Home » Life & Style » Bijuteria care aduce ghinion. Multe femei o poartă fără să știe ce mesaj ascunde una dintre cele mai vechi superstiții

Bijuteria care aduce ghinion. Multe femei o poartă fără să știe ce mesaj ascunde una dintre cele mai vechi superstiții

Voicu Costin / 28.02.2022, 08:00
Bijuteria care aduce ghinion. Multe femei o poartă fără să știe ce mesaj ascunde una dintre cele mai vechi superstiții

Pietrele prețioase sunt iubite de sexul frumos, de aceea, un cadou special ar putea fi una dintre aceste bijuterii. Femeile vor aprecia mereu un cadou frumos, opalul, diamantele sau perlele fiind unele dintre cele mai iubite bijuterii și cele mai purtate. Superstițiile se leagă și de aceste pietre prețioase, gurile rele spunând că una dintre cele mai iubite bijuterii ar aduce ghinion. Ce se poate întâmplă dacă primești în dar această piatră prețioasă?

Perlele, cele mai de preț bijuterii

Perla este un obiect rotund din sidef, produs în interiorul unor moluște bivalve, de obicei stridii. Perla este o combinație de carbonați de calciu (aragonit, calcit), cristale care determină prin fenomenul interferență, luciul perlei și o substanță organică proteică complexă numită „conchin“ sau „conchiolină”. Cuvântul „perlă” a devenit metaforă pentru ceva extrem de rar, foarte fin, demn de admirat și foarte valoros.

Etimologia cuvântului „perlă” are diferite origini. Derivațiile teutonice provin de la cuvântul beere, care înseamnă boabă sau grăunte. Derivațiile latine sunt pirium, sfera și pirula (pară). Românii utilizau denumirea grecească „margarita”, care descria un obiect de o valoare unică, specială, simbolizând persoana iubită sau copilul.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Superstițiile legate de pietrele prețioase

Superstițiile învăluiesc și ramura bijuteriilor și a pietrelor prețioase. Nelipsite din gurile oamenilor, superstiţiile au fost adesea afirmate greșit, fapte întâmplate analizate greșit. Și în acest caz, superstiţiile spun că unele dintre pietrele prețioase purtate de femei le aduc ghinion celor ce le poartă.

Opalul, diamantul negru și perlele sunt unele dintre aceste exemple, dar gemologii, nu cred în superstițiile care s-au vehiculat în privința acestor pietre prețioase fascinante. Perlele se află și ele printre aceste bijuterii care se pare că aduc ghinion celor ce le poartă. Chiar așa să fie?

Perlele sunt considerate în majoritatea culturilor ca fiind aducătoare de noroc și de fericire, încă din cele mai vechi timpuri. Sunt menționate în China în anul 2206 î.Hr. ca făcând parte din tributul plătit regelui Yu. În perioada antică cele mai prețuite perle proveneau din Persia și India. În lumea musulmană, perla era corelată cu simbolul femeii virgine, iar la kurzi era considerat embrionul care se dezvoltă în uter.

În Roma antică, perlele erau deosebit de prețuite de către aristocrați fiind singurii care aveau dreptul să le poarte. Găsirea perlelor se realiza prin scufundare la adâncime și prin pescuirea scoicilor. În China, perlele simbolizau bogăția, înțelepciunea, demnitatea și puterea, iar în India, prolificitatea.

Perlele erau considerate un simbol al lacrimilor, iar în Japonia, ele însemnau noroc. În Evul Mediu, li se va atribui un simbol sacral, ca semn al dragostei față de Dumnezeu, ele fiind menționate în Noul Testament.

Dacă mai sus am evidențiat că unele popoare consideră o binecuvântare să porți asemnea bijuterii, se pare că superstițiile nu au ocolit şi perlele. Ce spun gurile rele despre perle?

Unele persoane cred că acestea nu ar trebui să fie dăruite unei mirese în ziua nunții ei. Pietrele pot aduce tristețe sau lacrimi în căsnicia ei. Acest lucru poate proveni dintr-o asociere istorică între perle și lacrimi. Spre exemplu, în Japonia antică se credea că perlele sunt lacrimile sirenelor și ale îngerilor. În Grecia antică, perlele reprezentau lacrimile zeilor.

În plus, există o superstiție conform căreia perlele nu ar trebui să fie oferite ca și cadouri. Ele vor aduce purtătorului tristețe și ghinion în viața personală. Pentru a nu avea parte doar de lucruri rele în viață, iar blestemele să se abată asupra persoanei ce le poartă, se vor oferi bani în schimb. Superstiţiile spun astfel că ghinionul nu se va mai abate asupra beneficiarului, gestul simbolic de cumpărare având un rol important.

Utilizări terapeutice

Perlele naturale sunt căutate și pentru diversele lor efecte terapeutice. Prin măcinare, se obține „pudra de perle”, bogată în calciu natural de calitate foarte ridicată, utilizată în industria farmaceutică în compoziția diverselor creme pentru îngrijirea pielii.

În medicina tradițională chineză se consideră că pudra de perle, o sursă naturală de minerale marine, bogată în oligoelemente, hrănește pielea și încetinește procesul de îmbătrânire, prin îmbunătățirea metabolismului și menținerea nivelului de hidratare. Există o gamă variată de produse cosmetice care conțin pulbere de perle: șampoane, măști, creme, sare de baie.

În unele culturi asiatice, pudra de perle se consumă și ca afrodiziac sub forma unui preparat amestecat cu oțet sau zeamă de lămâie. Acest obicei este preluat de la arabi și se extinde în secolul al XIX-lea și în Europa.