Home » Life & Style » Semnificația zilei de 8 Martie și drepturile femeii în societate

Semnificația zilei de 8 Martie și drepturile femeii în societate

Astrolog D. Mădă / 05.03.2021, 14:53
Semnificația zilei de 8 Martie și drepturile femeii în societate

Ironic, în anii 90, mama era cea care îmi pregătea sclipici distrugând un glob din colecția de Crăciun, știind că va rezulta într-o felicitare generic intitulată „De ziua mamei”. Felicitările simple pe care școlarii le pregătesc inclusiv astăzi, așa cum se pricep ei mai bine, pentru a le oferi mai apoi cu emoție și bucurie mamei ar trebui să reprezinte o sursă de inspirație pentru cei care nu mai punem coatele pe băncile școlii. Cu toate că timpul a trecut, iar astăzi pe piață se găsesc cadouri mult mai sofisticate, un gest de iubire, dăruit din inimă poate fi cel mai de preț lucru pentru femeia care ne-a adus pe lume.

8 Martie, Ziua Internațională a Femeii

Multe state din lume, printre care și România, au adoptat Ziua oficială a Mamei în luna Mai, motiv pentru care pe data de 8 Martie accentul este pus mai mult pe femeie în sine, cu drepturi și responsabilități în societate.

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită astăzi la 8 martie, sub semnătura Organizației Națiunilor Unite, dar și a tuturor eforturilor depuse de-a lungul istoriei mondiale pentru a elimina ideile dogmatice, stereotipiile și acțiunile înjositoare față de ființa umană, de multe ori numită și „sexul frumos/sexul slab”.

8 Martie. Ziua Internațională a Femeii
8 Martie

În Statele Unite, în 1848, într-un secol în care femeia nu avea absolut nici un cuvânt de spus în societate a apărut la New York prima convenție care dădea voce mișcării privind drepturile femeii. Un strigăt către redescoperirea valorilor umanității de mult subjugate de idei grele, abuzive și înjositoare.

În 1910 Europa a luat cuvântul la Copenhaga stabilind o Zi a Femeii, de factură internațională atât pentru a marca nevoia de dezvoltare a drepturilor femeii, cât și de a consolida suportul necesar eforturilor de acest gen.

De ce sărbătorim Ziua Femeii pe 8 Martie

Urmărind îndeaproape toate aceste dovezi de curaj, avem un motiv în plus de a fi recunoscători pentru că femeile au dreptul la educație, la o carieră, la o familie, la a-și exprima punctul de vedere, fără a mai purta corsetul „treabă de femei” vs „treabă de bărbați”. De ziua Internațională a Femeii florile sunt doar un accesoriu, importantă este aprecierea sinceră față de persoana care îți e dragă, care face minuni prin cine este, modul cum vede lumea și ce poate crea frumos atunci când are încredere în sine.

Este și o ocazie excepțional de bună să ne mai re-împrietenim cu valorile noastre care ne ajută să participăm activ la a construi o lume nouă, o lume la care visăm de un an încoace, o lume prin care să punem mai mult preț pe timp de calitate, pe iubire (față de sine, de semeni, de viață) și pe cum ne putem sprijinii unii pe ceilalți.

Faptul că sărbătorim pe 8 Martie are legătură cu mișcarea revoluționară pentru pace, susținută de femeile din Rusia, de pe 27 Februarie 1917 (echivalentul 8 Martie în calendarul Gregorian). 4 zile mai târziu țarul a fost forțat să abdice, iar femeile au primit drept de vot. Astăzi, în plină eră a progresului tehnologic, în societate încă zace o diferențiere care crează multe obstacole. Nu suntem perfecți, indiferent de sex, religie, naționalitate, însă acesta nu este o scuză să fim răutăcioși unii cu ceilalți.

Ziua Internațională a Femeii. 8 Martie
Ziua Internațională a Femeii

Mai multă compasiune și empatie

Poate anul acesta, de Ziua Internațională a Femeii ne putem informa mai mult privind accesul pe care-l au la educație fetele din România rurală, nevoiașă. Ne putem implica într-o cauză de voluntariat și putem oferi o vorbă de încurajare unei adolescente care se judecă mult prea aspru pentru felul cum arată, unei mame care a uitat cum e să mai facă ceva și pentru ea însăși, unei colege care lucrează impecabil, încercând să demonstreze că e capabilă și are dreptul să urmeze cariera care până nu demult era numai despre bărbați.

Statisticile vorbesc despre un progres în egalitatea dintre sexe, însă realitatea ne face să reflectăm la traseu, câte mai sunt de realizat, câte mentalități toxice încă ne conduc felul cum ne raportăm și gestionăm anumite situații. Nu sunt necesare mișcări revoluționare pentru a obține un rezultat. Cel mai trainic mod, este prin modul cum vorbim, gândim și acționăm.

Mai multă compasiune și empatie atunci când primul impuls este de a judeca, mai multă conștientizare a faptului că atunci când lucrăm pentru a fi bine întregii comunități, ne va fi și nouă bine.

Iar în final pentru a întări cele spuse mai sus și faptul că până pe 21.03.2021 o avem pe micuța benefică în semnul Pești, o figură importantă care are acest marcaj în harta natală este Michelle Obama.

Michelle Obama, un model contemporan de determinare

Michelle Obama este un model contemporan de determinare, și putere deținută de o femeie.

Chiar dacă ea este soția fostului președinte american, Barack Obama, realizarile sale nu sunt și nici nu ar trebui percepute în asociere cu casnicia ei. Misiunea sa de a contribui la o lume mai bună a început încă din copilarie când a refuzat să renunțe la visul ei, doar pentru că era o fată de culoare.

În cartea sa bibliografică, relatează despre episoade când i s-a spus să renunțe, sau despre lucruri pe care le-a învățat ajutându-i pe ceilalți. Pe paginile sale oficiale pot fi urmarite cauzele și proiectele pentru care ea militează astăzi: acces la educație, regim alimentar sănătos și susținerea potențialului din tineri.