Home » Life & Style » Când e bine să faci nunta – sfatul preoților, dar și al organizatorilor de nuntă

Când e bine să faci nunta – sfatul preoților, dar și al organizatorilor de nuntă

Ileana Mladinoiu / 26.01.2021, 11:47
Când e bine să faci nunta – sfatul preoților, dar și al organizatorilor de nuntă

Se termină celibatul și dorești să-ți întemeiezi o familie. Ți-ai găsit mirele/mireasa, o persoană potrivită, norocul îți surâde. Te gândești la nuntă și nu știi cum să o organizezi, ce pași trebuie urmați, fiindcă e posibil să te lovești de o mulțime de factori.

Când e bine să faci nunta

Cel mai important pentru toți care vor să legifereze căsătoria și prin nuntă este să știe când e bine să o facă, adică în ce perioade ale anului. Cine alții decât preoții cunosc exact când vei putea sărbători nunta? Lor li se adaugă și diverși organizatori de nunți.

Tocmai acest lucru încercăm să aflăm, folosind surse veridice precum mitropolia.ro, calendarortodox.ro, crestinortodox.ro, mireasaperfecta.ro. agenții de organizare de nunți etc.

Căsătoria rămâne asociată perioadei estivale. Iulie și august sunt lunile preferate ale îndrăgostiților. Totuși, există posibilitatea să optați pentru primăvară și renașterea naturii sau pentru toamnă și chiar pentru iarnă, când peisajele sunt albe immaculate.

Când e bine să faci nunta
Când e bine să faci nunta

Care este semnificația creștină a nunții/cununiei

Nunta sau cununia în accepțiunea părintelui Stăniloae este: “un act sfânt, de origine Dumnezeiască, în care, prin preot, se împărtășesc harul Sfântului Duh unui bărbat și unei femei ce se unesc liber în căsătorie, care sfințește și înalță legătura naturală a căsătoriei la demnitatea reprezentării unirii duhovnicești dintre Hristos și Biserică”.

Căsătoria creștină este o cale solicitantă pe care învățăm, cu lumina Duhului Sfânt, să ne depășim egoismele pentru a iubi mai bine și a trăi în libertate, într-o unitate după chipul legăturii dintre Hristos şi Biserică.

Sfatul preoților, dar și al organizatorilor de nuntă

Nunta/cununia se săvârşeşte în zilele de sărbătoare, pentru că este un prilej de bucurie și veselie, imediat după liturghie, când toţi credincioşii se află în biserică.

Sfântul Ioan Gură de Aur ne învață că nunta se face duminica și nu sâmbăta (dedicată morților) sau vinerea (ziua Crucii).

“Tinerii din ziua de azi nu ştiu că nunţile nu se fac sâmbăta, deşi se cunoaşte dedicarea zilelor: luni este pentru îngeri, marţi pentru proroci, miercuri ţinem post pentru că L-a vândut Iuda pe Hristos, joi pentru apostoli, vineri este ziua Crucii, sâmbătă pentru morţi, duminica este Ziua Învierii”.

Teologie.net aduce explicații în plus cu privire la săvârșirea Cununiei duminica. În această zi, mirii se pot împărtăşi cu Trupul şi Sângele Domnului.

Cununia şi nunta (cu tot ce implică ea) se fac în aceeaşi zi, căci pentru cazurile când Cununia şi nunta se fac în zile diferite sau chiar ani diferiţi, cu greu pot formula careva reguli generale, chiar dacă situaţiile de acest gen sunt tot mai multe.

Mai mult decât atât, actul civil al căsătoriei, Cununia şi nunta sunt trei elemente care formează un tot întreg şi ordinea lor nu poate fi schimbată decât în cazuri excepţionale.

Conform aceleeași surse, nunta este manifestarea bucuriei că mirii au primit binecuvântarea lui Dumnezeu după ce, în prealabil, şi-au exprimat şi angajamentul civil de a se căsători.

“Dacă se face mai întâi nunta şi apoi Cununia, reiese că tinerii au sărbătorit ceea ce încă nu au primit, iar dacă nunta se face la ceva timp după Cununie, înseamnă că nunta nu este o expresie a bucuriei binecuvântării cereşti (de care au şi uitat), ci o serbare strict lumească, fără nici un sens duhovnicesc, făcută doar pentru mâncare, băutură, bani şi multă-multă mândrie”, precizează Ieromonahul Petre Pruteanu.

Când nu se pot face nunţi

Conform poruncii a noua a Bisericii, nu se pot face nunţi în următoarele zile şi răstimpuri de peste an:

  • în cele patru posturi de peste an, ca şi în toate zilele de post. Ospețele ce însotesc de obicei nunta nu se potrivesc cu pocăinţa şi înfrânarea pe care ne-o impune postul. În Paresemi, de exemplu, este îngăduiţă la nevoie logodna şi aceasta numai în ziua Bunei-Vestiri (dacă nu cade în săptămâna Patimilor) şi în Duminica Floriilor.
  • în săptămâna brânzei (sau săptămâna albă), care este socotită ca vreme de pregătire pentru post.
  • în săptămâna luminată (dintre Duminica Paştilor şi Duminica Tomii), în Duminica Rusaliilor, în răstimpul dintre Crăciun şi Bobotează, precum şi în ajunul tuturor Praznicelor împărăteşti, pentru ca veselia nunţilor să nu întunece sau să ne facă să uităm bucuria duhovnicească a celor mai mari sărbători creştine.

Pe blogul selfevents.ro, autorul certifică porunca Bisericii, numind cu exactitate zilele când nu se pot programa nunți, cu riscul de a le repeta:

  • în toate zilele de miercuri si vineri din an;
  • în zilele Praznicelor împărătești și în ajunul acestora: 1 si 2 februarie (Întâmpinarea Domnului); 9 iunie – 10 iunie (Înălțarea Domnului); 19 iunie – 21 iunie (Rusaliile); 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 13 și 14 septembrie (Înălțarea Sf. Cruci);
  • de luni dupa Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paști până la Duminica Sfântului Apostol Toma (9 martie – 10 mai);
  • în Postul Sfinților Apostoli Petru si Pavel (28 iunie);
  • în Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie -14 august);
  • în Postul Nașterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);
  • în perioada între Crăciun și Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).

Prin urmare, cuplurile care vor să se căsătorească în 2021 îsi pot fixa nunta evitand perioadele de post din an. Sigur că există alte situatii când nu se pot face nunți (cum ar  fi decesul unei rude apropiate).