Home » Life & Style » Anul în care vara va dura 6 luni. Ce alte informații mai apar în studiul cercetătorilor

Anul în care vara va dura 6 luni. Ce alte informații mai apar în studiul cercetătorilor

Alexandru Cazacu / 22.03.2021, 16:07
Anul în care vara va dura 6 luni. Ce alte informații mai apar în studiul cercetătorilor

În ultimii ani vremea a fost din ce în ce mai imprevizibilă. Potrivit unui studiu publicat în Geophysical Research Letters, vara va dura jumătate de an în 2100. Din ce cauză se va întâmpla acest lucru, vei afla în continuarea articolului.

Anul în care vara va dura 6 luni

Potrivit studiului menționat mai sus, în anul 2100 verile vor dura nu mai puțin de șase luni de zile. Cercetătorii au tras și câteva concluzii precum: dacă nu se intervine pentru stoparea încălzirii globale, vara va deveni mai lungă, însă nu vom avea doar două anotimpuri. Iarna primăvara și toamna se vor scurta cam în același ritm, scrie Live Science.

Autorul acestui studiu, Yuping Guan, a făcut cercetări în perioada dintre anii 1952 și 2011 și a ajuns la concluzia că verile s-au mărit de la 78 de zile la 95 de zile, iar iernile s-au micșorat, de la 76 la 73 de zile. Așadar, o astfel de schimbare va duce la secetă și mai multe incendii în perioada verii sau zăpezi neașteptate.

Autorii studiului publicat în Geophysical Research Letters au analizat datele istorice zilnice ale temperaturii din 1952 până în 2011 în emisfera nordică. Mai exact, cercetătorii au vrut să vadă cum s-a schimbat debutul noilor sezoane de la an la an. Echipa de specialiști a definit începutul verii ca debutul temperaturilor în cele mai fierbinți 25% din temperaturi, în medie între 1952 și 2011. Au definit iarna ca începutul temperaturilor în cele mai reci 25% din aceeași perioadă, în timp ce toamna și primăvara erau în între.

Iarna va dura șase luni

Totodată, cercetătorii au folosit modele climatice pentru a prezice cât de mult se vor schimba anotimpurile în viitor. În scenariul normal (adică, dacă nu se fac eforturi pentru a atenua încălzirea globală), primăvara și vara vor începe cu o lună mai devreme în 2100 decât au făcut-o în 2011, în timp ce toamna și iarna vor începe o jumătate de lună mai târziu. Drept urmare, în emisfera nordică vara va dura șase luni, iar temperaturile medii vor crește.

Potrivit oamenilor de știință, această schimbare sezonieră ar avea un impact major asupra tuturor, de la migrarea păsărilor până la creșterea culturilor, atingând practic fiecare aspect al biosferei Pământului. Prevenirea celor mai deranjante schimbări ale anotimpurilor în viitor  poate începe cu reducerea drastică a emisiilor de carbon acum.

Anul în care vara va dura șase luni
Anul în care vara va dura șase luni

Iarna ar putea dura două luni de zile

Pe de altă parte, iernile ar putea dura mai puțin de două luni pe an, iar aceste schimbări drastice ale anotimpurilor ar avea un impact de proporții asupra pământului, perturbând agricultura și comportamentul animalelor, crescând frecvența valurilor de căldură, furtuni și incendii.

”Țânțarii tropicali care poartă virusuri sunt susceptibili să se extindă spre nord și să producă focare în timpul verilor mai lungi și mai calde”, au scris oamenii de știință în studiul lor, publicat în revista Geophysical Research Letters.

Acum avem schimbări foarte accelerate între masele de aer. De exemplu, într-o zi avem 20 de grade Celsius, iar în următoarea -5. De asemenea, potrivit cercetătorilor, vara s-au înmulțit fenomenele meteorologice puternice. În concluzie, încălzirea globală aduce modificări la nivel local. Însă dacă vor fi și la nivel emisferic e mai greu de anticipat, dar studiul arată că vom avea o creștere medie a temperaturii cu până la 5 grade și mai multe fenomene extreme.