Home » Life & Style » Care este cel mai bun pământ pentru mușcate. Sfaturi și trucuri bune de știut

Care este cel mai bun pământ pentru mușcate. Sfaturi și trucuri bune de știut

Voicu Costin / 12.05.2022, 12:16
Care este cel mai bun pământ pentru mușcate. Sfaturi și trucuri bune de știut

Mușcata este o plantă rustică, decorativă, originară din Africa de Sud, cu perioadă de înflorire îndelungată. Aceasta este una din cele mai răspândite plante din lume și se găsește în orice balcon și terasă. Mușcatele sunt întâlnite peste tot, fie în interior sau exterior, la fereastră, pe pervaz sau în grădină. Acestea emană veselie și optimism, fiind unele din cele mai populare plante decorative. Mușcatele sunt bogate în flori colorate, cu frunze rotunjite și ușor parfumate. Care este cel mai bun pământ pentru muşcate?

Condițiile optime pentru că mușcatele să crească frumos

Pe piață găsim pământ universal pentru flori dar și multe mixuri, astfel că la prima vedere pare greu de stabilit care e cel mai bun pământ pentru mușcate.

Mușcatele cresc bine în majoritatea solului de grădină, atâta timp cât se drenează bine. Solul, care are o textură liberă, sfărâmicioasă și este bogat în materie organică, contribuie la cele mai frumoase creșteri.

Plantele se dezvoltă cel mai bine atunci când pH-ul solului este aproape de 6,5 și cresc slab dacă pH-ul este sub 5,5. Puteți determina pH-ul cu un kit de testare acasă.

Îmbunătățirea drenajului înainte de plantare este benefică. Cel mai bun pământ pentru mușcate reține suficientă umiditate, astfel încât să nu se usuce rapid, dar nici să nu devină umed. Pentru îmbunătățirea drenajului, perlitul este foarte folositor. În multe din mixurile pe care le găsiți pe piață, destinate muşcatelor, perlitul a fost incorporat. El asigură nu numai un drenaj bun, fiind un material ușor și poros, dar și înmagazinează apa pe care o eliberează lent către rădăcini.

Cum alegem cel mai bun pământ pentru mușcate

Dacă luați pământ special pentru mușcate din comerț, multe conțin și nutrienți cu eliberare lentă și nu mai trebuie să fertilizaţi o perioadă, pentru că riscați să intoxicați planta. Pe etichetă este indicată perioada cât este valabil îngrășământul.

Dacă amestecul nu conține deja îngrășământ, adăugați unul cu eliberare lentă care vă va scuti timp de o jumătate de an să faceți alte fertilizări. Puteți să apelați și la fertilizările bilunare în perioada de vegetație.

Când, cât și cum se fertilizează mușcatele

O atenție deosebită trebuie să o acordați pământului în care puneți butașii de mușcate la înrădăcinat. Cel mai bun pământ pentru butașii de mușcate este un amestec de turbă fibroasă cu perlit. În substrat ar trebui menținută o temperatură în jur de 20 de grade, mai mare cu două grade decât cea din aer.

Mai contează și cât de aerat este substratul pe care îl folosești pentru flori, deoarece vă ajută la dezvoltarea sistemului radicular. Pe scurt, rădăcinile plantelor au nevoie și de oxigen pentru a crește în mod corect. Dacă pământul ales nu conține îngrășământ, ar fi bine să folosești un fertilizator cu eliberare lentă, iar asta înseamnă că pentru următoarele 6 luni nu va mai fi nevoie de fertilizare.

Tipuri de mușcate

Față de cele menționate mai sus (mușcatele rezistente la lipsa de apă, iubitoare de soare intens sau de mai puțin soare), vă atragem atenția că funcție de locația în care doriți să le plasați, acestea pot fi mușcate curgătoare (cele folosite în general în ghivece cu agățătoare și care se plasează pe terase, sau balcoane) care au flori foarte mari (Calliope) și tijă care se lasă în jos, peste ghiveci, sau așa cum sunt cele tip tiroleze (cele rezistente la lipsa de apă și cu florile sub formă de steluța) care se plasează în majoritatea în jardiniere plasate la balcoane sau terase.

Există mușcate cu tijă dreapta (zonală) și fermă care se plasează în straturi în grădina sau chiar și în jardiniere. Diferența între o mușcată curgătoare și una dreapta plasată în jardiniere, este utilitatea acesteia. Astfel, o mușcată Tiroleză este folosită în general pentru a înbunătăţi aspectul caselor, verandelor, teraselor, privind din exterior, iar o mușcată dreaptă este plasată în jardiniere în balcon, ferestre sau jardiniere.