Home » Life & Style » Ce poți să faci din flori de salcâm. 5 rețete aromate

Ce poți să faci din flori de salcâm. 5 rețete aromate

Voicu Costin / 10.05.2022, 15:29
Ce poți să faci din flori de salcâm. 5 rețete aromate

Folosite în industria medicală, cea a parfumului, dar și în gastronomie, florile de salcâm proaspete sau uscate sunt folosite de multe gospodine pentru prepararea unor rețete aromate sau a unor remedii naturale. Puțini știu că, fiind bogate în flavonoide, taninuri, rezine, carotenoizi, uleiuri esențiale volatile, minerale și glicozide, e foarte sănătos să le consumi, sub diverse forme, aducând beneficii în vindecarea unor afecțiuni la care nu te așteptai. Ce poți să faci din flori de salcâm?

Beneficiile consumului florilor de salcâm

Afecțiuni care pot fi tratate cu decoct, infuzie, pulbere sau sirop de flori de salcâm ori consumul acestora ca atare, proaspete, la fel cum mănânci fructe.

  • Afecțiunile gastrice, de la refluxul esofagian până la gastrite, forme incipiente de ulcer, colon iritabil, constipație sau diaree
  • Răceli ușoare, însoțite de tușe
  • Simptome ale astmului bronșic
  • Cicatrici
  • Migrene
  • Nevralgii, în special cele dentare
  • Dureri reumatice
  • Simptome ale stresului și depresiei
  • Atacuri de panică
  • Insomnie
  • Anxietate
  • Crampe abdominale sau musculare

Rețete care conțin flori de salcâm

Cu siguranță îți amintești că în copilărie mâncam florile de salcâm direct de la sursă, așa că nu te sfii să le mănânci și acum proaspete, simple.

Apă de flori de salcâm

Această apă enzimatica conține tot ce este mai bun în florile de salcâm. Se pun florile de salcâm în apă de cu seara și se lasă până a doua zi. Apa de flori de salcâm astfel preparată se consumă pe parcursul zilei, având proprietăți de revitalizare a întregului organism.

Suc de flori de salcâm

Sucul din flori de salcâm se face ca și socata sau ca lavandata, doar că florile de soc, respectiv cele de lavandă sunt înlocuite cu cele de salcâm. Aromat, ușor acidulat, se bea cu plăcere în zilele călduroase.

La 10 litri de apă, se pune aproximativ 1 kg de zahăr brun. Se poate folosi cu încredere și mierea de albine. Se pun 2 lămâi feliate, un boț de drojdie și 20 flori mari de salcâm bine înflorite. Drojdia este cea care susține procesul de fermentare.  Se amestecă bine. Se acoperă borcanul cu un tifon cât să nu intre muștele și alte insecte. Se lasă la fermentat/macerat timp de 3-5 zile. Se amestecă cel puțin o dată pe zi cu o lingură de lemn. Când este gata se strecoară și se pune în sticle, care se păstrează la frigider.

Șerbet din florile de salcâm

Pentru șerbet de flori de salcâm, se opărește 1 kg de flori cu 1 l de apă dat în clocot. Se continuă fierberea până când lichidul scade la jumătate. Se strecoară. Decoctul obținut se amestecă cu zahăr în proporție de 3 pahare de lichid la 1 kg de zahăr. Se continuă fierberea până când lichidul scade la jumătate. Spuma se îndepărtează. Se ia de pe foc și se toarnă în borcane, de asemenea foarte bine încălzite, sub care se introduce lama unui cuțit. Se păstrează la rece.

Dulceață din flori de salcâm

Dulceața din florile de salcâm este o delicatesă destul de apreciată pentru aroma sa unică.

  • 1,5 kg flori de salcâm
  • 2 litri de apă
  • 2 kg de zahăr
  • zeama de la 2 lămâi

Se culeg florile de salcâm și se curată de pe tulpină. Se spală bine sub jet de apă și se usucă cu șervete de hârtie. Apă cu zahărul se pun la fiert până se transformă în sirop. În acest moment se adaugă florile de salcâm. Când da în clocot, se adaugă zeamă de la lămâi și se lasă mai lasă pe foc cam 15-20  de minute. Când e gata, se pune dulceață de salcâm fierbinte în borcane sterilizate care se așează sub o pătură cu capacul în jos până se răcesc.

Sirop din flori de salcâm cu miere de albine

Se culeg florile de salcâm, se spală și se usucă cu un șervet de hârtie. Se curăţă de partea verde și se pun într-un borcan de sticlă. Peste ele se adaugă miere de albine. Deoarece se vor ridica la suprafață, după ce se pune capacul, zilnic se agită borcanul. Se întoarce borcanul cu susul în jos. Mierea se consumă cu tot cu flori.