că vitamina D este foarte benefică pentru organismul uman. Aceasta ajută la prevenirea multor afecțiuni precum cele respiratorii, nasul înfundat, tuse, secreții nazale și întăresc sistemul imunitar.
Pentru a avea un organism sănătos, mulți specialiști recomandă introducerea alimentelor cu un conținut bogat de vitamina D în alimentația zilnică. Pe lângă multe alte beneficii pe care le poate aduce, vitamina D este absolut necesară pentru o bună funcționare a sistemului osteoarticular și este de asemenea esențială pentru absorbția calciului și fosforului, care are un rol important pentru remodelarea osoasă. Așadar, un deficit de vitamina D poate duce la insuficiența mineralizării osului nou format, având drept consecință dezvoltarea rahitismului la copii și a osteomalaciei la adult.
De asemenea, vitamina D este o vitamină liposolubilă esențială care se poate produce natural la nivelul pielii când aceasta este expusă la soare. Cu toate acestea putem lua necesarul de vitamina D și prin alimentație. Astfel, ca această substanță să fie absorbită cât mai bine de organism avem nevoie de grăsimi vegetale, precum fructe oleaginoase, avocado, sau grăsimi animale, cum ar fi peștele (hering, somon, sardine, macrou, etc.).
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Potrivit cercetătorilor, copii care prezintă o deficiență de vitamina D pot avea dureri ale oaselor, slăbiciune musculară sau o creștere deformată. Pe de altă parte, adulții care au deficiență de vitamia D pot prezenta simptome precum durerile osoase, oboseală, dureri ale mușchilor, crampe musculare, sau chiar și depresie.
Mai mult de atât, potrivit unui studiu din 2006, deficiența de vitamina D poate duce și la unele cazuri de boli de inimă. La acea vreme, autorii acestuia precizau că este nevoie de mai multe studii pentru a determina dacă reglarea deficitului de vitamina D poate contribui prevenția bolilor cardiovasculare.
Deficiența de vitamină D3 poate fi influențată de mai mulți factori care pot împărțiți în trei mari categorii: