Home » Life & Style » Care sunt efectele produse de schimbarea orei asupra corpului nostru. Ce e de făcut

Care sunt efectele produse de schimbarea orei asupra corpului nostru. Ce e de făcut

Ileana Mladinoiu / 31.10.2022, 12:44
Care sunt efectele produse de schimbarea orei asupra corpului nostru. Ce e de făcut

Primăvara trecem la ora de vară, când ceasul este dat înainte cu o oră, iar toamna trecem la ora de iarnă, ceasul fiind dat înapoi cu o oră. Pe mulți, fenomenul acesta nu-i deranjează deloc, în sensul că nu simt vreo influență negativă asupra organismului, energiei și somnului lor. Alții, dimpotrivă, simt că schimbarea orei le perturbă ceasul intern, care știm că poate controla diferitele ritmuri biologice. Aceste efecte negative duc la reacții în lanț, în special asupra somnului și a apetitului.

Care sunt efectele produse de schimbarea orei asupra corpului nostru. Ce e important să știi

În 1976 schimbarea ceasului înainte și înapoi s-a produs în Franța, apoi metoda a fost adoptată de toate țările Uniunii Europene în anii ‘80. Schimbarea orei a fost decisă inițial pentru a se economisi energie. Dacă această alternanță între ora de vară și cea de iarnă își găsește interesul în ceea ce privește economiile de energie, pentru medicul Marc Rey, neurolog specialist în somn din cadrul Institutului Național de Somn și Vgilență din Marseille și autor al cărții „Quand le someil nous éveil” („Când somnul ne trezește”), este o interpretare greșită cronobiologică:

„Schimbarea orei ar trebui să fie desființată pentru a păstra doar ora de iarnă. Ideea este de a avea un ritm biologic care să urmeze timpul solar. Vara, suntem cu două ore în urmă față de soare. E mai frumos să ai serile însorite cât mai lungi, dar pentru sănătate și energie, iarna este mult mai bună”.

Deci, cum rămâne cu sănătatea noastră, mai ales în ceea ce privește timpul de somn, în problema schimbării orei.

„La nivelul orelor de iarnă, nu există o reducere a timpului de somn, așa că nu există multe consecințe asupra sănătății noastre. Pe de altă parte, în timpul verii, pierdem o oră de odihnă, care este destul de semnificativă și poate provoca o scădere a energiei în timpul zilei, tendințe la somnolență etc. Dar această lipsă de somn este mai mult sau mai puțin compensată, în funcţie de individ”, a subliniat specialistul citat.

Practic, dacă trecem uneori cu dificultate la ora de iarnă, este îndeosebi din cauza lipsei de soare care poate provoca depresie sezonieră. De aceea trebuie sa te culci mai devreme pentru a te trezi mai devreme și a profita la maximum de soare. Persoanele care au un program lung de lucru (încep dimineața când soarele nu a răsărit și termină la căderea nopții) trebuie să se forțeze să iasă cât mai mult la amiază pentru a profita de razele soarelui.

Ce e de făcut pentru a te adapta orei de iarnă

Urmează cât mai atent calea soarelui

Poți să o faci, adaptându-ți ritmul de viață în funcție de lumină. În timpul iernii, a te culca mai devreme pentru a te trezi mai devreme îți va permite să profiți la maximum de lumina dimineții.

Profită de beneficiile terapiei cu lumină

Dacă nu este posibil să-ți modifici orele de ridicare din pat și de culcare, Marc Rey îți recomandă insistent utilizarea terapiei cu lumină. „Pentru a evita micile căderi depresive când soarele este mai rar, terapia cu lumină este o opțiune foarte bună pentru cei care simt în mod deosebit o lipsă de energie la începutul iernii. Ca să profiți la maximum de beneficiile terapiei cu lumină, aceasta trebuie practicată dimineața pentru a avea un efect apreciabil de imbold”.

Folosește vitamina C naturală

Pentru a face față mai bine trecerii la ora de iarnă, unii sunt tentați să opteze pentru o cură de vitamine și în special de vitamina C cunoscută pentru ameliorarea oboselii și creșterea tonusului. Marc Rey adaugă: „Este inutil să faceți cure mari în vitamina C, deoarece surplusul este evacuat prin urină. În cazul unei scăderi, este posibil să luați din când în când un mic supliment de vitamina C, dar mult mai bine este să consumați un fruct proaspăt”, opinează neurologul.

Aport de vitamina D

În loc de suplimente cu vitamina C, Marc Rey ne sfătuiește să creștem aportul de vitamina D „a cărei sinteză este declanșată de expunerea la soare”. Este adevărat că iarna pot apărea anumite deficiențe. Cu toate acestea, vitamina D este esențială pentru buna funcționare a corpului și pentru protecția sănătății noastre generale. O modalitate naturală și simplă de a asigura un aport bun de vitamina D este să mâncăm mai des pește gras (somon, hering etc.). Și băuturile din soia sunt o alternativă care se poate încadra într-o dietă vegetariană.