Majoritatea dintre noi celebrăm această zi pe 8 martie, de Ziua Femeii. Însă, ar trebui să știm că începând cu anul 2010, a fost aprobată o inițiativă ca Ziua Mamei să fie în prima duminică a lunii mai. Așadar, duminică, 1 mai 2022, românii urmează să sărbătorească Ziua Mamei. Iată când se celebrează și în celelalte țări din lume.
Anul acesta, românii sărbătoresc Ziua Mamei odată cu Ziua Muncii, duminică, pe 1 mai. În țări precum Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Grecia, Turcia, Olanda, Japonia, China sau Australia, această zi se celebrează, de regulă, în a doua duminică din luna mai. Dar indiferent de dată, Ziua Mamei este un prilej de a cinsti mamele din toată lumea.
În America, Ziua Mamei a fost pentru prima dată sprijinită public de Julia Ward. Ea a susținut că aceasta trebuie să fie o zi pentru mamele care se unesc în lupta pentru pacea mondială. În secolul XX, Anna Jarvis a preluat inițiativa de a onora mamele și a trimis scrisori anumitor instituții ale statului, organelor legislative și unor persoane influente, cu propunerea ca Ziua Mamei să devină o sărbătoare oficială.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Și iată că acest lucru s-a întâmplat. A fost recunoscut pentru prima dată ca fiind sărbătoare oficială în Virginia, urmând ca 1914, președintele american Woodrow Wilson să declare a doua duminică a lunii mai sărbătoare națională în cinstea mamelor americane.
În funcție de țară, Ziua Mamei se celebrează la date diferite. În unele zone din lume se sărbătoresc pe 8 martie, cum ar fi Rusia, Bulgaria, Ucraina, Albania, Serbia, Macedonia sau Muntenegru.
În țări precum Iordania, Irak, Israel, Libia, Siria sau Sudan se sărbătoresc pe 21 martie. În Irlanda, Marea Britanie și Irlanda de Nord,această zi se sărbătorește în a patra duminică a Postului Mare.
Până în anul 2009, România era printre puținele state din lume care, în lipsa unei Zile oficiale a mamei, celebra doar Ziua Femeii de pretutindeni, pe 8 Martie, extinzându-i aria de semnificații. Așadar, ajunsese în mod neoficial să aibă și statutul de zi a mamei.
Începând din 2010, însă, Ziua Mamei și Ziua Tatălui au fost legiferate ca sărbători în România. Legislația privind cele două sărbători a fost aprobată de Senat în luna iunie, 2009. A urmat apoi dezbaterea ei în Camera Deputaților și ulterior aprobarea ei, urmând ca din 2010 să se sărbătorească pentru prima oară oficial în România Ziua Mamei. În prima duminică a lunii mai.
Tradiția de cinstire a celor care ne dau viață vine, cel mai probabil, din Grecia, acolo unde aveau loc festivități pentru Rhea, mama zeilor.
Totodată, primii creștini considerau a patra duminică a Postului Mare ca o sărbătoare a Mamei și o cinsteau pe Maria, mama lui Iisus.