Home » Când, unde, cum » De ce se schimbă ora. Calendarul cu datele de începere a perioadei de vară/ iarnă din 2022 până în 2026

De ce se schimbă ora. Calendarul cu datele de începere a perioadei de vară/ iarnă din 2022 până în 2026

Cojocaru Cristian / 24.03.2022, 15:20
De ce se schimbă ora. Calendarul cu datele de începere a perioadei de vară/ iarnă din 2022 până în 2026

În dimineața zilei de duminică, 27 martie, va începe programul de vară. Astfel, se schimbă ora, revenind la ora de vară. Află care este motivul pentru care se schimbă ora și cum arată calendarul de începere a perioadei de vară sau de iarnă din următorii ani.

Se schimbă ora

Ora urmează a se schimba în noaptea de sâmbătă spre duminică, astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00. Acest lucru înseamnă că vom dormi mai puțin cu o oră, însă vom obține o oră în plus de lumină. Motivul pentru care ni s-a dat mereu să facem, atât această schimbare de timp, cât și cea de iarnă, este că economisim energie.

Măsura, care a luat naștere în 1974 după prima criză a petrolului, urmărește concentrarea mai multor ore de lumină solară atunci când este cel mai necesar, adică atunci când lucrăm, reducând astfel consumul de energie prin aprinderea luminilor mai puține ore în companii, întrucât acestea sunt responsabile pentru 80% din consumul de energie al unei țări.

Noi europenii ne ajustam ceasurile in conformitate cu Directiva comunitara 2000/84/CE. Cu toate acestea, Comisia Europeană se gândește de câțiva ani la eliminarea schimbărilor de oră, iar în Statele Unite au stabilit deja un termen limită pentru mutarea acelui ceasului de două ori pe an.

În 2023, schimbările de oră se vor încheia. Nu știm dacă acest lucru se va întâmpla în sfârșit și în Europa. În 2019, unul dintre rapoartele Comisiei Europene spunea că nu este indicat să se facă vreo modificare grăbită a fusurilor orare până nu se va ajunge la un consens comun și o diseminare cu aspectele negative și pozitive pe care aceasta le presupune.

Cert este că în țara noastră vom continua să facem cele două modificări anuale de oră cel puțin până în 2026.  Zilele exacte în care va trebui să schimbăm ora din acest an până în 2026 sunt următoarele.

Datele de începere a perioadei de vară

  • 2022: duminică, 27 martie;
  • 2023: duminică 26 martie;
  • 2024: duminică, 31 martie;
  • 2025: duminică, 30 martie;
  • 2026: duminică, 29 martie.

Datele de începere a perioadei de iarnă

  • 2022: duminică, 30 octombrie;
  • 2023: duminică, 29 octombrie;
  • 2024: duminică, 27 octombrie;
  • 2025: duminică, 26 octombrie;
  • 2026: duminică, 25 octombrie.
schimbă ora
Ora de vara are legatura cu consumul de energie electrica

Se economisește cu adevărat electricitatea odată cu schimbarea orei?

Potrivit Institutului pentru Diversificare și Economie de Energie (IDAE), economiile reale ar putea fi de doar șase euro pe an la factura la energie. De asemenea, anumite organizații internaționale resping schimbarea orei din cauza repercusiunilor pe care aceasta le-ar avea asupra sănătății.

În ultimii ani s-a observat că presupusele beneficii ale orei se schimbă, și anume ideea potrivit căreia consumul de energie este mai mic după ce a fost făcută schimbarea orei, având în vedere că profităm de mai multe ore de lumină naturală a soarelui și consumăm mai puțină iluminare artificială și, prin urmare, mai puțină energie electrică, sunt destul de minore în comparație cu problemele pe care le poate cauza.

Trecerea de la ora de iarnă la cea de vară poate genera la unele persoane oboseală, stare generală de rău, somnolență și chiar schimbări de dispoziție, potrivit experților Serviciului de Neurofiziologie a Spitalului Universitar Ntra.