Home » Life & Style » Ce se face din rapiță. Cum e folosită în lume. Utilizări nebănuite și lucruri mai puțin știute despre celebrele flori galbene de câmp

Ce se face din rapiță. Cum e folosită în lume. Utilizări nebănuite și lucruri mai puțin știute despre celebrele flori galbene de câmp

Voicu Costin / 29.04.2022, 17:28
Ce se face din rapiță. Cum e folosită în lume. Utilizări nebănuite și lucruri mai puțin știute despre celebrele flori galbene de câmp

Rapița este o plantă care poate avea multiple beneficii și utilizări. Câmpurile de răpiţă cu flori multe, mici și galbene, se observă cel mai adesea pe camp. Mulți folosesc acest cadru pentru a face sesiuni de poze. Este folosită în multe domenii, atât interne cât și externe, iar rapiţa a prins rapid și în România, agricultorii înclinând spre această plantă şi datorită faptului că nu este foarte pretenţioasă, dar este foarte căutată și bănoasă. Cum folosesc oamenii rapița?

Ce este rapiţa

Este o plantă din familia cruciferelor Brassicaceae cu florile galbene și cu tulpina subțire, lungă și ramificată. Rapița se cultivă pentru semințe din care se obține ulei folosit în alimentație și în industrie pentru fabricarea de biocombustibil (biodiesel). Rapiţa este materia primă pentru unul dintre cei mai cunoscuţi combustibili vegetali: biodieselul, alternativa ecologică a motorinei. Acest tip de carburant poate fi utilizat la toate motoarele Diesel din ultimele generaţii şi nu are efecte nocive asupra mediului.

Planta verde este un nutreț valoros, în perioada de înflorire având și importanță meliferă. Este răspândită în zone cu clima uscată temperat continentală excesivă. Este a treia sursă de ulei vegetal din lume ca mărime.

Producția de rapiţă

În mod normal, Uniunea Europeană este responsabilă pentru aproximativ o treime din producția mondială de rapiță, care se ridică la 60 milioane tone anual. În anul 2011, producția de rapiță a Uniunii Europene a fost de 19,1 milioane tone. În Uniunea Europeană, Franța este cel mai mare producător, cu 5,35 milioane tone în 2011. În același an România a produs 670.000 de tone, iar Bulgaria 520.000 de tone.

Utilizări ale rapiţei

Atributele uleiului

Uleiul de rapiţă conţine acid alpha-linoleic, un precursor al Omega 3, care ajută la reducerea hipertensiunii şi la scăderea nivelului de colesterol. Astfel, se previne formarea cheagurilor de sânge pe artere şi se diminuează riscul aparitiei unor boli cardio-vasculare. Consumat în mod regulat, uleiul de rapiţă are efect antiinflamator asupra vaselor de sânge.

Are un rol important în buna funcţionare a creierului, datorită acizilor graşi pe care îi conţine şi care intervin în prevenirea depresiilor, a unor crize de demenţă şi chiar a maladiei Alzheimer. Datorită conţinutului său de vitamina E, uleiul de rapiţă are proprietăţi antioxidante şi de regenerare celulară, aşa că poate fi adăugat în cada cu apă caldă, la o temperatură suportabilă pentru corp, seara, înaintea unei băi de relaxare de 15-20 de minute, pentru tonifierea pielii.

Utilizarea în bucătărie

Uleiul de rapiţă este excelent în salate, combinându-se perfect cu gustul de lămâie, cu aroma cărnii de vită sau a celei de somon, cu legumele coapte, sparanghelul, pastele sau orezul fiert. Calităţile sale sunt distruse prin fierbere sau prăjire la temperaturi foarte mari.

În întreaga lume, aproximativ 60% din uleiul de rapiță este utilizat pentru hrană, 38% pentru uz industrial și 3% pentru furaje; cu toate acestea, aceste proporții variază semnificativ în funcție de regiune. De exemplu, în Europa utilizarea uleiului de rapiță este orientată spre utilizări industriale (69% față de 22% pentru alimente) în timp ce America de Nord are o pondere mai uniformă între aplicațiile alimentare și cele industriale (47% și respectiv 53%, respectiv).

Rapița oleaginoasă este o plantă extrem de productivă, cu o gamă variată de aplicații atât pe piețele industriale, cât și pe cele de consum.

Rapița în ghiveci

Poți cultiva rapița pentru frunzele, tulpinile și florile comestibile. Este și o plantă alopatică. De fapt, din punct de vedere istoric, în Marea Britanie, tulpinile de rapiță au fost una dintre primele verdețuri consumate pentru sezon.