Home » Life & Style » Calendar ortodox decembrie 2022. Lista completă a sărbătorilor din această lună

Calendar ortodox decembrie 2022. Lista completă a sărbătorilor din această lună

Ileana Mladinoiu / 08.12.2022, 15:07
Calendar ortodox decembrie 2022. Lista completă a sărbătorilor din această lună

Decembrie este a douăsprezecea și ultima lună în calendarul gregorian și iulian. În cel popular, decembrie se numește Undrea sau Andrea în amintirea Sfântului Apostol Andrei sărbătorit pe 30 noiembrie. În realitate, numele lunii decembrie provine din latinescul decem (zece) deoarece era luna a zecea în calendarului roman antic.

Calendar ortodox decembrie 2022. Când sărbători sunt cu cruce roșie

Renumită pentru sărbători creștine majore care amintesc de evenimentele esențiale trăite de Iisus, fiul lui Dumnezeu, luna decembrie ne oferă prilejul de a ne întâlni seara după serviciu cu prietenii în jurul unui vin fiert bun la un stand, într-una dintre numeroasele piețe de Crăciun, pe stradă sau chiar într-o cafenea.

Iar când vine sezonul sărbătorilor de sfârșit de an străzile se luminează, ferestrele se împodobesc cu cele mai frumoase ghirlande, magia Crăciunului funcționează, ca în fiecare an, cu tradițiile lui frumoase, reconfortante, completând iernile noastre lungi și aspre. Dar care sunt sărbătorile din luna decembrie 2022, conform calendarului ortodox.

Calendar ortodox decembrie 2022. Lista completă a sărbătorilor

  • 3 decembrie- Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica;
  • 4 decembrie – Sfânta Muceniță Varvara;
  • 5 decembrie – Sfântul Sava cel Sfințit; Sfântul Mucenic Anastasie; Sfântul Cuvios Nectarie;
  • 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae;
  • 7 decembrie – Sfânta Muceniță Filofteia;
  • 12 decembrie – Sfântul Spiridon al Trimitundei;
  • 13 decembrie – Sfântul Ierarh Dosoftei;
  • 18 decembrie – Cuviosul Daniil Sihastrul;
  • 22 decembrie – Sfântul Ierarh Petru Movila;
  • 24 decembrie – Sfânta Muceniță Eugenia, Ajunul Crăciunului;
  • 25 decembrie – Nașterea Domnului-Crăciunul;
  • 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului; Sfântul Nicodim de la Tismana;
  • 27 decembrie – Sfântul Arhidiacon Ștefan

Ce sfinți sunt prăznuiți în această lună

Din lista prezentată mai sus, doar patru sărbători sunt consemnate în calendarul ortodox cu cruce roșie. După ce copiii, și nu numai, și-au lustruit ghetuțele încă din seara de 5 decembrie, pentru ca a doua zi, 6 decembrie, cu ocazia sărbătoririi Sfântului Nicolae, sărbătoare cu cruce roșie, să-și descopere cadourile lăsate de Moș Nicolae, urmează alte trei sărbători creștine de maximă importanță. Sigur că în dreptul lor se află cruce roșie.

Nu trecem cu vederea ziua de 24 decembrie, când este prăznuită Sfânta Muceniță Eugenia, adică atunci când ne aflăm în Ajunul Crăciunului. Sfânta Fecioară Muceniță Eugenia/Evghenia a trăit în secolul al III-lea la Roma și Alexandria. A avut de pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin tăierea capului cu sabia. Legenda spune că Hristos i-a apărut în vis Eugeniei și că i-a spus că va muri în sărbătoarea Nașterii Domnului. Într-adevăr, a fost decapitată pe 25 decembrie 258.

25 decembrie-Nașterea Domnului-Crăciunul

Fără îndoială este evenimentul biblic care produce cea mai mare bucurie în sufletele și în casele credincioșilor. Despre Naşterea Domnului Iisus Hristos aflăm din Sfintele Evanghelii de la Matei şi Luca. Este ziua când Dumnezeu ne învață că adevărații Săi fii trebuie să dea dovadă de dragoste frățească și de smerenie.

26 decembrie-Soborul Maicii Domnului; Sfântul Nicodim de la Tismana

Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria.

27 decembrie-Sfântul Arhidiacon Ștefan

Despre Sfântul Ștefan se știe că a fost întâiul mucenic care și-a dat viața pentru credință. De asemenea, a fost primul dintre diaconi, ales la propunerea Sfinților Apostoli, luat de Hristos sub aripa sa, ca să îl urmeze pretutindeni și să ia parte la faptele și minunile sale. A fost ucis prin lapidare, devenind primul martir ucis, fiindcă a mărturisit în fața tuturor credința pe care o avea în Iisus.

Iată o serie de motive pentru a ne bucura de sărbătorile de sfârșit de an, pentru a descoperi tradițiile frumoase de iarnă, pregătindu-ne să întâmpinăm cu speranță un nou an.