Iubiţi ideea unei grădini frumoase şi înflorite, dar sunteţi nevoiţi să o abandonaţi din start, din cauza alergiilor sau a astmului de care suferiţi? Faptul că aveţi unele alergii nu trebuie să însemne renunţarea totală la această plăcere. Secretul de a vă bucura de propria voastră grădină, este să găsiţi plante care să dea aspectul pe care îl doriţi, şi care, în acelaşi timp, să nu vă provoace niciun fel de probleme. Flori pe care e bine să le eviți, dacă suferi de alergie!
Ambrozia este una dintre plantele care provoacă cele mai multe alergii. 75% dintre persoanele alergice la polen sunt alergice și la ambrozie. Ambrozia eliberează un număr mare de boabe de polen în aer.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane), crescând spontan pe terenurile lăsate pârloagă, în principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea ruinelor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute.
Ambrozia nu crește mai mult de doi metri înălțime, are frunzele ascuțite și flori galben-verzui. Dacă știi că ești alergic la polen, suferi de astm bronșic sau ai probleme cu glanda tiroidă, este important să stai cât mai departe de această plantă.
Și daliile fac parte din familia margaretelor, Asteraceae, și multe soiuri clasice sunt pline de polen ușor purtat de vânt. Trebuie să știi, însă, că soiurile hibride mai noi sunt mai puțin iritante, pentru că au foarte puțin polen.
Arțarul este o altă plantă care produce alergii puternice. La nivel mondial, arțarii sunt renumiți pentru siropul aromat, obținut din fierberea sevei lor. Poate fi întâlnit de-a lungul drumurilor.
Dacă ai primit un buchet de margarete sau te gândești să le incluzi în buchetele pentru diverse evenimente, ia în calcul faptul că aceste flori au foarte mult polen. Ca mai toate plantele din familia Asteraceae, și margaretele pot da probleme celor cu tot felul de alergii, în special celor cu alergie la polen.
Una dintre cele mai alergenice flori, peste 30% dintre cei care se confruntă cu alergii, nu suportă nici floarea-soarelui. Așadar, oricât de frumos ar fi un buchet sau un ghiveci cu floarea-soarelui, gândește-te de două ori înainte.
Fie că este sălbatic, fie că este medicinal, mușețelul face și el parte din familia Asteraceae. Persoanele alergice trebuie să îl ocolească și, de asemenea, să ocolească și mușețelul uscat din care se face ceai, deoarece și acela conține un procent mare de polen și alergeni.
Este greu să nu iubeşti iasomia dulce-mirositoare, o plantă alpinistă de munte care se dezvoltă rapid şi se răspândeşte la fel de repede şi care abundă în flori, asta doar dacă nu suferiţi de alergii, bineînţeles. Florile parfumate, datorită polenului, pot provoca strănuturi în exces care vă vor ţine departe de ea, din păcate.