8 Martie – Ziua Internațională a Femeii. Însă 8 Martie este mai mult decât atât. Reprezintă o zi în care se celebrează drepturile obţinute de femei pe mai multe planuri, fiind denumită la începuturi Ziua Internaţională a Femeilor Muncitoare. Iată cum a luat naștere această tradiție.
La început, Ziua Internațională a Femeii era un eveniment politic, care cu timpul şi-a pierdut din semnificaţiile reale, devenind o ocazie prin care bărbaţii de îşi exprimă iubirea faţă de femeile din jurul lor. În România, sărbătoarea de 8 Martie se împleteşte cu tradiţia locală a Mărţişorului, fiind considerată și Ziua Mamei, o reminiscenţă a ideologiei comuniste. Însă 8 Martie înseamnă în primul rând o celebrare a realizărilor femeilor și o reafirmare a dorinţei de luptă pentru drepturi şi egalitate. Este o zi foarte importantă la nivel global. Dar hai să aflăm originile acestei zile.
Ziua Internațională a Femeii își are originile la mijlocul secolului XIX. Pe 8 Martie 1857, la New York, muncitoarele de la fabricile de textile au ieşit în stradă, protestând împotriva condiţiilor inumane de muncă şi a salariilor extrem mici. Ele au fost rapid și cu brutalitate dispersate de Poliţie.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Mulți ani mai târziu, pe 8 Martie 1908, 15 mii de femei au mărşăluit pe stăzile dinNew York, cerând să le fie micşorată ziua de muncă, să le fie crescute salariile, să primească drept de vot şi încetarea exploatării copiilor pentru muncă. „Pâine şi Trandafiri” era sloganul lor, pâinea simbolizând securitatea economică, în timp ce trandafirii reprezentau o îmbunătăţire a calităţii vieţii lor. Revolta a făcut ca, în luna mai a aceluiaşi an, Partidul Socialist din America să numească ultima duminică a lunii februarie, Ziua Naţională a Femeii.
În anul 1910, organizaţiile socialiste din întreaga lume s-au întâlnit la Copenhaga, în Danemarca, propunându-se o Zi Internaţională a Femeii. Ca urmare a acestei inițiative de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua Internațională a Femeii a fost marcată pentru prima dată în Danemarca, Austria, Germania și Elveția. La manifestațiile organizate cu acel prilej, s-a cerut, în plus și posibilitatea ca femeile să ocupe o funcție publică, dreptul la formare profesională și de a se pune capăt discriminării la locul de muncă. Însă, concret, data de 8 martie a fost aleasă abia în 1913.
Un alt moment istoric pentru însemnătatea zilei de 8 Martie, a fost tragedia de la fabrica Triangle Shirtwaist din New York, din 25 martie 1911. Atunci, un incediu a izbucnit din cauza nerespectării siguranţei angajaţilor, murind peste 140 de oameni, majoritatea femei. Tragedia a scos în stradă peste 100.000 de protestatari, femei şi bărbaţi, deopotrivă.
În anul 1977, Organizaţia Națiunilor Unite a decis asumarea responsabilității pentru adoptarea unei zile internaţionale a femeii. În acel an, a fost adoptată Rezoluţia 32/142, invitând fiecare ţară să proclame, orice zi a anului, în acord cu obiceiurile şi tradiţiile sale, ca „Zi a Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeii şi Pace Internaţională”. Nu s-a menționat în mod specific data de 8 martie, însă multe ţări au ales să celebreze femeile în această zi.
„Este o zi când femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, neţinând cont de diviziuni naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Este o ocazie când trebuie să ne amintim eforturile şi realizările din trecut şi, cel mai important, să privim în perspectiva la potenţialul neexploatat al femeilor şi la oportunităţile ce le astepata pe femeile viitoarelor generaţii.” – UN Womenwatch, organism ONU.