Home » Life & Style » Bicarbonatul de sodiu și praful de copt. Ce diferență este între ele și cum pot fi utilizate corect

Bicarbonatul de sodiu și praful de copt. Ce diferență este între ele și cum pot fi utilizate corect

Voicu Costin / 02.04.2022, 16:52
Bicarbonatul de sodiu și praful de copt. Ce diferență este între ele și cum pot fi utilizate corect

Bicarbonatul de sodiu și praful de copt sunt agenți de fermentare. Aceste două substanțe sunt folosite pentru a ajuta produsele de patiserie să crească. Adesea, oamenii confundă cele două prafuri și scopul lor real pentru folosirea în produsele de patiserie. Pe lângă faptul că sunt folosite și în bucătărie, ele mai pot fi folosite și în alte scopuri. Care este diferența dintre cele două prafuri?

Ce este bicarbonatul de sodiu?

Pentru a afla care este diferența dintre cele două, trebuie să aflăm mai exact ce face fiecare substanță în parte. Bicarbonatul de sodiu este un agent de fermentare utilizat în produsele de panificație, cum ar fi prăjituri, brioșe și fursecuri. Acesta este o pulbere albă care este în mod natural alcalină, sau bazică.

Bicarbonatul de sodiu devine active atunci când este combinat atât cu un ingredient acid, cât și cu unul lichid. În urma activării, se produce un proces chimic, iar dioxidul de carbon iese la suprafață și permite produselor de patiserie să crească și să devină ușoare și pufoase. Acesta este motivul pentru care rețetele care includ bicarbonat de sodiu vor enumera și un ingredient acid, cum ar fi sucul de lămâie sau laptele bătut. Acum că am aflat întrebuințarea bicarbonatului de sodiu, haideți să vedem la ce e folosit praful de copt.

Ce este praful de copt?

Praful de copt este un agent de fermentare complet, adică conține atât baza (bicarbonat de sodiu), cât și acidul necesar pentru ca produsul să crească. Amidonul de porumb se găsește de obicei în praful de copt. Acesta este adăugat ca tampon pentru a împiedica activarea acidului și a bazei în timpul depozitării.

În mod similar cu modul în care bicarbonatul de sodiu reacționează cu apa și cu un ingredient acid, acidul din praful de copt reacționează cu bicarbonatul de sodiu și eliberează dioxid de carbon odată ce este combinat cu un lichid.

Diferența dintre bicarbonat de sodiu și praf de copt

Bicarbonatul de sodiu se folosește în rețetele care includ și un ingredient acid. În schimb, praful de copt se folosește atunci când rețeta nu include un ingredient acid, deoarece praful include deja acidul necesar pentru a produce dioxid de carbon. Amestecurile de produse de panificație pot varia în ceea ce privește nivelul de aciditate. Pentru a produce un produs de panificație bun, trebuie să găsești echilibrul potrivit între acid și bază.

Sunt totuși rețete în care aveți nevoie atât de bicarbonat de sodiu, cât și praf de copt. Se întâmplă ca rețeta să conțină un acid care trebuie să fie compensat de bicarbonatul de sodiu, dar care poate să nu fie suficient pe cont propriu.

Înlocuirea prafului de copt cu bicarbonat de sodiu

Schimbarea prafului de copt cu bicarbonat de sodiu nu va necesita ingrediente suplimentare. De reținut că bicarbonatul de sodiu este mult mai puternic decât praful de copt. Astfel, veți avea nevoie de aproximativ de 3 ori mai mult praf de copt decât de bicarbonat de sodiu pentru a crea aceeași capacitate de creștere.

De asemenea, această înlocuire poate face ca produsul final să aibă un gust amar. Dacă rețeta ta solicită praf de copt și tot ce ai la îndemână este bicarbonat de sodiu, este posibil să-l poți înlocui, dar trebuie să incluzi ingrediente suplimentare. Ca regulă generală, aproximativ 1 linguriță de praf de copt este echivalentă cu 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu.