Home » Life & Style » Care este diferența dintre un psihopat și un sociopat. Aspectele acestea punctează clar

Care este diferența dintre un psihopat și un sociopat. Aspectele acestea punctează clar

Manolică Anca / 17.02.2021, 11:04
Care este diferența dintre un psihopat și un sociopat. Aspectele acestea punctează clar

„Psihopatul” și „sociopatul” sunt modalități populare prin care pot fi descriși monștrii violenți născuți din cele mai negre coșmaruri ale noastre. În articolul de mai jos îți vom prezenta care este diferența majoră dintre un psihopat și un sociopat, două tulburări de personalitate extrem de grave.

Care este diferența dintre un psihopat și un sociopat

Auzim tot mai des în filme și citim în multe cărți despre acești „psihopați” și „sociopați”, dar, de multe ori, tindem să utilizăm greșit cele două noțiuni, fără a ține cont de diferențele majore dintre concepte. Confuzia ar putea fi pusă poate pe seama asemănărilor fundamentale între un psihopat și un sociopat, căci ambele tipare emoționale pleacă din aceeași tulburare de personalitate, antisocială. Cu toate acestea, trebuie să cunoaștem care este diferența majoră dintre un psihopat și un sociopat.

Ambele personalități se caracterizează printr-un comportament de ignorare și încălcare a drepturilor și siguranței celorlalți. Și se ascund printre noi, uneori, ca fiind cei mai de succes oameni din societate, deoarece sunt adesea nemiloși, insensibili și fermecători superficial, în timp ce au puțină sau deloc atenție pentru sentimentele sau nevoile altora.

Psihopații și sociopații împărtășesc amândoi lipsa de remușcare sau empatie față de ceilalți.
Psihopații și sociopații împărtășesc amândoi lipsa de remușcare sau empatie față de ceilalți.

Aceștia sunt cunoscuți ca psihopați „de succes”, deoarece au tendința de a comite infracțiuni premeditate cu risc calculat. Sau pot manipula pe altcineva pentru a încălca legea, păstrându-se în același timp în siguranță la distanță. Sunt maeștri manipulatori ai sentimentelor altor oameni, dar sunt incapabili să experimenteze ei înșiși emoțiile. Chiar dacă în ambele cazuri se regăsesc o serie de caracteristici comune, cele două tulburări prezintă, de asemenea, comportamente unice cauzate de factori diferiți.

Caracteristici comune, dar comportamente unice

Psihopații și sociopații împărtășesc o serie de caracteristici, inclusiv lipsa de remușcare sau empatie față de ceilalți, lipsa de vinovăție sau capacitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile lor, nesocotirea legilor sau convențiilor sociale și înclinația către violență. O caracteristică esențială a ambelor este o natură înșelătoare și manipulatoare. Dar hai să vedem, concret, care este diferența dintre un psihopat și un sociopat.

Sociopații sunt în mod normal mai puțin stabili din punct de vedere emoțional și foarte impulsivi, comportamentul lor tinzând a fi mai neregulat decât cel al psihopaților. Motiv pentru care sunt schimbători și predispuși izbucnirilor emoționale. Ei nu pot avea prea mult timp un loc de muncă stabil și nu pot sta prea mult în același loc. În ochii celorlalți, sociopații pot părea indivizi cu o conduită insensibilă, arogantă și disprețuitoare, fapt pentru care este destul de dificil, dar nu imposibil, ca un sociopat să formeze legături emoționale. Atunci când comit infracțiuni, fie violente, fie non-violente, sociopații vor acționa mai mult asupra constrângerii, fiind dezorganizați și spontani.

O caracteristică esențială a ambelor tipuri de tulburări de personalitate este o natură înșelătoare și manipulatoare
O caracteristică esențială a ambelor tipuri de tulburări de personalitate este o natură înșelătoare și manipulatoare

Psihopații, pe de altă parte, nu se pot atașa emoțional și nu pot simți empatie în mod real față de ceilalți, deși pot fi șarmanți și carismatici. Mai mult, pot fi cei mai buni manipulatori, câștigând rapid încrederea celorlalți. Deși nu pot avea sentimente, ei pot imitaperfect trăirile emoționale, lucru care îi va face să pară normali în ochii celorlalți. Psihopații sunt, de cele mai multe ori, persoane educate și mulți dintre aceștia au familii și relații lungi. Spre deosebire de sociopați, aceștia își planifică foarte bine infracțiunile, până în cele mai mici detalii, asumând riscuri calculate pentru a evita detectarea. Psihopații nu se lasă purtați de val și, în consecință, fac mai puține greșeli.

Cauza psihopatiei diferă de cea a sociopatiei. Se crede că psihopatia este rezultatul naturii, al geneticii, în timp ce sociopatia este rezultatul mediului și al dezvoltării persoanei. Psihopatia se leagă de un defect psihologic care apare din cauza unei subdezvoltări a părții din creier responsabile de control și de capacitatea emoțională. De cealaltă parte, sociopatia este considerată un produs al unei traume din copilărie ori al abuzului fizic sau emoțional, potrivit Psychology Today.